Meny Stäng

Helgens tur slutade med bärgning av husbil

Annons

I fredags hämtade Peter mig vid jobbet med husbilen eftersom vi skulle ner och föreläsa på en träff med Caravan Club på Husbilslandet i Kristinehamn. Vi såg fram emot den gemensamma middagen som skulle ordnas vid 19-tiden, men det blev ingen middag på Husbilslandet för oss. Vår fredagskväll slutade betydligt mer dramatiskt, med bärgning av husbil.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Husbilsresa som slutade med tvärstopp

Vi gav oss av från Karolinska Institutet, där jag jobbar, vid 15-tiden och rullade på mot Kristinehamn. Resan gick bra, ända tills vi skulle köra om en bil mitt emellan Karlskoga och Kristinehamn. Helt plötsligt slutade husbilen fungera. Motorlampan och flera andra varningslampor började lysa. Det kom rök ur motorhuven och Peter sa att det inte gick att köra längre.

Vi befann oss på en tvåfilig väg som precis skulle bli enfilig, och Peter bromsade så fort han kunde. Om vi hade stannat 50 meter senare hade vi stoppat upp precis all trafik på E18, men nu lyckades vi ställa oss så att bilarna precis kunde komma förbi.

FREEDOM väntar på mig efter jobbet
FREEDOM väntar på mig efter jobbet

Lång väntan på bärgning av husbil

Det var både kallt och kolsvart och bilarna körde fort – och kom tätt. Vi tände upp alla ljus på FREEDOM för att han skulle synas på avstånd och lärde oss var man inte bör ha varningstriangeln. Vi ville förstås ställa ut triangeln, men att gå ut i den tunga trafiken och öppna bakluckan kändes inte lockande. Särskilt inte eftersom vi då skulle bli tvungna att ta ut nyckeln ur husbilen och alltså delvis släcka ner den.

Vi fick helt enkelt hoppas på det bästa, men insåg att vi borde akta oss från bilen, ifall någon skulle köra på den. Vi tog med oss filtar och täcken och klättrade upp på gräsvallen en bra bit bort för att vänta. Sedan var det bara att sitta ute i kylan och mörkret i två timmar och vänta på bärgningsbilen …

Vi frös och frös, men till slut kom bärgningsbilen! Killen i bilen kikade ner i vår motorhuv och konstaterade att det fanns en kabelhärva där som såg synnerligen ohälsosam ut. Han försökte få igång bilen med startkablar, men det gick inte. Så det blev bärgning …

Bärgningskrok
Bärgningskrok

En natt utanför FIAT-verkstaden i Kristinehamn

Vi fick åka bärgningsbil till närmaste FIAT-verkstad, det vill säga FIAT-verkstaden i Kristinehamn. Vid halv elva på kvällen blev det till slut lite mat och ett glas vin. Inte riktigt som vi hade tänkt oss om man säger så, men det är ju bara att ta det som det är …

Här stod vi i fredags natt, på en liten gata bakom FIAT-verkstaden i Kristinehamn
Här stod vi i fredags natt, på en liten gata bakom FIAT-verkstaden i Kristinehamn

Vänner som är räddare i nöden

Ibland är det tur att man har vänner som ställer upp i vått och torrt. Våra vänner Thore och Catta, som bor i Arboga och bloggar på Independence2015.se, bestämde sig för att dyka upp och köra oss till Husbilslandet.

Och mycket riktigt, på lördag morgon kom de med sin husbil och tog med oss till Caravan Clubs träff. Vi missade visserligen middagen på fredagskvällen men vi hann fram till det viktigaste: vår föreläsning på lördag förmiddag. Föreläsningen och medlemsträffen berättar vi om imorgon.

Räddare i nöden: Thore och Catta
Räddare i nöden: Thore och Catta

Prenumerera på vårt nyhetsbrev