Meny Stäng

Begränsad fricamping i Spanien – på grund av misskötsel

Nu kan man läsa om regler för begränsad fricamping i Spanien. Det har alltså hänt igen. En kommun blir irriterad på att husbilsturister missköter sig på fricampingplatserna, och bestämmer sig för att stoppa fricampingen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Calpe har fått nog

Den här gången är det den spanska kuststaden Calpe som har fått nog. Calpe är kanske allra mest känt för sin utmärkande klippa, Penon de Ifach, som reser sig 332 meter över havet och är ett klassiskt kännetecken. Calpe ligger i regionen Valencia, inte så långt från Benidorm. Vi har aldrig varit här, men många älskar orten för dess långa sandstränder, fina vandringsleder och stora utbud av restauranger och butiker.

Turism är en viktig inkomstkälla för en kommun som Calpe, och därför är turister egentligen varmt välkomna. Det är bara det att man tröttnat på husbilar som långtidsparkerar där de råkar få plats, släpper spillvatten rakt ut och kopplar upp sig mot det lokala vattennätet. Man kan nu läsa, i en artikel Husbil & Husvagn, att kommunen Calpe bestämt sig för att skärpa reglerna för husbilsturismen.

Calpe
Calpe har fått nog av fricamping i Spanien

Kan man resa till Calpe med husbil nu?

Enligt artikeln vill Calpe inte alls skrämma bort husbilsturisterna. Man är fortfarande varmt välkommen med husbil, men man får nu ställa sig på någon av de 453 platser som finns på ställplatser, eller ta in på någon av stadens två campingar. Det går bra att stå på vanliga parkeringar på dagtid, så länge man låter bli att använda stödben, nivåklossar eller utemöbler. När det blir kväll bör man ta in på en ställplats eller camping.

Camping Benidorm
Freedom på camping Arena Blanca i Benidorm

Hur är det med fricamping i Spanien?

När vi reste Europa runt under ett helt år 2015 med vår husbil blev vi lite chockade över fricamping i Spanien och Portugal. Själva fricampade vi också emellanåt, men bara några få nätter åt gången. Sedan måste man ju ta in på en camping eller ställplats för att tömma grå- och svartvatten, fylla färskvatten och så vidare.

Men nej, vi blev varse att många husbilar fricampade veckor, och ibland månader, i sträck vid kusterna i både Spanien och Portugal. Vi skrev ett blogginlägg om det redan då, som vi kallade “Ansvarslös fricamping förstör för alla“.

Fricamping på sardinien
En natts fricamping på ön La Maddalena på Sardinien

Det är ju trevligt att kunna fricampa ibland, men om husbilisterna missköter sig kommer fler kommuner gå i Calpes fotspår. Förr eller senare får vi nog vänja oss vid att det i Spanien och Portugal blir precis som i Kroatien, där man faktiskt måste hålla sig till campingar och eventuella ställplatser.

Vi tycker att det är synd, men vi kan förstå de här kommunerna. Om turismen ger mer nedskräpning än vad den ger intäkter, nej, då kan det inte kännas roligt. Vi hoppas att fler husbilister förstår att man måste fricampa med hänsyn till lokala regler och med respekt för miljön. Dessutom tycker vi att det är helt rimligt att betala för camping och ställplatser, om inte varje natt så relativt ofta. Hur tänker du?

Camping Split
I Kroatien är det ordningsam camping som gäller

Prenumerera på vårt nyhetsbrev