Meny Stäng

Så får du råd att resa – följ dessa 10 steg om du vill resa (mer)

”Hur har du råd att resa så mycket?” Det är en fråga som resebloggare (och andra enträgna resenärer) ofta får. Vi har rest mycket själva och pratar dessutom mycket och ofta med andra erfarna resenärer. Utifrån dessa erfarenheter presenterar vi nu 10 steg för dig som vill resa (mer).

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Har alla råd att resa?

Nej, alla har inte råd att resa. Man kan naturligtvis befinna sig i en ekonomisk situation då man av nödvändighet måste prioritera helt andra saker än resor. Däremot menar vi att många (i Sverige) ha råd att resa mer än de gör idag. Vi menar inte nödvändigtvis att alla ska göra det – det handlar ju om en prioritering i livet. Men om du känner att du skulle vilja resa mer, då presenterar vi 10 steg för dig att följa. Har du några fler tips för hur man får råd att resa?

1.  Prioritera

Det går inte att få allt här i världen. Det är i alla fall en sanning som gäller för de flesta av oss. Till att börja med: tänk över vad du verkligen vill prioritera. Är det resor? I så fall får du kanske prioritera bort annat.

Byt till en mindre bostad eller flytta till ett billigare bostadsområde. Gör dig av med sommarstugan/båten/bilen … (Eller också kommer du fram till att lägenheten i stan/trädgården/sommarstugan är viktigare än att resa – och det är förstås också ok!)

2. Minska dina utgifter

Denna punkt hänger ihop med punkt nummer 1, men gäller även mindre utgifter. Går det att minska utgifterna för internet eller el genom att byta bolag? Kan du nöja dig med grundutbudet av TV-kanaler? Finns det något försäkringsbolag som erbjuder billigare försäkringar jämfört med det du har idag? Kan du ta med matlåda till jobbet istället för att äta på restaurang o.s.v.?

3. Öka dina inkomster

Den här punkten är inte alltid så lätt, men det kan vara värt ett försök! Kan du byta jobb för att få högre lön eller ta ett extrajobb vid sidan av? Kan du få in extra inkomster via din blogg eller hemsida? Har du prylar i förrådet/källaren/garaget som du kan sälja av via Blocket? Kan du hyra ut din bostad medan du är ute och reser?

4. Spara

När du gått igenom punkt 1-3 har du förhoppningsvis nått fram till möjligheten att lägga undan lite pengar varje månad. Avsätt ett separat konto för sparandet som du benämner ”resor”, så att du inte frestas att använda pengarna till annat.

5. Res under lågsäsong

Detta kan vara svårt om du reser med barn eller om ditt jobb ger dig begränsade möjligheter att välja semester, men om du har möjlighet: Res under lågsäsong. Det är inte bara flygbiljetterna som kommer vara billigare. Precis allting på plats brukar sjunka i pris: hotell, campingar och utflykter till exempel.

Kroatien
Kroatien under lågsäsong – billigare, men också mindre trängsel

6. Välj billiga resmål

Vilket resmål du väljer spelar förstås enormt stor roll för budgeten. I Europa kan vi slå ett slag för Östeuropa. Du får mycket för pengarna om du väljer att semestra i till exempel Polen, Bulgarien, Lettland, Ungern eller Albanien. I Asien kan du också få mycket för pengarna, i till exempel Indien, Malaysia eller Filippinerna. Kolla gärna in FOREX semesterindex.

7. Boka resorna själv

Det händer att man hittar riktigt prisvärda paketresor, men oftast blir det billigast att boka själv. Observera att detta är ett jobb som tar tid – särskilt om du vill hålla priserna nere! Det gäller att söka, söka, söka. Blir det lite billigare om du flyger ner på onsdagen istället för på tisdagen? Vad kostar det om du bokar hotellet direkt istället för via hotellbokningssajten… och tvärtom?

8. Häng på kontakter och idéer

Ibland kan det bli billigare (och roligare) att ordna något tillsammans. Om ni är flera som reser ihop kan ni dela på kostnader för hyrbil och stuga/lägenhet/hus. Eller har du kanske en kompis som har ett hus eller lägenhet någonstans som ni kan hälsa på eller få hyra billigt av? Detta handlar naturligtvis inte om att utnyttja andra, utan om att hänga på roliga och bra möjligheter. Kanske kan ni hjälpas åt och bidra med olika saker?

WIFI.se

9. Bo billigt

Hotell är inte den enda möjliga boendeformen. Om du reser med bil kan du bo på bed & breakfasts, hyra privata rum eller bo på camping. Nästan varenda liten camping har stugor för uthyrning, där man kan bo 4-8 personer, och där man dessutom ofta kan laga sin egen mat. Du kan också hyra lägenhet eller hus, som också har fördelen att man kan laga sin egen mat. Dessutom finns det massor av andra spännande alternativ, som coachsurfing eller Home Exchange.

10. Lev billigt

Visst är det trevligt att kunna strö pengar omkring sig på semestern, men det är inte nödvändigt. En av de stora utgifterna brukar vara restaurangbesök. Låt lunchen bli en macka på stranden och laga om möjligt många måltider själv (möjligt om du hyr lägenhet/stuga eller bor i campingfordon). Shopping är inte heller nödvändigt. Ägna dig istället åt billiga nöjen som att ligga på stranden (hyra solstol är inte nödvändigt), strosa i parker och besöka sevärdheter.

camping
Att laga sin egen mat är betydligt billigare än att äta på restaurang – men kan också vara trevligt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev