Meny Stäng

Katalansk mat – vi har testat och lagat

Annons

Igår kväll var vi inbjudna till en gourmetupplevelse av Kataloniens turistråd. Den här typen av pressträffar är väldigt spännande eftersom man aldrig vet riktigt vad som ska hända. Den här gången var det dessutom extra intressant eftersom vi inte bara skulle prova katalansk mat, utan också laga en katalansk maträtt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är Katalonien?

Katalonien är en autonom region i nordöstra Spanien med ca 8 miljoner invånare. Barcelona är den största staden i området, och du hittar även den charmiga staden Tarragona. I regionen pratas det egna språket katalanska, som är släkt med både spanska och franska. Maten då? Ja, det fick vi veta mer om igår kväll …

Att laga katalansk mat

Matlagning Katalonien

Kvällen var lång, och vi fick lära oss både det ena och det andra om katalansk matlagning. Först fick vi kika på en mästerkock som lagade två katalanska maträtter (nudlar med jätteräkor samt makrill med grönsaker och frukt) medan han avslöjade diverse katalanska matlagningstricks.

Kvällen fortsatte förbi en minivariant av en katalansk marknad, där vi fick information om olika katalanska specialiteter: olivolja, vinäger, den katalanska löken calçot, olika sorters korvar samt nötter doppade i diverse lager av kola och choklad. Därefter var det dags att laga mat!

Vi fick på oss varsitt förkläde och fick i uppgift att mixa diverse ingredienser i en mortel: nötter, brödbitar, krossad tomat, lök, chilipasta, olivolja och vinäger. Kunde detta verkligen bli gott? På en tallrik fick vi lägga upp sallad, ansjovis, fisk och små oliver, och över detta kluttade vi på röran. Jepp, väldigt gott!

Resultatet av vår katalanska matlagning: Godare än väntat!
Resultatet av vår katalanska matlagning: Godare än väntat!

Middag: Catalonia for foodies

Om du betänker att maträtten ovan delades av tre kockar förstår du att det sög i magen när det var dags för middag. Men vi behövde inte gå hem hungriga om man säger så. Den ena rätten efter den andra bars ut – och det var spännande saker vi fick smaka!

Favoriterna blev de goda oliverna och musslorna, cannellonin med fyllning av anka och spenat samt de smarriga efterrätterna. Andra rätter innehöll bland annat svart ris, bläckfisk, bönor och medelhavsräkor. Har du varit i Katalonien någon gång? Vad är din upplevelse av maten där?

Cannelloni med anka och spenat
Cannelloni med fyllning av anka och spenat
Alla våra bästa tips om Spanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev