Meny Stäng

Gästblogg: Från Dubrovnik till Thessaloniki

Annons

Lördag och gästblogg med Elisabeth Haug

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Dubrovnik till Safari Beach, 16 mil. Det borde ju gå rätt snabbt tänkte vi. Bara blåsa ner. NOT 🙂 Vi fastnade vid gränsövergången mellan Kroatien och Montenegro. Skönt att då ha husbil, jag gick och la mig lite och läste, Elias gick runt i bilen. Vägen vidare var under all kritik, vi åkte i ca 45 km på Europaväg, tur att det var fantastisk utsikt och mycket att se under färden. Vi åkte förbi Sveti Stefan och många fina städer.

Sveti Stefan
Sveti Stefan
Färja över Kotorbukten
Färjan tog 10 minuter vid Kamenari , över Kotorbukten. Spar mycket tid.

Motorstopp i en korsning

Per
Tur att Per är smärt och smidig 🙂

När vi väl började närma oss, ca 5 min kvar, dog bilen mitt i en korsning. Helt död. Inte ens varningsblinkersen fungerade.

Vi förstod snabbt att batteriet var problemet, jag sprang ut med varningstriangeln, började vinka förbi bilarna bakom och Per började riva bort mattorna för att komma till batteriet (som sitter väldigt bökigt till).

Mycket riktigt, pluspolen har skakats av, då är det dåliga vägar. 🙂 Bort med varningstriangeln, in i bilen och hitta fram till campingen. Puh!!

Montenegro, Camping Safari Beach

Vilken underbar camping, vi fick plats precis vid stranden och då väldigt nära servicehuset.  Skönt att Elias kan springa på toa själv utan att gå vilse. När vi väl hade tagit fram möblerna och skulle ta något att dricka innan maten, kom våra nya grannar (tyska) fram med lite av sin middag till Elias och hälsade oss välkomna.  Stranden är en fin sandstrand, varmt och skönt i vattnet. Det var ca 10 min att cykla till marknaden så att vi kunde handla mat.

Safari beach
Safari beach Montenegro
Bilden är tagen från sängen i husbilen

På campingen träffade vi Karlheinz, en campare av klass 🙂 Han hade varit ute i många år med sin fru Iris och när de fick höra att vi var på väg till Albanien tyckte han att vi såklart skulle åka till kusten.  Han sa: ”Sjöar!!!, det har ni väl  i Sverige!!!” Åk dit, vi kommer efter!  Jo,jo, sjöar finns i Sverige, det är väl sant.

Vi lyssnade på Karlheinz och åkte ner till en liten stad som heter Kavaje, strax söder om Durres. När vi väl var på väg, ja väg och väg, funderade vi på om vi blivit lurade. Det var ju ingen highway direkt. Vår GPS hade ingen aning om hur vägarna gick, den sa: sväng höger, sväng vänster trots att det inte var någon väg att svänga in på. Till slut efter några men ändå smidiga felkörningar kom vi fram. Paradiset!!

Albanien, PaEmel camping

Här är ”bohemcamping”, supermysigt och öde. Helt lugnt och ingen ståhej. Campingen hade en restaurang ute på en liten ö där det bland annat serverades färsk fisk, mycket gott.  Dag nummer 2 kom Karlheinz och Iris. Mycket trevligt och vi åt middag tillsammans på hotellet som låg bredvid. Italienska ägare så det var italiensk på menyn, gott och väldigt billigt. Om vi behövde åka in till Kavaje (12 km), körde campingersonalen in oss, utan kostnad 🙂

PaEmel camping
PaEmel Albanien
Albanien PaEmel

Vägen mellan PaEmel, Albanien och Thessaloniki, Grekland

Med viss nervositet drog vi vidare för att ta oss till Grekland, vi visste att vi skulle korsa Albanien.  Resan började med att åka vid SH 71. Det gick rätt bra i början och det var fantastiska vyer.  Under resan på SH71 såg vi väldigt många olika djur, några mer ovanliga än andra. Vi såg: kor, hästar, åsnor, gäss, höns, orm, sköldpaddor, getter och får (på vägen !!!)

Köra genom Albanien
Husbil Albanien
Berg i Albanien

Efter några mil och timmar, började vägen se ut som om det var under påbyggnad och till slut var den så dålig att vi vågade inte åka vidare. Vi fattade ett beslut om att vända, åka tillbaka och åka via Elbasan där vi visste att det var en Europaväg.  Till slut kom vi dit och Europavägen var ett faktum. 🙂

Lunch i Elbasan
Mycket trevlig lunch i Elbasan. Lite oklart vad vi beställde med utsökt var det.

Det var väl ingen höjdare det heller men om man jämför med SH71, var det toppen. Den vägen tog oss till Grekland via den fina sjön Orhid.  Gränsen var helt öde, tog 5 minuter att korsa. Sen väntade 20 mil på semesters bästa vägar. Jisses vilka bra motorvägar det var ner till Thessaloniki.

Camping Agiannis

Kul att vara i Grekland, det hade jag nog inte trott att vi skulle ta oss hela vägen ner hit. 🙂  Lite strul på vägen. 5 extra dagar i Dubrovnik som gjorde att vi träffade nya kompisar, HannaMaja och Robert och deras barn. Det hade inte hänt om kylen inte varit trasig. Saker har nog en mening ändå.

Campingen valde vi helt enkelt för att den låg på rätt sida om staden, vid havet och såg trevlig ut på nätet. Den är ok, charmig men ingen etta på listan. Mysig, ok hygienutrymmen och en trevlig restaurang med fantastisk utsikt över hela Thessaloniki.

Agiannis
Strax utanför Thessaloniki stannade vi efter vår låååånga kördag genom Albanien.
Drink vid poolen

Vi kommer stanna här några dagar för att i helgen (någon gång) börja resan norrut. Vi har gott om tid och färjan från Ventspils (Lettland) är bokat fredag den 11/8, 266 mil, utan felkörningar 🙂 Känns som nya äventyr är på gång även nästa vecka. 🙂

Missade du förra inlägget om resan? Läs Nu är det halvlek

Prenumerera på vårt nyhetsbrev