Meny Stäng

Påsk i Spanien – en mäktig uppvisning

Annons

Påsk i Spanien är väldigt annorlunda mot påsk i Sverige. Påsken firas av samma religiösa anledning som i Sverige, det vill säga till minne av Jesu lidande, död och återuppståndelse. Många av de svenska påsktraditionerna, som påskkäringarna och påskäggen, har ju dock ingenting med Jesu lidande att göra, utan härstammar från folktro och icke-religiösa traditioner … I Spanien är det lättare att förstå den religiösa kopplingen!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Påsk i Spanien

Påskveckan, Semana Santa, står i Spanien för den heliga veckan. Historiskt sett har det varit en näst intill sorgkantad vecka, men idag firar man kanske med lite mer glädje. Firandet är dock betydligt mer högtidligt än i Sverige, och det är mycket mer tydligt att detta är en religiös tilldragelse.

Semana Santa börjar med Palmsöndagen då man går i kyrkan. På Långfredagen firas ingen mässa utan en gudstjänst med hyllning till korset. Långfredagen är också fastedag. Påskaftonens nattmässa är sedan höjdpunkten och eftersom fastan är över brukar många äta en stor middag efter Påskaftonens nattmässa.

Spanien påsl
Det går inte att missa att påsken är en religiös högtid i Spanien

Långa processioner

Något som i högsta grad kännetecknar spanskt påskfirande är processionerna. De har sin bakgrund i medeltiden och botgöring och symboliserar Jesus väg till korset. Processionerna går under flera timmar genom spanska städer, medan man bär stora ”pråmar” med ikoner som illustrerar Jesu liv och lidande.

Spanien, Tarragona

Pråmarna är tunga och bärs av starka män under många timmar, och det tunga bärandet ska påminna om Jesu lidande. Processionerna är tydligen allra störst i Andalucien, till exempel i Sevilla och Malaga, men vi tyckte att det var imponerande här i Tarragona också!

De romerska soldaterna marscherar i takt, trumslagarna slår hårt och rytmiskt på sina trummor och folk trängs överallt. Påsk i Spanien är en häftig upplevelse!

Spanien, Tarragona
Påskprocession
Bärandet av de tunga ”pråmarna” ska påminna om Jesu lidande
Påsk procession
Det eviga trummandet är nästan meditativt
Påsk i Spanien
Det känns nästan som att man är förflyttad tillbaka till medeltiden
Påsk Tarragona
Processionerna pågår i timmar, timmar, timmar …
Alla våra bästa tips om Spanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev