Vi har testat att laga boquerones, ansjovis eller sardin på spanskt vis. Som du kanske vet så älskar vi fisk och skaldjur, och nu när vi reser runt i södra Europa passar vi på att testa nya fiskar och nya recept.
Tips från en lokal bloggare
Bloggaren Casa Annika, som guidade oss i parken Maria Luisa i Sevilla, tipsade oss inte bara om de små goda musslorna coquinas, utan också om de små fiskarna boquerones. Dessa små fiskar verkar vara detsamma som ansjovis, eller kanske sardiner. Vi har nu provat att tillaga dem på spanskt vis!
Att laga boquerones
Vi tillagade fiskarna genom att vända dem i vetemjöl, salta och steka i rikligt med olivolja. Vi tog bort huvudet och stjärten när vi åt, och ofta även det stora ryggradsbenet, som nästan ramlade bort av sig självt.
Vi har ingen aning om hur spanjorerna serverar dem, men vi lagade dem som middag med lite annat småplock, som klyftpotatisar med vitlökssås, oliver, bröd och ost.
Vad vi tyckte? Fiskarna blev riktigt goda (smakade lite som strömming), men ganska feta. Enligt oss passar de nog bäst som en liten tapa, och kanske inte som en hel måltid. Har du provat dem? Vad tycker du?

BP säger:
Älskar Boquerones, både i friterad och stekt form. Men bäst av allt är de som Boquerons vinaigrette, där de ligger i olivolja och ättika. Typ som gravad lax fast utan dill och socker. De flesta barer i Spanien har denna rätt som tapa. Finns även att köpa på Carrefour/Mercadona, men de riktigt hemlagade är mycket godare!
PS. Min spanska granna använder sill för att göra ”svenska boquerones”. DS.
19 februari 2015 — 21:22
Staffan säger:
Det är väl samma fiskar, som serveras som ”small fishes” i Grekland. Där serveras dom bara stekta rätt upp och ner och vi är delade beträffande smaken.
Själv gillar jag dem jättemycket!
20 februari 2015 — 9:14
admin säger:
BP, ok intressant att höras hur de kan serveras ute! Vi har inte ätit ute på restaurang i Spanien ännu, men det kommer.
Staffan, det är mycket möjligt!? Vi har inte varit i Grekland (ännu). I Kroatien fick vi någon slags småfiskar, men nu kommer jag inte ihåg exakt hur de såg ut.
20 februari 2015 — 10:02
Steve säger:
Härligt att få få testa andra länders små egenheter. Jag har bestämt för mig att jag provat boquerones på nån tapasbar.
20 februari 2015 — 11:05