Meny Stäng

Så använder du kort och kontanter utomlands

Annons
I samarbete med sambla

Är det smidigast att betala med kort eller kontanter utomlands? Vad ska man tänka på när man betalar med kort … och ska man växla till sig kontanter innan resan eller inte? Den här typen av frågor är relativt vanliga i olika typer av reseforum, så vi tänkte reda ut lite fakta och berätta hur vi tänker.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kan Jag använda mitt kort utomlands?

Idag fungerar kortbetalning på väldigt många håll i världen, dock inte alltid i samma utsträckning som i Sverige. I vissa länder är det möjligt att kort bara accepteras på finare hotell och restauranger samt i större butikskedjor. Om du befinner dig i en större stad brukar det vara relativt lätt att hitta en bankomat för att ta ut pengar, men på landet och i mindre byar kan det vara svårt.

kreditkort
Foto: Pixabay

Kostar det pengar att använda kortet utomlands?

Det kan tillkomma avgifter när du använder ditt kort utomlands. När du betalar med kort får du ibland välja om du vill betala beloppet i svenska kronor eller i landets lokala valuta. Välj alltid landets lokala valuta! Företagen har nämligen fria händer att sätta valutakursen, varför det troligen blir dyrare om du väljer att betala i svenska kronor.

Betala med kort
Att göra rätt när det gäller kort och kontanter utomlands, foto: Pixabay

Bör jag växla till mig kontanter innan resan?

Även om det kan tillkomma en avgift när du använder kort utomlands så tjänar du inget på att växla till dig kontanter innan du reser. Kostnaden för att använda kortet utomlands beror på den utgivande banken, men är (enligt rapporten Visa Europe FX consumer cost analysis) nästan alltid lägre än att växla pengar på växlingskontor i städer och på flygplatser.

Om du tror att du behöver kontanter direkt när du kommer fram kan det ju däremot vara praktiskt att växla till dig en liten summa i förväg. Kolla gärna på FOREX hemsida för mer information om valutor i olika länder.

pengar

Hur minskar jag risken för rån och skimning?

Man kan förstås aldrig skydda sig helt och fullt mot brott, men man kan minska risken avsevärt. Man kan också se till att ha en bra backup om olyckan skulle vara framme. Här är några tips:

  • Ha kortet låst för utlandsbetalningar när du inte befinner dig utomlands och ha det låst för köp på internet när du inte handlar på internet.
  • Använd ett kreditkort, eller ett kort som du inte har alltför mycket pengar på. Ta med utrustning så att du kan föra över mer pengar efter hand.
  • Var rädd om koden – se till att ingen ser när du knappar in den och förvara den aldrig i närheten av kortet.
  • Se till att du vet var spärrnumret finns, så du snabbt kan spärra kortet om du skulle bli av med det.
  • Ha med mer än ett kort på resan och förvara dem på olika ställen. Det är bra om ett skulle bli stulet, men ett extra kort är också bra om det ena strular.
Att använda kort och kontanter utomlands
Ibland är det svårt att veta hur man ska göra med kort och kontanter utomlands

Våra värsta penga-upplevelser på resande fot

Vi har ju rest en hel del, i drygt 45 länder i fem olika världsdelar. Så vad har vi varit med om då? Allvarligt talat, inte så mycket!

  • På Zanzibar 2007/2008 insåg vi försent att det bara fanns en enda bankomat på hela ön, och det blev en låååång bilresa för att komma dit.
  • I Jalta i Ukraina 2008 lyckades vi inte ta ut i bankomat. Istället fick vi gå till banken där vi fick ut kontanter i tjocka buntar inlindade i brunt papper.
  • På Malta 2017 trodde Peter att han blivit av med kreditkortet och vi fick spärra det. Dagen efter hittades det i en bil vi åkt med …
Zanzibar
Härligt på Zanzibar – men ont om bankomater

Fler tips?

Förutom att veta hur man ska hantera pengarna under resan, är det förstås bra att ha koll på sin egen ekonomi. Det bästa är alltid att spara ihop till resan innan man åker, och om man av någon anledning behöver låna pengar är det viktigt att kolla upp förutsättningarna. Företaget Sambla har en tjänst på nätet, där man helt kostnadsfritt kan jämföra bankernas och långivarnas bud.

Läs gärna också vår artikel Så får du råd att resa – följ dessa 10 steg om du vill resa (mer). Vilka är dina bästa tips för att hantera pengar, kort och ekonomi på resan? Har du varit med om något intressant (eller otrevligt) när det gäller pengar på resan?

pengar på resan
Ibland behöver man kontanter utomlands

Prenumerera på vårt nyhetsbrev