Meny Stäng

Baconlindade dadlar – sötsalt tilltugg till festen

Baconlindade dadlar är är ett sötsalt tilltugg som ofta blir en höjdare på festen och på andra festliga tillfällen. De här godsakerna har länge varit en favorit för oss, men jag tror aldrig att vi har delat med oss av receptet förut. Så nu är det dags, baconlindade dadlar!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ingredienser

Här är ingredienserna du behöver för att göra baconlindade dadlar. Hur många du vill göra är upp till dig. Vi brukar oftast göra hela paketet med dadlar. Om de inte går åt på festen går de utmärkt att äta kalla en annan dag. Utöver ingredienserna nedan behöver du tandpetare i trä och eventuellt bakplåtspapper.

  • Dadlar
  • En halv skiva bacon per dadel
  • Sötmandel, gärna skållad (lika många som dadlar)
Ingredienser för att göra baconlindade dadlar

Så gör du baconlindade dadlar

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Om sötmandeln inte är skållad – skålla dem i hett vatten och dra av skalet.
  3. Kärna ur dadlarna (om du inte köpt kärnfria dadlar). Vi använde ett krabbverktyg för att peta ut kärnorna, men du kan förstås likaväl använda något annat verktyg.

4. Peta in en sötmandel i varje dadel, på samma plats där kärnan satt tidigare.

5. Skär baconskivorna på mitten och rulla in varje dadel i en halv baconskiva.

6. Fäst baconskivan runt dadeln med en tandpetare

7. Lägg de baconlindade dadlarna på en plåt, gärna på bakplåtspapper om du vill slippa att de bränner fast. (Vi råkade ha kvar aluminiumfolie hemma, men bakplåtspapper är ett bättre och mer miljövänligt alternativ.)

8. Tillaga dadlarna i ugnen cirka 15 minuter. Kolla så att baconet är lite krispigt innan du tar ut dem.

Baconlindade dadlar

9. Servera de baconlindade dadlarna varma eller ljumma. (Om det blir över är de även goda kalla.)

Baconlindade dadlar

Vad är dadlar?

Vi avslutar med lite intressant fakta om dadlar. Dadlar kommer från dadelpalmen, som kan bli 35 meter hög och gärna växer i oaser i bland annat norra Afrika. Själva dadeln är ett bär som det finns runt 1500 sorter av.

Eftersom dadlar är ett bär finns det gott om näringsämnen, men dadlarna innehåller också mycket socker. Goda är de hur som helst! Gillar du dadlar? Har du lagat baconlindade dadlar någon gång?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev