Meny Stäng

Gästblogg: Hejdå Grekland, etapp 3 börjar

Lördag och gästblogg med Elisabeth Haug

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Efter några dagar vill vi börja röra oss igen, eftersom vi fått ett oplanerat stopp i Dubrovnik så blev Greklandsvistelsen lite kortare än vi tänkt oss. Det var ändå helt ok, Grekland finns kvar. Åkte tidigt från Thessaloniki för att komma så långt upp som möjligt. Hade bestämt oss för en ”kördag” så vi drog 06.15. Det var lugnt på vägarna och vi körde snabbt upp till gränsen mot Makedonien. Vägarna i Grekland är jättefina. Det är nog vår ”vägfavorit” hittills. 🙂

Novi Sad i Serbien

Vi ville gärna till Novi Sad i Serbien men det var rätt långt (75 mil). Vi körde på för att se om vi skulle nå staden på en dag eller om vi skulle behöva sova över på vägen. Gränsen mellan Grekland och Makedonien gick smidigt och det rullade på fint. Likaså gränsen mellan Makedonien och Serbien. Vi nådde Novi Sad  sen eftermiddag och var nöjda med kördagen.

Thessaloniki
Passar på att tömma gråvattnet innan vi sticka tidig morgon i Thessaloniki.

Vi hade satt in GPS:en på en camping nära centrum som hette ExpoCamping. När vi kom dit var det ingenting, alltså inget spår av en camping alls. Vi ändrade snabbt GPS:en till en Autocamp 6 km därifrån. Körde genom stan en gång till och tro det eller ej, ingen camping där heller. TOMT!! TomTom, skärpning, inget bra.

Nu började vi bli väldigt trötta och började inse att det troligtvis inte är någon camping i närheten, vi såg då ett värdshus . Vi bodde där en natt och åt en jättetrevlig middag. Det gäller att vara flexibel, inget sitter fast. Då blir det oftast bra. Sovmorgon på Värdshuset och en trevlig frukost intogs innan vi körde vidare.

Serbien
Här bodde vi i NoviSad. 🙂 Elias fick hälsa på djuren på gården och personalen var mycket trevliga. Kostade 50 euro ink frukost.

Det var nog inte meningen att vi skulle lära känna Novi Sad denna gång så nästa stopp blev Budapest ( 32 mil). Det gick riktigt bra att köra men gränsen mellan Serbien och Ungern tog tid. Tur att man kan koka kaffe och röra sig i bilen. Elias la sig på sängen och kollade lite film. Det tog ca 3 timmar att passera.

Gränsövergången mellan Serbien och Ungern
Gränsövergången mellan Serbien och Ungern

Budapest

Vi hittade en camping mitt i staden som heter Romai camping. 22 euro per natt, precis bredvid spårvagnen och 10 meter från en badland. Perfekt plats för oss.

Margatetaön, Palatinusbadet

Vi ville hitta på något barnvänligt i stan så vi åkte till Margaretaön. Mitt i centrala Budapest, en ö. Vi åkte till ett bad som heter Palatinus. Stort område med mycket pooler. Det var barnpooler, vattenrutschkanor, varma bad helt enkelt något för alla. Det var väldigt varmt så vi var i poolerna mest hela dagen.

Poolen
Som sagt, mycket människor
Pool
Här sitter vi och njuter 35 grader i poolen.

Efter badet, hyrde vi golfbil och körde runt ön.  Det fanns ett lite zoo, några museer mm.  Väldigt lyckat tyckte Elias.

Golfbil

Restaurang Mandragora

Efter dagen på Margaretaön gick vi vidare in till stan och hittade en mysig restaurang. Den kan vi varmt rekommendera, vällagad mat och mycket kompetent och trevlig personal. Vi åt anka och kyckling, lite anklever till förrätt och till efterrätt:  iskaffe, chokladtårta och Irish coffee. Enda missen var att det inte var whiskey i Irish coffee. 🙁

Mandragora
Restaurang Mandragora på Margaretaön
Pappa och son
Mycket nöjda efter middagen, nu spårvagn tillbaka till campingen. Tog ca 15 min. Kul. 🙂

Orkar inte, vi drar vidare !

När det är ca 35-40 grader i Budapest, är det VÄLDIGT varmt, även vid poolen. Efter ett par dagar fick jag lite panik och sa att vi måste åka till en sjö, lite fläkt vore inte fel. Så sagt och gjort. Vi packade bilen och drog till Podersdorf am see. En jättefin camping i Österrike, precis vid ungerske gränsen. 22 mil från Budapest så det var en lagom kördag.

WIFI.se

Podersdorf am see, Österrike

Vi har varit på denna camping förut och var mycket nöjda även då, rent fint, många toaletter, fint bad. Sjön påminner om både Bodensee och Balatonsjön. Sjön är endast 2 meter djup så det är ett paradis för det som vill ägna sig åt windsurfing , kitesurfing  eller liknande. Det märks på gästerna att det är mycket olika sporter på gång. Många av camparna har väldigt stor utbud av utrustning på sina platser.

Strandpromenad
Det finns en jättefin strandpromenad till byn som är ca 500 meter bort. Trevliga restauranger och mysiga små affärer.
Mysig cykeltur ut till Fyren, denna kväll 30 grader och varma vindar.
Mysig cykeltur ut till Fyren, denna kväll 30 grader och varma vindar.

Ja nu sitter vi och njuter en varm sommarkväll i Podersdorf am see.  Vi vet att vi har ”några” mil kvar till Ventspils, närmare sagt 158 mil. Vi beräknar 4 dagar att köra men eftersom det ska bli ca 18 grader och regn där så är det svårt att motivera sig till att dra sig norrut.

Nu ligger planen att senast söndag  åka vidare och då blir det 4 dagar som vi kommer köra lite varje dag, för att sedan ta det lugnt någon dag innan färjan tar oss till Nynäshamn.

Det går fort även om vi ska vara ute i 6 veckor.  Det händer saker hela tiden och när vi tittar tillbaka på våra bilder vi tagit hittills så ser vi att vi hunnit med många roliga ställen och rätt ut många konstiga situationer. Nästa vecka blir det att köra genom Tjeckien, Slovakien, Polen, Litauen och Lettland. Äventyret fortsätter to the bitter end 🙂

Missade du förra delen av resan? Läs Från Dubrovnik till Thessaloniki

Prenumerera på vårt nyhetsbrev