Meny Stäng

Världens 10 bästa matländer – enligt oss

Annons

För några dagar sedan skrev våra bloggkollegor 4000 mil om bästa maten de ätit på resa. Inlägget tog oss med på en resa från Japan till Kroatien, och vi började fundera … i vilka länder har vi haft de bästa matupplevelserna? Idag presenterar vi världens 10 bästa matländer – enligt oss.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vår lista baseras helt på våra egna upplevelser och preferenser. Vi startar med det tionde bästa matlandet och arbetar oss sakta uppåt … mot nummer ett på listan över världens 10 bästa matländer.

10. Polen

Va, Polen – ett matland?, kanske du tänker. Polen är inte de fina middagarnas land, men ingen annanstans har vi träffat på så bra vägkrogar och så mycket snabbmat som smakar hemlagat. Här hittar du allt från rökt fisk till ångkokta piroger, soppa och anka med kål. Oftast enkelt, men alltid lagat med kärlek!

Pierogi med olika fyllningar
Pierogi med olika fyllningar

9. Vietnam

När vi tänker på asiatisk mat tänker vi genast på Vietnam! Maten här är krispigt fräsch och det känns som att varenda rätt är gjord på råvaror som kommer direkt från marknaden. Mycket smak, men inte starkt. Allra bäst är förstås de underbara färska vårrullarna.

Färska grönsaker och kryddväxter i Vietnam
Färska grönsaker och kryddväxter i Vietnam

8. Kina

Kinesisk mat har fått orättfärdigt dåligt rykte i Sverige. Nog för att en kinesisk förortskrog kan hosta upp en godkänd måltid, men det går inte att nämna i samma mening som riktig kinesisk mat. Många små rätter mitt på bordet, mycket grönsaker och en explosion av smaker. Jag kan verkligen längta efter riktig kinesisk mat.

  • Missa inte: Pekinganka
  • Bästa restaurangminne: Pekinganka i centrala Beijing
Kinamat
Kinesiska rätter

7. Spanien

Spanien förknippas förstås med sånt som lufttorkad skinka, oliver, tapas och pinxtos. Och vad kan vara bättre än solmogna smaker och plockmat? Vi vill dessutom slå ett slag för iberico-köttet, som är grymt!

God tapas
Tapas kan aldrig bli fel

6. Grekland

Peter spenderade bara några dagar i Kassandra i Grekland, men blev helt frälst. Det var två saker som fick honom att älska Grekland: människorna och maten. Med sig hem från resan hade han grekisk olivolja, kryddor och en längtan efter att laga sardiner.

Grekisk feta
Grekisk ost

5. Tjeckien

Är du förvånad över att Tjeckien får en såhär hög placering? Det är vi också! I Tjeckien kan man dels få jordnära bastant husmanskost som anka och soppa och dels modern och kreativ matlagning med många små intressanta rätter där man tar tillvara landets lokala råvaror.

Hjort med olika tillbehör, bland annat marinerad ung valnöt
Hjort med olika tillbehör på restaurang Entrée i Olomouc

4. Sverige

Sverige ska vi inte glömma som matland! Vad sägs om färska Smögenräkor, röding och abborre? Eller kanske lite färska skogskantareller? Det går att laga mycket gott på svenska råvaror och de svenska restaurangerna är ofta både kreativa och modiga.

Fiskgryta med torsk, lax, räkor och musslor
Fiskgryta med torsk, lax, räkor och musslor på restaurang Pont vid Hägernäs strand

3. Frankrike

Det vi gillar med maten i Frankrike är att lägsta-nivån är hög, att högsta nivån är ännu högre och att man slipper dras med identiska menyer på varje restaurang. Fransmännen har fantastiska skaldjur att bjuda på, och dessutom kan de ju det där med såser, soppor och gratänger. Mums!

Lunch i Sete
Förrätt på ett enkelt lunchställe i Sète i Frankrike

2. Lettland

Lettlands huvudstad Riga har utvecklats till en foodie-stad utöver det vanliga. Utvecklingen från Sovjetstat med tomt på hyllorna i mataffärerna till en ytterst medveten stad har gått fort. De många bra restaurangerna tar vara på lokala råvaror och utvecklar traditionella recept så att de passar den moderne globetrottern. Resultatet gör att de kammar hem andraplatsen på vår lista!

Skivad hjortfilé med puré av selleri och bakade äpplen
Skivad hjortfilé med puré av selleri och bakade äpplen på restaurang Elements

1. Island

Trumvirvel! Av alla fantastiska länder och alla goda smaker är det Island som utgår som segrare. Det beror knappast på islänningarnas traditionella Þorra-rätter, men däremot på deras förmåga att kombinera fräscha lokala råvaror, som fisk, fågel och lamm, med moderna influenser från andra kulturer. Vi provade avsmakningsmeny efter avsmakningsmeny på restaurangerna i stan och ville helst aldrig lämna landet …

  • Missa inte: Fisk och skaldjur
  • Bästa restaurangupplevelse: Fish Market
Tonfisk med vaniljsås på Fish Company i Reykjavik
Tonfisk med vaniljsås på Fish Company i Reykjavik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev