Meny Stäng

Albansk meze – Många små rätter

Albansk meze – vad är det? Vi bor just nu på en camping i Shkodra vid Shkodersjön i Albanien, och här har vi testat albansk meze på campingens restaurang. Med andra ord, albanska smårätter. Gott och intressant!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

På campingrestaurang i Shkodra

Vi har båda dragit på oss en förkylning och därför är det skönt att bara hänga på campingen Lake Shkodra Resort, utan att göra något speciellt. Igår kväll gick vi över till campingens lilla restaurang, som ligger fint vid vattnet och som visade sig vara väldigt populär – först när någon reste sig fick vi ett ledigt bord. Restaurangen hade en imponerande lång meny, och vi bestämde oss för att testa albansk meze det vill säga åtta smårätter att dela på.

Vad är albansk meze?

Smårätter är ju alltid trevligt! Vi serverades nybakat bröd, albanskt pilaffris, grillade grönsaker, syrade grönsaker, grekisk sallad, oliver, vitlöksyoghurt och kött. Det var gott och trevligt, men vi var ändå inte riktigt imponerade.

Jag saknade någon ytterligare varm rätt, som till exempel burek (den klassiska albanska pajen) eller kanske en böngryta (också traditionellt albanskt). Det är ändå spännande med Albanien som är på frammarsch och de har inte strukturerat upp sitt land ännu, men det kommer.

Meze albanien
Albansk meze på campingrestaurang vid Shkodersjön

Vi njuter

Mest förvånade var vi över att det som i menyn hette ”beef” både smakade och såg ut som fläskkött. Det känns ju som ett lite lustigt val att servera fläskkött i ett huvudsakligen muslimskt land under rubriken ”Traditional dishes”? Hur som helst hade vi trevligt i den ljumma kvällen medan vi kunde titta ut över Shkodersjön och en pågående bröllopsfotografering.

bröllop i albanien
Stämningsfull bröllopsfotografering vid sjön

Maten i Albanien

Vi har generellt fått bra mat i Albanien, även om variationen mellan olika restauranger inte alltid är så stor. Det vi tycker är lite tråkigt är att många går på säkra kort och serverar italiensk mat, istället för att våga visa upp det egna köket. Men det kanske kommer! Om du vill läsa mer om detta kan du läsa ett tidigare inlägg vi skrivit om maten i Albanien.

Maten i Albanien
Peter och jag vid ett tidigare restaurangbesök i Albanien
Alla våra bästa tips om Albanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev