Meny Stäng

12 saker att göra i en husbil

När vi lämnade Sverige för en 1 år lång husbilsresa var det många som undrade vad vi skulle göra hela tiden. Självklart reser man runt och ser och upplever saker, men det finns också massor av tillfällen då man kurar inne i bilen. I en husbil bor man på liten yta, men det hindrar inte att det finns massor av saker att sysselsätta sig med. Här är några tips. Vad brukar du/ni göra i husbilen?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1) Umgås

När man bor på liten yta och reser tillsammans blir det ofta att man umgås ännu mer med varandra än hemma när vardagen rusar på. Det händer att folk frågar om inte det inte är ”jobbigt”? Vänd på det och tänk att det är positivt att få tid att prata och umgås! Ibland får man också trevliga grannar på campingen eller ställplatsen. Passa på att bjuda över grannarna på ett glas vin!

2) Laga mat

I husbilen får matlagningen ofta ta mer tid än under vardagens stress, och då är det förstås rätt tillfälle för att experimentera! Är det inte krångligt att laga mat i en husbil då? Nejdå! I de flesta husbilar finns tre spisplattor och många har ugn (eller Omnia-ugn) och en grill. Nästan allt går bra att laga i en husbil, men det kan vara praktiskt att undvika sånt som kräver väldigt mycket arbetsyta.

Att göra i en husbil: Peter kokar musslor i husbilen - en av våra favoriter!
Peter kokar musslor i husbilen – en av våra favoriter!

3) Fixa med hemmet (husbilen)

Husbilen är ju ett hem, och ett sådant behöver lite extra omtanke ibland. Kanske är det dags att laga de trasiga lådorna, fixa nya förvaringssystem, införskaffa nya inredningsdetaljer, installera ny belysning eller sy nya gardiner?

4) Läsa böcker

Resan är ofta det perfekta tillfället att läsa alla de där böckerna som man inte hinner i vardagen. Om du vill slippa släpa runt på en massa tunga böcker är en läsplatta ett bra alternativ. En platta som är avsedd endast för läsning har, till skillnad från en iPad, ingen skärm som lyser (vilket underlättar i solsken) och eftersom de är så enkla räcker laddningen väldigt länge.

Ett annat alternativ är att kolla om campingarna har bokhyllor med kvarlämnade böcker – då kan du byta dina lästa böcker mot några som någon annan lämnat kvar!

5) Reseplanera

Vi brukar anse att resor blir bäst om man kombinerar planering och spontanitet. Viss reseplanering görs förstås redan på hemmaplan, men detaljerna kan man planera under resans gång. Eller varför inte planera inför en framtida resa? Ta med guideböcker, kartor, förteckningar över ställplatser/campingar och Internet.

6) Se på TV/film

När man rullat in på en camping eller ställplats ser man ofta att TV-antennerna på husbilarna runt om fälls upp. Många tittar på TV i husbilen och även när man är utomlands kan man abonnera på svenska kanaler. Ett annat alternativ är att ta med ett gäng filmer eller bra TV-serier. Många har TV:n i ett skåp vid sittgruppen och vissa har också en TV vid sängen. Vi har en lös TV som vi ställer i sittgruppen eller hänger på bakluckan – då kan man även se på TV utomhus!

7) Lyssna på musik

Husbilsresan kan vara ett perfekt tillfälle både att lyssna på gamla godingar och att få tid att upptäcka ny musik. Vi har med oss ett antal musikvideos i husbilen som vi tycker om. Vi har aldrig tid att titta på dem hemma, men i husbilen händer det då och då!

8) Surfa på nätet

Idag är det relativt lätt att komma åt Internet även när man är på resande fot. Många campingar har WiFi, liksom restauranger, barer och caféer. Man kan också skaffa en dongel eller en hub med ett mobilt internet att ta med i husbilen eller köpa ett simkort till en (upplåst) mobiltelefon, och använda denna som modem. På nätet finns det ju massor av olika saker man kan roa sig med: läsa nyheter, hänga på sociala medier och så vidare.

Vi spenderar ofta en hel del tid framför våra datorer...
Vi spenderar ofta en hel del tid framför våra datorer…

9) Blogga

Varför inte starta en blogg och skriva om dina husbilsresor? Bloggen blir en slags dagbok och ett sätt att minnas resor och platser, samtidigt som du genom bloggen både kan få restips och nya vänner.

Om du är ambitiös med ditt bloggande kan du öppna en egen domän på ett webhotell och ladda ner gratisprogrammet WordPress. Om du vill komma igång snabbt och enkelt kan du direkt börja blogga på någon av alla de bloggportaler som finns, som Blogger, Blogspot o.s.v.

10) Jobba vid datorn

Har du ett jobb som du kan utföra på distans via datorn? Eller är du ute och reser länge och behöver skaffa dig en extra inkomstkälla? Då kan du ju faktiskt slå två flugor i en smäll – resa och jobba samtidigt. Möjliga jobb som kan göras på distans är till exempel frilansskrivande, översättning, försäljning av foton, försäljning av annonser på blogg m.m.

11) Vara kreativ: Skriva, måla, pyssla eller redigera foton

Drömmer du om att ägna mer tid åt den där kreativa aktiviteten? Vill du kanske skriva en roman, måla tavlor eller utveckla fotograferandet? Eller har du kanske ett pyssel- eller handarbetsprojekt på gång? När man är hemma är det lätt att tiden bara rinner iväg, men husbilsresan kan vara det perfekta tillfället att vara kreativ. Se till att du har med dig den utrustning du behöver så har du möjlighet att vara kreativ när andan faller på.

12) Spela spel/TV-spel

Olika spel är förstås ett utmärkt tidsfördriv när man är på resa! Varför inte packa med kort och vanliga sällskapsspel? Om du har tillgång till el går det ju även utmärkt att spela spel på dator, Playstation eller liknande. Har du med sig barn eller ungdomar som vill spela medan ni kör? Häng på TV-spelsskärmen bakom förarstolen och koppla in el med en konverter (som omvandlar 12 volt till 220) så kommer resan gå fort för de som sitter där bak!

Peter och äldste sonen Robin funderar över näst drag, Polen
Peter och äldste sonen Robin funderar över näst drag, under Polen-semestern 2012

Prenumerera på vårt nyhetsbrev