Meny Stäng

Hur grillar man? – Peters bästa grilltips!

Annons

Solen sken härligt igår och grillsäsongen är äntligen här. Men, hur grillar man på bästa sätt? Hur ser man till att man får den där snygga grillytan utan att köttbiten blir torr? Peter var på ett event i veckan då Lantmann och Caj P berättade om nyheter och trender. Dessutom bjuder Peter på sina egna allra bästa grilltips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nyheter och trender

Grilltrenden går uppåt och svenskarna blir mer och mer pålästa och bättre på att grilla. När det gäller gasolgrillar uppskattar konsumenterna snabb uppvärmning, värmekontroll samt att kunna grilla året om.

Landmann grill

Samtidigt som Landmann presenterade nya grillar visade Caj P upp några av årets nya såser och smaksättare. En såsnyhet är ”baconnaise”, som är en sås av majonnäs-typ, smaksatt med tomat samt med rökighet och sälta.

Grillsåser

Hur grillar man? Peters bästa grilltips

Detta grillevent arrangerades verkligen i exakt rätt tid! Igår var det fantastiskt vårväder i Stockholm och vi kunde sitta i T-shirt på däck. Dags för grillning när som helst alltså! Det är Peter som är grillmästare i vår hus (båt), och här delar han med sig av sina bästa grilltips. Berätta gärna om dina grilltips också! Vad svarar du på frågan ”Hur grillar man?”

marinan

1. Använd gasolgrill

Att använda gasolgrill är smidigt! Man kan ställa värmen på ett perfekt sätt i jämförelse med en kolgrill, som ofta bara är väldigt varm och där man måste vänta till det perfekta ögonblicket. Är det dessutom torka i landet eller i Europa får man inte grilla med kol. Vi har husbil och har upptäckt att det ofta är förbjudet att grilla med kolgrill i Sydeuropa på sommaren.

2. Rumstemperera kött och fisk

Vi börjar med att förbereda maten vi ska göra och den ska inte gå direkt från kylskåpet till grillen – det är inte bra när kallt möter varmt. Kött eller fisk ska tas ur kylskåpet till rumstemperatur en stund innan grillning. Under den här tiden kan man passa på att marinera, göra i ordning grillspett eller lägga fisk i folie tillsammans med tillbehör.

3. Börja på hög värme för grillyta

Börja med väldigt hög värme och gör din grillyta på köttet någon minut. Ta sedan bort köttet och dra ner på värmen. Stoppa i termometern och ställ det på önskat resultat. Grilla aldrig klart kött eller fisk på hög värme, för då går vätskan ur och då har vi tappat all smak.

4. Använd termometer

Använd termometer när du grillar! Lamm är klart vid 53 grader, nöt vid 56 grader och fläsk vid 65 grader. Fisk kan vara lite olika men runt 53-56 grader låter sunt för mig. Efter att du har nått din temperatur lägger du köttet i aluminiumfolie i fem minuter innan du skär upp det för att avstanna grillningen. Fisk kan du äta direkt.

Bli inte oroad över att köttet ser rött ut när du har uppnått rätt temperatur. Går du över de angivna graderna tappar köttet smak, och om du grillar på för hög värme försvinner vätskan och köttet blir torrt utan smak.

5. Hitta en bra termometer

Jag har provat massor av olika termometrar som piper i tid och otid, och dessutom är svåra att förstå. Mitt tips är en som jag hittade på COOP, och finns på många olika affärer, som du kopplar till en app. Den heter Gastromax och fungerar och är lätt att förstå, likaså appen som du har en stor meny där du ser vad som händer hela tiden. Termometer är ett måste för att vara en bra grillmästare.

gastromax

6. Ägna tid och engagemang åt maten

Tid är otroligt viktigt och veta när maten ska vara klar, så att du kan planera hela måltiden. Gå inte ifrån för det är ditt uppdrag att få god och välsmakande mat. Stress kommer leda till den vanliga tråkiga köttbiten som är seg och tråkig. Det enkla är alltså termometer, tid, låg värme för den långa tillagningen och goda marinader.

Grilla
Peters bästa grilltips
Grönsaker

Vill du ha fler grilltips? Läs gärna bästa grilltipsen på Matochresebloggen!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev