Meny Stäng

Att handla mat på Balkan – våra erfarenheter

Annons

Att botanisera i mataffärer utomlands är roligt och spännande! Vi har tidigare skrivit om mataffärer och matkultur i Frankrike, Portugal, Spanien och Italien. Att handla mat på Balkan är också intressant … men annorlunda!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Man handlar ibland på ett helt annat sätt, man hittar andra produkter och många gånger är det lite utmanande att lista ut vad som finns i paketen och burkarna, eftersom man inte förstår språket.

Mataffärer i Albanien

I Albanien var det svårt att över huvud taget hitta en mataffär. Man får leta efter köttaffären, fiskaffären och grönsaksmarknaden. Sedan får man leta efter små mini-markets där man kan köpa lite torrvaror samt korv, ägg och fetaost.

En stor mängd produkter som man är van vid från andra delar av Europa hittade vi inte alls. Vi såg i stort sett inga kryddor, inga såser, inga pulversoppor och inga halvfabrikat. Utbudet av konserver och frysta grönsaker var mycket begränsat. Väldigt annorlunda med andra ord!

I Albanien handlar man grönsaker på marknaden
I Albanien handlar man grönsaker på marknaden (Elbasan för några veckor sedan)

Hipermarket i Montenegro

I Montenegro finns stora mataffärer och vi har till och med handlat i en “hipermarket”! Vi gick runt igår och botaniserade fascinerat och sa gång på gång “Waow, så mycket det finns att välja på!”, haha.

Här fanns det mesta som man är van vid från Västeuropa, såsom köttdiskar, många olika ostar, massor av pulversoppor och konserver och så vidare. Men utbudet skiljer sig också! Här är några saker som vi noterade:

  • Hyllorna med majonnäs är extremt långa och man kan köpa majonnäs på hink
  • Det finns hur många olika burkar med och sorters av ajvar (kryddig paprikasås) som helst!
  • Paprikakrydda säljs i enkilos-påsar
  • Det finns massor av kött och korv, men hittills har vi inte hittat någon affär som säljer färsk fisk
  • Det finns massor av små burkar med olika pastejer (som den längst fram till vänster på översta bilden)
Ajvar
Ajvar och inlagda frukter i långa banor
Alla våra bästa tips om Montenegro. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev