Meny Stäng

Goda fiskar i Spanien och Portugal

Under vår vistelse i Spanien och Portugal har vi träffat många som skulle vilja köpa och laga fisk – men som inte vet vad de ska välja i fiskdisken. Fiskarna har andra namn och dessutom säljs mest hela fiskar, och inte så mycket filéer. Hur lagar man fiskar i Spanien och Portugal? Vi är inga experter, men vi älskar fisk och har provat runt lite grann. Här är våra bästa tips. Berätta gärna om dina!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dorada/Dourada (Seabrem/Guldsparid)

Dorada är vår absoluta favoritfisk! Den här fisken har ett fast gott kött och passar perfekt att grilla eller laga i ugnen. Vi brukar fylla den med citron och örter och servera med ris och en god kallsås.

Grillad seabream

Lubina/Robalo (Havsabborre)

Lubina är en annan god fisk med fast och fint kött. Den här fisken passar också att laga hel på grillen eller i ugnen, på samma sätt som doradan!

lubina

Boquerones/Anchovas (Ansjovis)

Boquerones är små fiskar som steks hela i olja. Passar bra som en liten tapa tillsammans med andra smårätter och lite bröd. 

boquerone

Merluza (Kummel)

Merluzan är kanske inte väldigt spännande, men en bra vardagsfisk som finns både färsk och som styckfrysta filéer. Vi brukar använda de frysta filéerna till fiskgratäng – på med lite matlagningsgrädde och valfri smaksättning (vi gillar apelsin eller sambal oelek.)

merluza

Langoustine (jätteräkor)

I fiskdisken hittar man också de här goda jätteräkorna, som passar bra i sallad eller wok. Vår favorit är att steka dem med mycket vitlök och sambal oelek i rikligt med olivolja och servera med ris och en sötsur sås. Det passar dessutom utmärkt att blanda dem med blomkål i stekpannan!

Langoustine

Coquinas/Ameijoas (små musslor)

En annan favorit är de här smarriga småmusslorna! Stek ihop med vitlök i rikligt med olivolja och ät med händerna, tillsammans med bröd. 

coquerones

Fler fiskar i de spanska och portugisiska fiskdiskarna

Naturligtvis finns det fler fiskar i de spanska fiskdiskarna (se listan nedanför)! Lax köper vi förstås ibland, men i övrigt finns det flera fiskar som vi inte provat att köpa och tillaga här. Marulk brukar ju vara en god fisk, men här är de väldigt väldigt små (varje fisk ser ut som en portion), så man kan knappast be dem att filéa den. Hur lagar man den då, någon som vet? I Portugal såg vi en långsmal röd fisk (nästan som en ål) – någon som vet vad det är?

  • Salmón (Salmao) – Lax
  • Bacalao (Bacalhau) – Torsk
  • Gallo – Flundra
  • Lenguado – Sjötunga
  • Rape (Tamboril) – Marulk
  • Caballa – Makrill
  • Pescadilla – Vitling
  • Salmonete – Mulle
Marknad Algarve
Torskad fisk, bland annat bacalhau, på marknad i Portugal

Prenumerera på vårt nyhetsbrev