Meny Stäng

Tio saker du inte visste om flygplansmat

Via information från Finnair kan vi idag berätta tio saker du inte visste om flygplansmat. Igår på lunchen var Peter på Sturehof i Stockholm, där Finnair berättade om sitt nya menysamarbete med stjärnkocken Tommy Myllymäki.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tommy Myllymäki

Tommy Myllymäki är stjärnkocken som inte bara kammat hem priset som årets kock 2007 utan också en silverplacering i den internationella kocktävlingen Bocuse d’Ore. Myllymäki har arbetat på flera topprestauranger i Sverige och är idag kreativ chef på Riche och Sturehof i Stockholm.

Tommy Myllymäki
Tommy Myllymäki på Sturehof igår

Myllymäkis flygplansmeny

Tommy Myllymäkis flygplansmeny kommer serveras i business class på alla långdistansflygningar med avgång från Helsingfors från och med den 7 februari 2018. Peter fick prova hela menyn på Sturehof igår, och du kan se några av rätterna här i inlägget. Förutom de rätterna vi visar här ingår en jordärtskockssoppa, och istället för torsk till huvudrätt kan man välja bräserad oxkind med äppelsky.

Löjrom med dragon, syrad grädde och potatischips
Rimmad lax med pepparrotsfärskost, vitkål, gurka och sötsyrlig dressing med senapsfrön
Rimmad lax med pepparrotsfärskost, vitkål, gurka och sötsyrlig dressing med senapsfrön
Lättrimmad och bakad torsk med ”Jansson sås”, palsternacka, lök och brynt smör
Lättrimmad och bakad torsk med ”Jansson sås”, palsternacka, lök och brynt smör

Tio saker du inte visste om flygplansmat

Vad tycker du om flygplansmat? Här är tio saker som du kanske inte visste.

  1. Det är svårare för människor att känna smak på hög höjd på grund av lyfttrycket och den låga luftfuktigheten.
  2. Eftersom smaksinnet påverkas negativt under flygresor kryddas maten mer och kan därför smaka ganska salt om du äter den på marken.
  3. Den femte grundsmaken umami påverkas inte av hög höjd och därför smakar mat med umami, som tomatjuice, extra bra uppe i luften.
  4. Eftersom utrymmet är begränsat tar kockarna ofta hänsyn till hur mycket olika maträtter luktar, för att undvika starka dofter ombord.
  5. Maträtter på flygplan innehåller ofta mycket sås. Detta för att undvika att maten blir för torr på grund av den låga luftfuktigheten på hög höjd.
  6. Piloten och andrepiloten äter alltid olika maträtter för att undvika risken för matförgiftning.
  7. De mest populära vinerna på Finnairs flygningar är Riesling och Bordeaux.
  8. Finnair serverar över 5000 varma måltider till sina passagerare varje dag.
  9. Varje år serverar Finnair nästan 1 000 000 liter blåbärsjuice på sina flygningar.
  10. Det finns över 20 olika specialmåltider i Finnairs business class och över tio i ekonomiklass, allt från vegetariskt till glutenfritt.
Robert Lönnblad
Peter hade intressanta diskussioner med Robert Lönnblad, general manager för Finnair i Skandinavien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev