Meny Stäng

Inte som tänkt – 10 missöden på våra husbilsresor

Annons

Att resa med husbil är härligt och spännande, och husbilsresorna bjuder på en grym frihetskänsla. Men är det alltid fantastiskt? Är det inte ibland så att bilen går sönder, att det är fullt på alla fina platser eller att man fryser för att det är fel på gasolen? Vi fick en önskan om att skriva om missöden som hänt under våra husbilsresor. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fantastiskt hela tiden … eller?

Så länge man inte råkar ut för något allvarligt så tycker vi helt klart att husbilsresorna är värda alla små missöden. För ja, det är klart att det händer att bilen går sönder eller att planen om det fantastiska resmålet inte riktigt håller. Men det mesta går att lösa på ett eller annat vis! Och mestadels är det ju fantastiskt.

Vi bjuder på tio missöden från våra husbilsår. Ibland har man kanske lite otur och ibland har man inte planerat tillräckligt noga. När vi skriver sådana här saker får vi ofta någon kommentar i stil med ”Men borde inte ni, som är så erfarna, ha planerat bättre och ha bättre koll …?” Men nja, vi är inga ”perfekta planerare”. Tiden är ofta knapp och bäst koll har vi efteråt – när vi skriver våra resereportage.

Reseplanering

Vi gillar friheten och äventyret, och vi tycker att det är ok att resor innehåller både ”ups and downs”. När vi tänker tillbaka måste vi också säga att det ibland varit ett ganska hektiskt tempo med jobb, semesterplanering, barn, samarbeten och uppdrag. Puh, säger vi bara! Här bjuder vi på några missöden och ”inte som tänkt”-tillfällen från våra husbilsresor.

1. Italien 2009: Allting i husbilen blev genomblött

På vår allra första husbilsresa ner i Europa hade vi med oss Peters yngste son Billie och hans kusin. Vi tog oss bland annat till camping Sabbiadoro, öster om Venedig i Italien. En kväll åt vi på restaurang tillsammans, och sedan ville killarna hem och spela dataspel, medan vi ville hänga i stan en timme till. Snart började det ösregna, sådär som när man tror att man står mitt i ett vattenfall. Dessutom började åskan dundra rakt över oss.

”Men hjälp, vi har ju alla takfönster öppna”, tyckte Peter. ”Jo, men killarna lär ju stänga dem?”, tyckte jag. Eller? Vi sprang så fort vi kunde mot campingen och när vi kom fram satt killarna, i godan ro, och spelade TV-spel under markisen. Inne i husbilen var alla takfönster öppna och precis allting var genomblött.

Sabbiadoro

2. Italien 2011: Husbilsstegen fastnade i en markis

Vår andra husbilsresa ner i Europa gick till Gardasjön i Italien. Peters yngste son Billie och hans kompis var med på den första halvan av resan, och skulle sedan flyga hem från Milano, så att den äldste sonen Robin och hans flickvän kunde vara med oss den andra halvan av resan.

Men visste du att det är trixigt att köra in med en stor husbil på Linate-flygplatsen? Till slut hittade vi en parkering där vi kunde få plats – vi missade bara att betalningsstationens markis hängde ner så lågt att den precis fastnade i takräcket och drog sönder hela stegen. Peter såg förskräckt ut när han synade eländet, och inte blev han gladare när jag dokumenterade hans förskräckelse … ”Måste du fota?”

Trasig stege husbil

3. Italien 2011: Proppfullt på alla campingar

Under samma resa styrde vi kosan till Lago d’Iseo (Iseosjön), där vi hört att det skulle vara oerhört vackert. Detta var väl inget missöde direkt, men ett exempel på att det inte alltid går som man tänkt. Vi såg framför oss idylliska campingplatser med sjönära läge, men det visade sig att det var proppfullt överallt. ”Va, har ni inte bokat? Här måste man boka flera månader i förväg!” Ojdå! Den kvällen blev det parkering längs med en gata istället för utmed en vacker sjö …

Övernattning husbil

4. Spanien 2014: Ingen gasol = svinkall julafton

I slutet av november 2014 gav vi oss av på vår 1 år långa husbilsresa i Europa. I början av resan utmanades vi av kyla samtidigt som vi hade svårt att skaffa gasol. Alla länder har olika system och krångligast var det i Spanien, där man behövde någon sorts intyg av myndigheter för att handla gasoltuber. Inför julafton hade vi nästan tomt i gasoltuben och kom på den smarta (trodde vi) idén att leta upp en vinteröppen camping för att kunna värma bilen med el.

