Meny Stäng

Cala Gonone – Sardiniens paradis

Annons

Igår, när vi körde söderut på Sardinien, kände vi oss en aning snopna. För det första kom vi inte ut till stränderna vid Smaragdkusten med vår husbil och för det andra kändes det som att vi lämnat Korsikas charmiga småvägar och öde natur bakom oss. Här på Sardinien är vägarna större, människorna är fler, bilarna kör fortare … Nåväl, till slut kom vi fram till Cala Gonone, som är riktigt fint!

Stränder och ställplats

Cala Gonone ligger på Sardiniens ostkust, vackert omgivet av höga berg. Här finns flera fina stränder (varav de vackraste endast nås med båt) och en bra ställplats för husbilar. Camping Car Palmasera är en bemannad ställplats med den service man behöver (tömning, sophantering, vatten, toaletter, duschar) 300 meter från vattnet. Vi betalar 20 euro/dygn och då ingår el och (riktigt bra!) WiFi.

Cala Gonone ligger vackert inramat av höga berg
Cala Gonone ligger vackert inramat av höga berg
Stranden i Cala Ganone
Stranden i Cala Gonone

Tur med motorbåt

Idag hyrde vi en motorbåt här vid Cala Gonone, och åkte runt i detta paradis på Sardinien. Det är något man bara måste göra när man kommer hit. Cala Gonone ligger längs en lång bukt med branta höga berg och ett antal (8-9 stycken) små vackra sandstränder, som endast nås med båt.

Att köra utmed bukten tar ungefär 40 minuter med  motorbåt (eller styrpulpet som de kallas), och hela vägen fascineras man av de otroligt branta bergsväggarna, de fantasifulla klippformationerna, de djupa grottorna och det kristallklara vattnet. Vi lägger till utanför den ena stranden efter den andra och simmar in. Vattnet är skönt mot huden, vi ser botten oavsett hur djupt det är och fladdermössen kommer ut från grottorna och cirklar runt oss.

Att hyra en styrpulpet

Att hyra en styrpulpet för en dag kostar 80 euro + bensin, och det är definitivt värt det! I priset ingår parasoll och en kylväska. I den sistnämnda packade vi vatten, varsin öl, varsin tonfiskwrap och frukt. Helt fantastiskt att kunna cruisa runt på egen hand hela dagen!

Om man ändå vill få ner priset kan man följa med på arrangerade båtturer – från ca 10 euro/person till ca 35 euro/person beroende på hur många stränder och grottor man vill se. Summa summarum: Åk hit! Detta är en fantastisk plats på jorden!

Peter vid ratten på motorbåten
Peter vid ratten på motorbåten
Italien, Sardinien, Cala Gonone
På väg in i en vik
Italien, Sardinien, Cala Gonone
Peter är snabb!

Cala Gonone, Sardiniens paradis

Peter brukar alltid säga att han inte behöver åka tillbaka till samma ställe två gånger, för det kan finnas nytt unikt bakom nästa hörn. Nu har han bitit i sin egen svans för det här vill han uppleva en gång till i sitt liv. Vi tycker att Korsika är fantastiskt men det här är paradis på Sardinien som man ska uppleva innan man dör.

Italien, Sardinien, Cala Gonone
Vilka berg och vilket vatten
Paradis på Sardinien
Här har jag simmat in till en av alla stränder …
Italien, Sardinien, Cala Gonone
WOW!!!!!!!
Italien, Sardinien, Cala Gonone
Topp 5 av alla ställen i världen! Kolla hur små människorna är.
Italien, Sardinien, Cala Gonone
Hit ska vi tillbaka!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev