Meny Stäng

Rhenfallet i Schweiz – och en resa längs Grand Tour

I samarbete med Switzerland Tourism

Nu har vi besökt Rhenfallet i Schweiz, eller Rheinfall, som det heter på tyska. Detta vattenfall är Europas största och näst bredaste, och här kan man se imponerande mängder vatten forsa fram. För att komma hit körde vi för övrigt längs Grand Tour of Switzerland, det vill säga den vackra vägen genom Schweiz.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Grand Tour till Schaffhausen

Att köra från Luzern till Schaffhausen behöver egentligen inte ta mer än 1,5 timme. Nu valde vi att köra längs Grand Tour of Switzerland, som är den vackra vägen runt Schweiz. När man följer Grand Tour ska man kanske inte ha bråttom, men man kan vara säker på att få köra fina vägar. Just den här sträckan gick både längs palmkantade stränder och höga berg.

Schweiz grand tour
Grand tour of Switzerland

Grand Tour of Switzerland

Vi kommer berätta lite mer om hur det fungerar att köra bil och husbil i Schweiz lite längre fram. Så länge kan vi nämna detta med Grand Tour of Switzerland, som är en utmärkt väg att följa om man vill se de vackraste delarna av Schweiz. Det finns både fysiska kartor, och kartor att ladda ner till GPS:en, men vi har huvudsakligen följt rutten genom att följa skyltarna.

Swiss Grand Tour
Ser du skylten näst längst ner till höger? Det är den man följer!

Med färja över en sjö

”Skylten pekar rakt ut i sjön”, utbrast jag när ”Grand Tour”-skylten gjorde just det. Jag trodde först att jag sett fel, men det hade jag inte. Vi skulle åka färja!

Grand Tour
Bilfärja Schweiz
Schweiz färja

Rhenfallet i Schweiz

Till slut kom vi fram till Schaffhausen och Rhenfallet i Schweiz, som är Europas näst bredaste vattenfall, med sina 150 meter i bredd och 23 meters fallhöjd. Vi kan hålla med om att vattenfallet är imponerande, och då var vi ändå här under den kanske torraste perioden på länge. Vad vi förstår kan det vara mycket mer vatten i fallet.

Man kan promenera runt området och se vattenfallet på det sättet, och det finns också en mängd olika båtturer. Vi tog den ”gula” turen som heter ”Panoramic tour of the falls”, och som tar ungefär en halvtimme.

Rhenfallet i Schweiz

Vattenfallet Rhenfallet

Båten stannade vid den lilla ön mitt i fallet, och där kunde vi och alla andra turister ta trappor uppåt för utsikt över det forsande vattnet. Det var gott om turister och en del köande i trapporna, men ändå läckert att uppleva vattenfallet från mitten av forsen!

Rhenfallet i Schweiz
Rhenfallet i Schweiz

När vi åkte tillbaka körde vi nära vattenfallet, så att vattnet sprutade in i båten. Jag hann ta ett foto i alla fall, innan jag blev tvungen att gömma kameran under tröjan …

Rhenfallet i Schweiz

Borgen Schloss Laufen

Vid Rhenfallen finns också en borg, Schloss Laufen. Borgen är känd sedan år 858, då den var hem åt baronerna Laufen. Man har nu renoverat borgen och det finns både vandrarhem och restaurang. Själv var jag mest imponerad av hissarna (du ser dem i mitten av bilden!) som på ett bekvämt sätt tar människorna upp till sevärdheten.

Borg Rhenfallen i Schweiz

Gott om fiskar

I vattnet vid Rhenfallet finns förresten massor av fiskar. Vi såg också en enda liten and som försökte simma, men som hela tiden krockade med fiskarna när den försökte paddla med fötterna …

Fiskstim Rhenfallet i Schweiz
anka Rhenfallet i Schweiz

Video från Rhenfallet i Schweiz

Peter klippte ihop en video från Rhenfallet i Schweiz. Kolla gärna in den!

WIFI.se
Alla våra bästa tips om Schweiz. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev