Meny Stäng

Ansvarslös fricamping förstör för alla

Om man inte har sett det oändliga havet av husbilar längs sydkusten i Portugal och Spanien är det svårt att förstå hur många fordon det rör sig om. I varenda by och vid varenda strandremsa finns campingar, ställplatser och grusplättar med hundratals husbilar. Det är en explosiv utveckling som har skett och den kan vara positiv både för oss resenärer och för de lokala ekonomierna, men då måste vi husbilister ta vårt ansvar för hur vi parkerar för natten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Många gillar att fricampa

Många husbilister står på campingar och ställplatser med organiserade faciliteter såsom möjligheter att fylla på vatten och tömma grå- och svartvatten, d.v.s. avloppsvatten och toalett. Många gillar också att fricampa, d.v.s. att stå på andra platser än de organiserade. Fricamping kan ske i ensamhet på en naturskön plats eller på en stor grus- eller asfaltsplan tillsammans med hundratals andra husbilar.

Det senare har vi upptäckt är otroligt vanligt både i Portugal och i Spanien. Fördelen med fricamping är förstås frihetskänslan, men också att man slipper avgifter. Det är absolut inte fel att fricampa, men som ansvarsfull besökare i ett annat land måste man självklart följa lokala regler, vara rädd om naturen och respektera lokalborna.

Många fricampare smutsar ner

Hur länge kan man fricampa då och klara sig utan de organiserade faciliteterna? Vår erfarenhet är att vi klarar oss max fem dygn. Därefter måste vi fylla på vatten och tömma grå- och svartvatten. Därför blev vi lite förvånade när vi fick veta att många fricampar i flera månader och ibland hela vintersäsongen på samma plats.

Hur går det till? Jo, de hämtar vatten exempelvis från vattenkranar på stranden och tömmer gråvattnet i dagvattenbrunnarna. Svartvattnet tömmer de också i dagvattenbrunnarna, eller i något dike någonstans.

Tror ni att vi pratar om några enstaka små hippiehusbilar med surfbrädor på taket? Nejdå, vi pratar om hundratals, kanske tusentals, stora och lyxiga husbilar i både halvmiljon- och flermiljonersklassen, ibland med stora släp efter sig. Detta beteende kan inte kallas något annat än ansvarslöst och retar självklart upp både lokalbor och myndigheter, vilket i förlängningen kommer att skada alla husbilister.

Polis och militär börjar reagera

Flera gånger har polis kommit och kört bort husbilister som campar där det inte är tillåtet. När vi var i Roquetas de Mar i Spanien såg vi spåren av flera sådana raider, vilka bara resulterade i att husbilisterna flyttade sig några kilometer bort. På Husbilsklubben har vi kunnat läsa om samma sak i Marocko, där polis och militär kört bort hundratals husbilar från olovliga fricampingplatser.

Nu senast kan vi läsa i The Portugal News att husbilister blivit bortförda från populära platser i Silves och Armacao de Pera vid Algarvekusten. I artikeln framkommer att kommunen verkligen vill ha husbilisterna eftersom det är bra för den lokala ekonomin, men att de inte kan hindra militärpolisen att köra bort dem från platser som ännu inte är licenserade för ändamålet. Vissa lokalbor är dock trötta på husbilarna eftersom “the area was being used like a public bathroom.”

Ansvarsfull camping och fricamping för allas bästa

Antalet husbilar i Sydeuropa och Marocko har exploderat. Turismen är förstås bra för de lokala ekonomierna eftersom husbilister shoppar, turistar och äter ute på restaurang. Men om vi ska vara välkomna kan vi inte förstöra naturen och smutsa ner!

I första hand ska vi använda campingar och ställplatser som är avsedda för ändamålet, och om det kostar en liten slant är det väl inte mer än rätt? Självklart ska vi fortsätta fricampa också, men det ska ske med respekt för lokala lagar och för naturen! Om vi inte visar den respekten kommer all fricamping snart vara förbjuden, och det drabbar oss alla.

Ansvarslös fricamping
The Portugal News, 2015-03-26

Prenumerera på vårt nyhetsbrev