Oj vad vägarna vindlade uppåt, uppåt när vi körde mot campingen Picos de Europa. Att campingen höll öppet berodde ju på att den låg i en bergskedja dit människor kommer för att vandra. På denna högt belägna camping var det mycket kallare än det varit nere vid kusten. Men elen då? Ja, det var ju bara 6 ampere så den kunde vi inte använda för värme. Det blev en kall julafton …

WIFI.se

5. Spanien 2014: Kopplingen slutade fungera mitt på vägen

Vi beslutade oss för att skynda ner mot Portugal, för att förhoppningsvis kunna lösa våra problem med gasolen. Tyvärr kom vi inte så långt. Redan efter fem kilometer gav kopplingen upp. Den sjönk mot botten, och det var omöjligt att fortsätta.

Nu fick vi chans att testa vägassistansförsäkringen som vi tecknat … och det funkade! Efter cirka två timmar kom Miguel (på en söndag) och började meka vår bil. Miguel kunde ingen engelska, men han kunde meka bil och efter ytterligare någon timme var vi på rull igen!

Väghjälp utomlands

6. Sardinien 2015: Ett husbilsfönster spräcktes

Efter några dagar på camping Sardegna i Porto Pino på Sardinien bad campingägaren oss att flytta husbilen två meter bakåt, så att han skulle få plats med fler campingfordon. Inga problem! Eftersom vi bara skulle backa någon meter plockade vi inte i ordning så noga, och fönstren fick vara öppna. Bonk!

Det öppna husbilsfönstret ovanför matbordet slog rakt i en stolpe och sprack tvärs igenom … Åh nej! Det blev till att leta fram lim och tejp. Faktum är att vi körde med ett limmat fönster i fem år, innan vi bytte till ett nytt husbilsfönster förra året.

Camping Porto Pino

7. Sardinien 2015: Husbilen ville inte starta

Motorlampan lyste i tid och otid under vår Europaresa 2015. Vi hade frågat på flera verkstäder, men ingen hade hittat felet. När vi kom till vackra Cala Gonone på Sardinien eskalerade problemet. Två gånger vägrade bilen att köra framåt, och sedan började även verktygsikonen lysa … Men hur skulle vi hitta en verkstad när vi inte kunde köra, och utan att kunna språket?

Ägaren till ställplatsen skickade oss till närmaste bensinmack. Där frågade vi “Mecanico?” och pekade på bilder på en motorlampa på en utriven sida från FIATs instruktionsbok. Mannen som tankade bilarna funderade lite och vinkade sedan in oss i butiken där han ringde efter en mekaniker. Trots total språkförbistring kunde vi uppge namnet på ställplatsen och bensinmacksmannen förkunnade “trenta minuti”. Och ja, efter 30 minuter kom en mekaniker till ställplatsen. Fantastiskt!

8. Sverige 2016: Vattenläcka – hela golvet genomblött

Vi hade tagit husbilen till Blidö för att vara med på Peters brorsdotters fantastiska bröllop. Alla finkläderna var med i husbilen och när vi vaknade såg vi fram emot en härlig dag. Men oj! Golvet i badrummet och husbilens mittgång var genomblött.

Vattnet rann ut under toalettstolen i badrummet och fortsatte ut på mattan i gången. Så fort vattnet var påkopplat i husbilen fortsatte det att rinna, så det var bara att stänga av vattnet och börja torka. Dagen efter bröllopet fick Peter börja meka med kopplingarna …

Skruva loss toalettstol husbil

9. Sverige 2016: Tvärstopp på motorvägen

Vi skulle föreläsa på en träff med Caravan Club på Husbilslandet i Kristinehamn och körde ner dagen innan för att delta i den gemensamma middagen. Men det blev ingen middag på Husbilslandet för vår del. Helt plötsligt, mitt på motorvägen, slutade husbilen fungera. Motorlampan och flera varningslampor började lysa och det kom rök ur motorhuven.

Vi befann oss på en tvåfilig väg som precis skulle bli enfilig, och Peter bromsade så fort han kunde. Om vi hade stannat 50 meter senare hade vi stoppat upp precis all trafik på E18, men nu lyckades vi ställa oss så att bilarna precis kunde komma förbi. Vi tog med oss filtar, satte oss på gräsvallen och väntade in bärgningsbilen. Husbilen blev kvar på verkstan i Kristinehamn hela vintern …

Bärgning av husbil

10. Sverige 2021: Inbrott i husbilen

Det senaste missödet skedde inte på någon resa, utan hemma på parkeringen. Och visst är det typiskt att det är där man ska få inbrott? Några krossade en ruta för att komma in och rumsterade sedan om i hela husbilen. De slet sönder en lucka och larmet gick hela natten så att batterierna laddades ur. Vi har nyss fått tillbaka husbilen från verkstaden och berättar snart mer om hur det gick!

Inbrott i husbilen

Inte som tänkt på husbilsresan – dina erfarenheter av missöden?

Vilka missöden och ”inte som tänkt”-moments har du upplevt på husbilsresan (eller bilresan eller husvagnsresan)?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev