Vi har testat att laga boquerones, ansjovis eller sardin på spanskt vis. Som du kanske vet så älskar vi fisk och skaldjur, och nu när vi reser runt i södra Europa passar vi på att testa nya fiskar och nya recept.
Tips från en lokal bloggare
Bloggaren Casa Annika, som guidade oss i parken Maria Luisa i Sevilla, tipsade oss inte bara om de små goda musslorna coquinas, utan också om de små fiskarna boquerones. Dessa små fiskar verkar vara detsamma som ansjovis, eller kanske sardiner. Vi har nu provat att tillaga dem på spanskt vis!
Att laga boquerones
Vi tillagade fiskarna genom att vända dem i vetemjöl, salta och steka i rikligt med olivolja. Vi tog bort huvudet och stjärten när vi åt, och ofta även det stora ryggradsbenet, som nästan ramlade bort av sig självt.
Vi har ingen aning om hur spanjorerna serverar dem, men vi lagade dem som middag med lite annat småplock, som klyftpotatisar med vitlökssås, oliver, bröd och ost.
Vad vi tyckte? Fiskarna blev riktigt goda (smakade lite som strömming), men ganska feta. Enligt oss passar de nog bäst som en liten tapa, och kanske inte som en hel måltid. Har du provat dem? Vad tycker du?
Julafton på rull – och gasolproblem
Vi vaknade på julaftons morgon med tomt kylskåp och reslust i kroppen. Alltså bar det av…
Peniscola, Spanien – för semesterdyrkaren
Äntligen blev det så mycket uppehåll i regnandet att vi kunde bege oss utanför husbilen och…
Jakten på gasol i Spanien
Först ett stort TACK till alla er underbara läsare som delat med er av era erfarenheter…
Roquetas de Mar – Spanska sydkusten
Nu har vi kommit till Roquetas de Mar, som ligger på den spanska kusten strax väster…
Tuff resa till Barcelona – och ombord på Freedom of the Seas
Efter Robins fest sov vi inte många timmar, och sedan var det dags att ge sig…
Santiago de Compostela – en pilgrimsresa till själen
Gästskribent: Miss Lopez För inte så länge sedan vandrade jag pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, och…
Regnigt vid Tarifa – camping Valdevaqueros
Nu har vi flyttat oss till camping Valdevaqueros vid kusten, en mil norr om Tarifa i södra…
Tarifa i Spanien – Europas sydligaste punkt
Idag har vi besökt Europas sydligaste punkt, som finns i Tarifa i Spanien. Härifrån är det…
Ökenlandskap i Spanien
Idag har vi kört genom ett ökenlandskap i Spanien. Det är kargt och bergigt och knappt…
Inre frid i Sierra de Madrid – Kadampa Buddhistcenter i Mataelpino
Gästskribent: Miss Lopez Sierra de Madrid, en fridfull och vacker plats som välkomnar Kadampa Buddhistcenter i…
Mallorcas dolda pärlor
I samarbete med interhome Mallorca är ett av de mest populära resmålen i Medelhavet, och det…
Picos de Europa – nationalpark i Spanien
Picos de Europa är en nationalpark med flera bergsmassiv i norra Spanien, belägen strax innanför kusten…
En resa till Nerja på vintern: sol, äventyr och magiska utsikter
Gästskribent: Miss Lopez Hej kära resenärer! Jag vill dela med mig av min fantastiska vinterresa till…
Pata negra och spanska köttbullar
Vi är inte så imponerade av maten i Spanien, inte generellt i alla fall. Självklart förstår…
Plasthavet i Almería – Spaniens grönsaksodlingar
Från Granada åkte vi tillbaka ner till kusten och körde österut mot Almería. I det här…
10 saker att göra i Benidorm – från cava till permobil
Här hittar du tips på 10 saker att göra i Benidorm, vid Costa Blanca i Spanien….
Festivalen Las Fallas i Valencia – fest i Spanien
Om du någon gång befinner dig i närheten av Valencia i mars får du inte missa…
Tisdagsträff med svenskar i Benidorm
Varje tisdagskväll träffas norrmän och svenskar i Benidorm på campingen El Raco, på campingens restaurang. Vi bor…
El puerto de Santa Maria – vid den spanska kusten
Idag lämnade vi Sevilla och rullade mot El puerto de Santa Maria, strax norr om Cádiz…
Katalansk mat – vi har testat och lagat
Igår kväll var vi inbjudna till en gourmetupplevelse av Kataloniens turistråd. Den här typen av pressträffar…
Costa del Sol – och vad gör vi hela dagarna?
Nu har vi kommit till Costa del Sol, den spanska solkusten! Vi känner för att stå…
Bästa resmålen i Madrid
Idag presenterar vi en gästartikel Under vinterhalvåret är det många svenskar som vill dra sig söderut…
El Templo del Sol – Naturistcamping Deluxe
Efter en hektisk festivalvecka och en vecka i hällande regn kände vi för lite lyxigare och…
På campingbutik i siesta-tider i Spanien
Idag checkade vi ut från campingen i Granada och letade upp en campingbutik vi fått tips om. Vi…
Tapas: en smakfull resa genom Spanien
Gästskribent: Miss Lopez Spanien, ett land som förknippas med sol, sand och ett passionerat sätt att…
Camping i Tarragona – vid en spansk sandstrand
Idag har vi hittat till camping i Tarragona i Spanien. Campingen är riktigt fin och ligger…
Torre del Mar – Spaniens vackra sydkust
Torre del Mar är en trevlig liten stad vid den spanska sydkusten. Här löper en lång…
Empuriabrava i Spanien – exklusivt boende vid vatten
Innan vi lämnade Spanien gjorde vi ett besök i Empuriabrava – den största marinan för boende…
Zarautz i Spanien – Gran camping med panoramavy
Idag strålar solen över Gran camping Zarautz i Spanien. Vi tog en promenad ner till stranden…
Påsk i Spanien – en mäktig uppvisning
Påsk i Spanien är väldigt annorlunda mot påsk i Sverige. Påsken firas av samma religiösa anledning som…
BP säger:
Älskar Boquerones, både i friterad och stekt form. Men bäst av allt är de som Boquerons vinaigrette, där de ligger i olivolja och ättika. Typ som gravad lax fast utan dill och socker. De flesta barer i Spanien har denna rätt som tapa. Finns även att köpa på Carrefour/Mercadona, men de riktigt hemlagade är mycket godare!
PS. Min spanska granna använder sill för att göra “svenska boquerones”. DS.
19 februari 2015 — 21:22
Staffan säger:
Det är väl samma fiskar, som serveras som “small fishes” i Grekland. Där serveras dom bara stekta rätt upp och ner och vi är delade beträffande smaken.
Själv gillar jag dem jättemycket!
20 februari 2015 — 9:14
admin säger:
BP, ok intressant att höras hur de kan serveras ute! Vi har inte ätit ute på restaurang i Spanien ännu, men det kommer.
Staffan, det är mycket möjligt!? Vi har inte varit i Grekland (ännu). I Kroatien fick vi någon slags småfiskar, men nu kommer jag inte ihåg exakt hur de såg ut.
20 februari 2015 — 10:02
Steve säger:
Härligt att få få testa andra länders små egenheter. Jag har bestämt för mig att jag provat boquerones på nån tapasbar.
20 februari 2015 — 11:05