Meny Stäng

Besök på Nobelmuseet – nu är Nobelpristagarna här!

Annons

Igår besökte vi Nobelmuseet i Stockholm, tillsammans med några av de andra medlemmarna i föreningen Sveriges Turistjournalister. Här finns en spännande utställning om Nobelpristagare i litteratur som använt orden för att revoltera och skapa förändring. Dessutom fick vi en massa intressant information om det stora event som börjar idag och pågår under en hel vecka – nämligen Nobelveckan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nobelveckan börjar idag

Idag börjar det! De flesta av Nobelpristagarna kom till Stockholm redan igår och idag kommer de, som en start, hänga på Nobelmuseet. Här har de tre uppgifter att uträtta: de ska signera en stol i museets restaurang, de ska (om de vill) överlämna en gåva till museet som blir ett utställningsföremål och de ska låta sig intervjuas för Nobelprize.org.

Nobelpristagare signerar stol på Nobelmuseet i Stockholm
Stolarna står redo för att signeras av fler Nobelpristagare idag

Program för Nobelpristagare

Det kan låta som en intensiv dag, men det är bara en början. Nobelveckan pågår 6-12 december och under den här perioden kommer Nobelpristagarna ha fullt program. De ska öva inför mötet med kungen, de ska föreläsa på olika skolor och de ska dinera på sina respektive ambassader. Dessutom ska de ju på … Nobelfesten.

Foton på Doris Lessing på Nobelmuseet i Stockholm
Foton på Doris Lessing – Bordet framför kommer idag fyllas med gåvor från årets Nobelpristagare

Nobelfesten

Nobelfesten kommer som vanligt gå av stapeln den 10 december, och då blir det en fest som heter duga. Det börjar med bankett i Blå hallen och därefter blir det dans i Gyllene salen. På småtimmarna tar ”NightCap” över, det vill säga efterfesten som anordnas på någon av högskolorna.

Vi kollade nyligen in Nobelservisen och fick lära oss att man kan beställa tidigare års Nobelmiddagar på Stadshuskällaren. Årets Nobelmiddag då? Vi vet inte hur menyn kommer se ut, men vi har hört ryktas att det blir ett isigt tema och att förrätten blir vegetarisk …

Nobeldukningen
Nobeldukning för Nobelpristagare

Nobelmuseet i Stockholm

Igår besökte vi Nobelmuseet, som ligger på Stortorget 2 i Gamla stan. Här finns en permanent utställning med individer och miljöer från Nobelprisets hundraåriga historia, och man kan bland annat se en del av de föremål som tidigare Nobelpristagare haft med sig.

Vem var Alfred Nobel?

Alfred Nobel var en svensk kemist, uppfinnare (av dynamit!), ingenjör och instiftare av Nobelpriset. Han föddes i Stockholm och dog i Ligurien i Italien, där han bodde de sista åren. Släkten kom däremot från Skåne! I sitt testamente skrev han att han ville belöna dem som hade gjort mänskligheten den största nytta.

Albenga
De sista åren bodde Alfred Nobel i Ligurien i Italien

Utställningar på Nobelmuseet

För närvarande, och fram till september 2018, pågår också en utställning som heter Litterär revolt. Den här utställningen handlar om Nobelpristagare som med sina texter påverkat och utmanat världen, genom att ifrågasätta, skapa förändring och göra motstånd. Vår guide berättade om Toni Morrison, Doris Lessing och Svetlana Aleksijevitj, och gjorde mig riktigt nyfiken på en bok av den senare av dessa tre. Hoppas att jag ska få tid att läsa böcker snart igen!

Tidigare Nobelpristagare och föremål som de skänkt till Nobelmuseet i Stockholm
Tidigare Nobelpristagare och föremål som de skänkt till museet
Vår eminenta guide berättade gripande om Toni Morrisons böcker
Vår eminenta guide Laura Aronovici, ämnesansvarig i litteratur och chef för den publika avdelningen på Nobelmuseet, berättade gripande om Toni Morrisons böcker

Har du varit på Nobelmuseet i Stockholm? Brukar du följa Nobelveckan och Nobelfesten?

Fakta om Nobelmuseet i Stockholm

 • Adress: Stortorget 2
 • Läge: Nobelmuseet i Stockholm ligger i Börshuset på Stortorget i Gamla stan.
 • Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida.

Guide: Öppettider och priser

 • Öppettider: Museet håller öppet tisdagar – söndagar och stängt på måndagar. De exakta öppettiderna varierar och det är därför bäst att kolla aktuella öppettider på museets webbsida.
 • Priser: Vuxna betalar 120 kronor, studenter och pensionärer betalar 80 kronor och barn upp till 18 år har fri entré (2019). Det finns också möjlighet att köpa årskort eller att boka billigare biljett för större grupper. Vissa tider erbjuds fritt inträde. För aktuella priser och tider se museets webbsida.
 • Service: Det finns en bistro som serverar dagens lunch. På fredagar arrangeras After Work med happy hour klockan 17:00-18.00. Det finns också en museibutik samt ett forskningsbibliotek för forskare, studenter och allmänhet.
 • Tillgänglighet: Det finns en tillgänglig entré på baksidan av Börshuset med ingång från Storkyrkans gård. Vid denna entré finns ramp för rullstolar. Lokalerna är tillgängliga för rullstolar. Ledsagare och personlig assistent har fri entré till museet.
  Det går att boka en taktil visning, teckenspråkstolkad visning eller “Möten med minnen” för en grupp. 

Hitta till Nobelmuseet i Stockholm

 • Tunnelbana: Närmaste tunnelbanestation är Gamla stan. Härifrån är en kort promenad till museet.
 • Promenera: Det går att promenera från T-centralen. Detta är en promenad på cirka 15 minuter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev