Meny Stäng

10 saker att göra i Benidorm – från cava till permobil

Annons

Här hittar du tips på 10 saker att göra i Benidorm, vid Costa Blanca i Spanien. Benidorm är den största och mest kända semesterorten vid medelhavskusten, med 3000 soltimmar och vackra sandstränder. Nöjesutbudet är enormt med shopping, barer och nattklubbar.  Orkar du inte gå … kör permobil som många gör just här. Fascineras av de höga skyskraporna och drick cava i den spanska stadsdelen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Inlägg uppdaterat 2019

Till att börja med är det en upplevelse att närma sig staden med bil. Först kommer ingenting förutom berg och försiktig växtlighet, sedan ännu mera ingenting, och så … en kompakt stad vid vattnet med skyskrapor som slickar himlen. Så, vad kan man då göra i Benidorm? Här kommer tio tips!

1. Upplev storstadskänslan

Så här måste det vara att komma till Las Vegas! Först detta torra ökenlika landskap med sina kantiga berg och enstaka knotiga växter. Och sedan, som om den uppstår från ingenstans, en storstad med skyskrapor. Staden är känd som “New York of the Mediterranean” och har flest skyskrapor i Spanien.

Spanien
Vi rullar in i provinsen Alicante i östra Spanien, vid medelhavet Costa Blanca i området Marina Baja
Benidorm
I Tempo på sina 200 meter är idag ett av de högsta hotellen i Europa
Benidorm Spanien
Här startade paketturism eller paketresor sin framfart på 1950-talet
Benidorm Spanien
Det en gång högsta hotellet i Europa ligger här, heter Gran hotel Bali och är 186 meter

2. Campa i Benidorm

Det är lätt att tänka på Benidorm endast som en storstad med hotell, men det finns gott om campingar i den här stan – och de ligger centralt. Vi tog in på en camping som heter Arena Blanca

Härifrån är det gångavstånd ner till staden och stranden och med ACSI-rabatt betalar vi 16 euro/dygn  inklusive fri WiFi. Många svenskar som stannar en hel säsong väljer istället en camping som heter El Raco, som kanske ger bra säsongspriser, men där vi inte kan använda vårt ACSI-kort.

Camping Benidorm
Camping Arena Blanca i Benidorm
Camping el Raco
Camping El Raco i Benidorm

3. Sola på vackra sandstränder

De två stora stränderna heter Playa de Poniente med eftermiddagssol, och Playa de Levante med morgonsol. Det finns också Playa de Mas Pas och den lilla fina viken Playa Cala Ti Ximo.

Om man är i Benidorm under rätt säsong ska man naturligtvis passa på att sola och bada. Benidorm har ca 3000 soltimmar per år, och årstemperaturen är i genomsnitt 19 grader. Stranden ligger mitt i stan, och man måste säga att skylinen med alla skyskrapor är ganska cool. Så här i mars är det sol och runt 18 grader.

Benidorm strand
På stranden Poniente
Benidorm strand
Alla tre stränderna är vackra och har en benämning blå flagg sedan 1987, för att vara de bästa stränderna.
Spanien Benidorm
Strandpromenaden längst med Poniente

4. Upplev sevärdheterna

Benidorm är en trevlig stad att promenera runt i. Staden består av två delar; den ”brittiska delen” med stranden Levante och den ”spanska delen” med stranden Poniente. För att förenkla det hela lite kan man säga att man bör bege sig till den brittiska delen om man vill ha steak och pommes, och till den spanska delen om man vill ha tapas och cava.

Missa inte den fina utsiktspunkten och fästningen (Balcon de Mediterraneo) som ligger mellan de stora stränderna! Besök också kyrkan San Jaime och Santa Ana som ligger i övre delen av gamla stan på Canfali-kullen. Den blev klar i slutet av 1700-talet och är tillägnat skyddshelgonet Benidorm.

Benidorm
Benidorm Skyline (Balcon de Mediterraneo)
Benidorm Spanien
Väldigt vackert vid Skyline

5. Shoppa och festa

Benidorm är fullt av butiker, så om du gillar att shoppa kan du absolut ta chansen! Vi shoppade bland annat något par jeans här, som vi blev väldigt nöjda med. Priserna är bra och det finns mycket för alla åldrar.

Staden har varit känd för sina barer och sitt nattliv i 40 år. Benidorm är en av den första turistställena längs hela medelhavskusten. Istället för att dra ner på nattklubbarnas öppettider, så har man istället mer poliser som håller ordning på stan.

Benidorm Gamla stan
Ta en öl på någon av alla bra uteserveringarna
Benidorm shopping
Här finns allt från badringar till lyxaffärer och boutiquer.

6. Gå på marknad

Då och då anordnas marknad i Benidorm. Här hittar du allt från kläder och piratkopierade väskor till nybakade churros. Trångt och god stämning även om det bara är mars nu när vi är här! Vilken tur att det finns en marknad och humöret är på topp. Jag hittade snygga smycken till bra priser medan jag tuggade på en churros.

Att göra i Benidorm? Gå på marknaden!

7. Ät brittisk mat

När du är i Benidorm befinner du dig i Spanien, men om du rör dig i den brittiska delen kommer det snarare kännas som att du är i … Storbritannien. Det innebär att det finns gott om chanser för en steak med pommes eller Fish and chips om du gillar det!

benidorm spanien
Det är gott om restauranger i turiststaden

8. Drick cava och ät pintxos

I den spanska delen av Benidorm finns gott om ställen där du kan beställa cava och små tilltugg. Vi betalade 60 kronor för en flaska cava och sex små tapas/bruschettas/pintxos. Vi är lite osäker på den korrekta benämningen här, men vi kan i alla fall säga att det var väldigt prisvärt och gott! Gå runt i gamla stan (El Castell) och njut av härliga gränder och spanskt folkliv.

Cava
färskt, gott och billigt! En perfekt lunch i solen!

9. Kör permobil

I Beniform är det inte bara människor med funktionsnedsättning som kör permobil, utan alla möjliga! Tydligen finns det en brittisk TV-serie som heter Benidorm, och där körs det permobil … Tur att vi har med oss träningstältet tror jag! Om vi först ska äta pommes frites och steak och sedan köra permobil … med massor av öl och då kommer det här sluta illa!

Vi har promenerat och promenerat så att våra fötter är ömma, men det blir ändå ingen permobil för vår del! (Och Peter säger att om han ska ha en på äldre dar så ska den heta Freedom och smyckas med en massa ledlampor, haha …). Men som sagt, om du vill köra bil finns alla möjligheter till det just här!

I Benidorm kan du hyra permobil i varje gathörn!
Hyr permobil istället för att gå, haha. Om du har mycket att göra i Benidorm!
Det finns mycket att göra i Benidorm
Bara en permobil kvar?

10. Tatuera dig

Vet du vad vi passade på att göra här i Benidorm? Vi tatuerade oss! Det finns massor av tatueringsstudior, och efter att ha pratat med flera fastnade vi för en där det kändes bra. Vad vi tatuerade? Freedom förstås!

Spanien, Benidorm
Helenas tatuering “FREEDOM”
Spanien, Benidorm
Peters tatuering “FREEDOM”

Fler saker att göra i Benidorm

Familjeparker: Nöjesutbudet är enormt  och det finns tre stora familjeparker. Aqualandia och Mundomar ligger utanför Levante, och Terra Mitica ligger vid foten av det stora berget som du inte kan missa.

Shoppingcenter: I utkanten av staden ligger det stora shoppingcentret Marina.

Festivaler: I juli varje år är det Indiemusikfestival som livar upp stan ytterligare, som heter Benidorm Low Coast Festival. Den andra veckan i november firas Virgen del Sufragio (skyddshelgonet).

Obebodd ö: Den obebodda ön Benidorm (L’Illia, Isla de los Perodistas) som du ser ut över medelhavet från staden, är en kärleksö som du får forska lite om när du är på plats. Du kan åka på en utflykt till ön Isla de Tabarca som ligger utanför kusten.

Lilla Benidorm
Lilla Benidorm (L’Illia)

Fler saker att göra runt omkring?

Valencia:När du är i Benidorm kan du förstås göra olika utflykter! Inte alltför långt från ligger Valencia, som har mycket att bjuda på i form av spännande arkitektur bland annat. Om du råkar vara här vid rätt tidpunkt under mars kan du också passa på att ta del av de fascinerande festligheterna under festivalen Las Fallas. Har du några ytterligare tips på saker att göra i Benidorm?

Las fallas statyer
Det finns mycket att göra i Benidorm, men också runt om! Las Fallas-festivalen i Valencia 2015

Fakta om Benidorm

  • Land: Spanien
  • Region: Valencia
  • Provins: Alicante
  • Kommun: Benidorm
  • Folkmängd: 72 000 (2011)

Ta sig till Benidorm

  • Flyg: Som svensk flyger man till Alicante Elche-flygplatsen (60 km från Benidorm) och det finns även lågprisflyg hit.
  • Bussar: Det finns många bussar som går ofta mellan Benidorm och till exempel Alicante, Madrid, Valencia och många fler orter.
  • Tåg: Det går också bra att resa med tåg (Metropolitan Tram).
  • Bil: Kör du bil så åk N-332, vid motorvägen AP-7 och CV-70 som vi gjorde. Kör av till 65A eller 65.
Alla våra bästa tips om Spanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev