Meny Stäng

Pata negra och spanska köttbullar

Vi är inte så imponerade av maten i Spanien, inte generellt i alla fall. Självklart förstår vi att man kan hitta fantastisk mat här, särskilt om man besöker någons farmor eller vet vilken restaurang man ska gå till. Men faktum kvarstår: Som förvirrad turist hamnar man troligtvis på en tråkig sylta som serverar pommes frites med … något friterat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Maten i matbutikerna

Erfarenheterna från matbutikerna är inte heller så upplyftande. Yoghurten liknar dallrig gelé, pulversopporna smakar vatten och brödet torkar innan man hunnit få hem det. MEN ett stort och viktigt undantag är skinkan och fläskköttet. Det här med att föda upp gris, det kan spanjorerna!

Pata negra

Pata negra, eller ”Jamon Iberico” är namnet på en speciell sorts lufttorkad skinka från Spanien. Grisarna, som går fria, ska vara av den iberiska rasen och ha svarta klövar. Skinkorna är märkta enligt grisarnas matsedel och den finaste skinkan, ”Jamon Iberico de Bellota”, kommer från grisar som endast mumsat ekollon.

Skinkan saltas först och hängs sedan upp för torkning. Ju längre skinkan har torkats desto bättre anses den. ”Reserva” har lagrats i minst 24 månader och ”Gran Reserva” har lagrats i minst 36 månader. Och gott är det kan vi lova!

I mataffären hänger skinkorna på rad …

Spanska köttbullar

En annan favorit som vi precis upptäckt i mataffären är köttbullar gjorda på färs från Ibericogris. Köttbullarna, som säljs färska och färdigrullade i köttdisken på mataffären Carrefour, är kryddade och späckade med pinjenötter. Alltså, det är ju helt galet att något så enkelt som köttbullar kan vara så gott! Färsen har mer tuggmotstånd än svensk fläskfärs, och färgen ligger någonstans mellan svensk fläsk- och nötfärs.

Vi steker köttbullarna och låter dem sedan koka i en tomatsås. Sedan serverar vi med pasta och vin, och vips är fredagsmiddagen klar!

Köttbullar på ibericofläsk
Alla våra bästa tips om Spanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev