Meny Stäng

Norra Gardasjön i Italien – Riva del Garda

Norra Gardasjön i Italien – kanske den vackraste delen av Gardasjön! Här ligger bland annat Riva del Garda, där vi befinner oss just nu. Riva del Garda ligger i provinsen Trento väster om Verona, och här finns allt från historiska sevärdheter till vackra stränder omgivna av höga berg och ett härligt klimat med citroner och oliver. Vi kan också berätta om en bra husbilscamping som vi hittat till.

Norra Gardasjön i Italien – Riva Del Garda

Riva Del Garda är en speciell och dramatisk plats med de höga bergen och Gardasjön, Jag skulle använda ordet vackert och de flesta som har varit här en gång kommer tillbaka. Riva har sin fästning Rocca med omslutning av de gamla stadsportarna till historiska centret. Här kan turister koppla av med en glass längst strandkanten eller promenera längst slingrande gator. Stadsmuseet i Riva Museo Civico med målningar och utställningar från Rivas historia kan vara trevligt att se.

Torre Apponale är det höga klocktorn från 1200 talet och står på Piazza lll Novembre (torget) i centrala Riva. Här kan du gå upp i klocktornet men ta dig tid och utsikten blir din belöning. Riva Del Garda är näst största stad i Garda och i den norra delen kan man surfa eller hyra båt om man vill. Det finns fina vandringsleder runt Garda eller hyr en bil och åk norrut till närliggande stad Arco. Kanske till sevärdheter som vattenfallet norr om Riva, Cascata del Varone eller Ledrosjön, en mycket mindre sjö med ett museum.

Norra Gardasjön i Italien - Riva Del Garda

Den norra delen av Gardasjön är vacker

Östra Garda

Riva del Garda bistår med Gardasjöns färjor, och de andra norra orterna – Torbole, medeltidsstaden Limone Del Garda och Malcesine – är en rimligt kort båtresa bort. På sommaren kan du nå Verona med buss som har en enormt vacker amfiteater som vi också har besökt som finns här: Läs mer om Verona

Längre österut i Valpolicella ligger vingårdarna tätt. Här produceras det berömda Amaronevinet och många av vingårdarna är öppna för besök. Ett tips från FREEDOMtravel är att man köper en Valpolicella istället för en Amarone. Valpolicella har mycket hög kvalitet här i Italien än vad vi är vana vid i Sverige och väldigt prisvärt. Besök Salò och Gardone med smala gränder och eleganta butiker. Eller den italienska poeten Gabriele D´Annunzios galna villa med lyxpråm i trädgården.

Cyklister och vindsurfare

I norr är Gardasjön omringad av höga berg och vinden gör att vågorna går ganska höga. Hit lockas framför allt cyklister och vindsurfare, och andra som gillar natur och äventyr. Vi har solat en del och det går utmärkt bra, även om det blåser en del. Ute på vågorna ser man gott om vindsurfare.

Gardasjön surfing

Många som solar, och många som surfar

Gardasjön norr

Varmt, men blåsigt

Husbilscamping vid Norra Gardasjön

Vi tog in på en husbilscamping/ställplats på Via Brione i Riva del Garda, där endast husbilar är tillåtna och där man kan stanna max 48 timmar. Här var det enkelt att checka in och lite billigare än en vanlig italiensk camping (29 euro för en natt och fyra vuxna).

Servicen är visserligen ganska enkel, med några få toaletter och duschar och lite “nödmat” i receptionen, men den vackra naturen ger pluspoäng. Härifrån är det också mycket nära till stranden, och även till ett litet centrum med butiker. Garda är alltid Garda! Alla som campar pratar om Gardasjön och det här var det första som vi åkte till i sydeuropa när vi skaffat husbil. Gardasjön är ett ställe som man kan återvända till närsom och man har Valpolicella med alla fantastiska vinerna bara en timme bort. Gardasjön stannar i hjärtat.

Gardasjön husbilscamping

Trevlig husbilscamping

Husbilscamping Gardasjön

Dramatiska berg i bakgrunden

Husbil hemmabygge

En egen variant av husbil som är byggd av en husvagn. Vi kunde tyvärr inte prata med den tyske ägaren eftersom han inte pratade engelska (och vi inte pratar tyska), men vi fick gärna ta en bild.

Missade du förra inlägget från husbilsresan 2011? Läs Valpolicella – med besök hos vinproducenter