Meny Stäng

Besök på Nobelmuseet – nu är Nobelpristagarna här!

Igår besökte vi Nobelmuseet i Stockholm, tillsammans med några av de andra medlemmarna i föreningen Sveriges Turistjournalister. Här finns en spännande utställning om Nobelpristagare i litteratur som använt orden för att revoltera och skapa förändring. Dessutom fick vi en massa intressant information om det stora event som börjar idag och pågår under en hel vecka – nämligen Nobelveckan.

Nobelveckan börjar idag

Idag börjar det! De flesta av Nobelpristagarna kom till Stockholm redan igår och idag kommer de, som en start, hänga på Nobelmuseet. Här har de tre uppgifter att uträtta: de ska signera en stol i museets restaurang, de ska (om de vill) överlämna en gåva till museet som blir ett utställningsföremål och de ska låta sig intervjuas för Nobelprize.org.

Det kan låta som en intensiv dag, men det är bara en början. Nobelveckan pågår 6-12 december och under den här perioden kommer Nobelpristagarna ha fullt program. De ska öva inför mötet med kungen, de ska föreläsa på olika skolor och de ska dinera på sina respektive ambassader. Dessutom ska de ju på … Nobelfesten.

Nobelpristagare signerar stol

Stolarna står redo för att signeras av fler Nobelpristagare idag

Foton på Doris Lessing - Bordet framför kommer idag fyllas med gåvor från årets Nobelpristagare

Foton på Doris Lessing – Bordet framför kommer idag fyllas med gåvor från årets Nobelpristagare

Nobelfesten

Nobelfesten kommer som vanligt gå av stapeln den 10 december, och då blir det en fest som heter duga. Det börjar med bankett i Blå hallen och därefter blir det dans i Gyllene salen. På småtimmarna tar “NightCap” över, det vill säga efterfesten som anordnas på någon av högskolorna.

Vi kollade nyligen in Nobelservisen och fick lära oss att man kan beställa tidigare års Nobelmiddagar på Stadshuskällaren. Årets Nobelmiddag då? Vi vet inte hur menyn kommer se ut, men vi har hört ryktas att det blir ett isigt tema och att förrätten blir vegetarisk …

Nobelmuseet

Igår besökte vi Nobelmuseet, som ligger på Stortorget 2 i Gamla stan. Här finns en permanent utställning med individer och miljöer från Nobelprisets hundraåriga historia, och man kan bland annat se en del av de föremål som tidigare Nobelpristagare haft med sig.

För närvarande, och fram till september 2018, pågår också en utställning som heter Litterär revolt. Den här utställningen handlar om Nobelpristagare som med sina texter påverkat och utmanat världen, genom att ifrågasätta, skapa förändring och göra motstånd. Vår guide berättade om Toni Morrison, Doris Lessing och Svetlana Aleksijevitj, och gjorde mig riktigt nyfiken på en bok av den senare av dessa tre. Hoppas att jag ska få tid att läsa böcker snart igen!

Tidigare Nobelpristagare och föremål som de skänkt till museet

Tidigare Nobelpristagare och föremål som de skänkt till museet

Vår eminenta guide berättade gripande om Toni Morrisons böcker

Vår eminenta guide Laura Aronovici, ämnesansvarig i litteratur och chef för den publika avdelningen på Nobelmuseet, berättade gripande om Toni Morrisons böcker