Meny Stäng

Norra Gardasjön i Italien – Riva del Garda

Annons

Norra Gardasjön i Italien – kanske den vackraste delen av Gardasjön! Här ligger bland annat Riva del Garda, där vi befinner oss just nu. Riva del Garda ligger i provinsen Trento, och här finns allt från historiska sevärdheter till vackra stränder omgivna av höga berg och ett härligt klimat med citroner och oliver. Vi kan också berätta om en bra husbilscamping som vi hittat till.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Norra Gardasjön i Italien

Norra Gardasjön är en speciell och dramatisk plats med det klara vattnet och de höga bergen som stupar rakt ner i vattnet. Många som kommit hit en gång väljer att komma tillbaka, och det är inte så konstigt. Vid den norra delen av Gardasjön kan man sola och bada, surfa, vandra, njuta av italiensk mat eller bara koppla av med en god bok.

Norra Gardasjön i Italien

Gardasjön – Italiens största sjö

Gardasjön, eller Lago di Garda som sjön heter på italienska, är den största insjön i hela Italien. Sjön ligger i norra Italien, ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano, och inte långt från Verona. Sjön och områdena runt om är känt både för semesterliv och vinodlingar, och många turister, både italienare och utlänningar, hittar hit under sommarhalvåret.

I de södra delarna av området är landskapet flackare, och vi har också upplevt att vattentemperaturen är lite varmare här. I den här delen är det mer tättbebyggt och här hittar man till exempel orter som Bardolino, Salize, Peschiera del Garda, Sirmione, Desenzano del Garda och Salò. Lite längre norrut, på den västra sidan, hittar man Gargnano och Limone Sul Garda. På den östra sidan ligger Brenzone, Malcesine och Nago-Torbole.

Vid Gardasjön i Italien

Riva del Garda

Riva del Garda är en kommun i provinsen Trento, högst upp vid norra Gardasjön i Italien. Den här delen av Gardasjön är verkligen vacker med de dramatiska bergen och den lite vildare naturen. Dessutom är den gamla staden riktigt trevlig att strosa runt i!

Sevärdheter i Riva del Garda

Vi promenerade runt i Riva del Garda en dag, och hittade bland annat en del rolig shopping. För den som vill finns också flera sevärdheter. Här ligger bland annat fästningen Rocca, omsluten av de gamla stadsportarna till det historiska centret. Här kan turister koppla av med en glass längst strandkanten eller promenera längst slingrande gator.

Riva del Garda i Italien

I Riva del Garda finns stadsmuseet Museo Civico, med målningar och utställningar från Rivas historia. Torre Apponale är det höga klocktorn från 1200-talet och står på Piazza III Novembre (torget) i centrala Riva. Här kan den som vill ta sig upp i klocktornet.

I området runt Riva del Garda finns fina vandringsleder. Om du har bil kan du också se dig om i närområdet och till exempel besöka vingårdar eller ta dig till staden Malcesine, varifrån du kan ta linbana upp på berget Monte Baldo. Linbanan går under sommarhalvåret och utsikten över Gardasjön ska vara fantastisk.

Norra Gardasjön i Italien - Riva del garda

Vad kan man göra i Riva del Garda?

Riva del Garda är en charmig italiensk by med vindlande gränder, strax intill en stor kristallklar sjö. Kan det bli så mycket bättre? Vi tror kanske inte det. Här är lite förslag på saker att göra i Riva del Garda:

 • Ät glass! Vad smakar bättre än italiensk gelato?
 • Njut av italiensk mat! Är du osäker på hur du beställer på restaurangen? Läs vårt inlägg om konsten att äta en måltid i Italien
 • Sporta! Riva del Garda är den perfekta destinationen för dig som vill vandra, cykla, vindurfa, paddla kajak eller klättra.
 • Sola och bada vid stränderna!
Gardasjön i Italien, Riva del Garda
Många som solar, och många som surfar

Cyklister och vindsurfare

Norra Gardasjön i Italien är omringad av höga berg och vinden gör att vågorna går ganska höga. Hit lockas framför allt cyklister och vindsurfare, och andra som gillar natur och äventyr. Vi har solat en del och det går utmärkt bra, även om det blåser en del. Ute på vågorna ser man gott om vindsurfare.

Gardasjön Riva del Garda
Varmt, men blåsigt

Camping vid Norra Gardasjön

Vi tog in på en husbilscamping/ställplats på Via Brione i Riva del Garda, där endast husbilar var tillåtna och där man kan stanna max 48 timmar. Här var det enkelt att checka in och lite billigare än en vanlig italiensk camping (29 euro för en natt och fyra vuxna). På ungefär samma adress finns både camping och ställplats.

Husbilscamping
Trevlig husbilscamping

Servicen är visserligen ganska enkel, med några få toaletter och duschar och lite “nödmat” i receptionen, men den vackra naturen ger pluspoäng. Härifrån är det också mycket nära till stranden, och även till ett litet centrum med butiker.

Husbilscamping Gardasjön
Dramatiska berg i bakgrunden
Husbil hemmabygge
En egen variant av husbil som är byggd av en husvagn. Vi kunde tyvärr inte prata med den tyske ägaren eftersom han inte pratade engelska (och vi inte pratar tyska), men vi fick gärna ta en bild.

Se mer i närheten av norra Gardasjön

Reser du runt med bil eller husbil? Det finns massor att se och uppleva i närheten av norra Gardasjön och Riva del Garda. Här är våra bästa tips:

 • Valpolicella är vindalarna som ligger strax öster om Gardasjön. Här kan du enkelt handla vin i Italien, och få det bästa.
 • Verona ligger en dryg timme från Riva del Garda, och är en fin historisk stad med en amfiteater.
 • Lago d’Iseo hittar du 1,5 timme västerut. Denna sjö, som är lite mindre än Gardasjön, fantastiskt vacker.
Valpolicella bjuder på vackra dalar och gott vin

Fakta om Riva del Garda

 • Land? Italien
 • Språk? Italienska (en del pratar också lite engelska)
 • Invånare? 17 000 i Riva del Garda (2017)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Som i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart

Resa till Riva del Garda

 • Flyg till Verona, Bergamo eller Milano. Avstånd från Verona till till Riva del Garda är drygt en timme med bil, från Bergamo ca 2 timmar med bil och från Milano ca 2,5 timme med bil.
 • Bil från Stockholm till Riva del Garda tar ca 21 timmar om man räknar ren körtid. Det finns flera färjeförbindelser att välja mellan.

Se Rom gratis!

Gästskribent: Charlotta Rönn Storstad innebär inte per automatik stort hål i kassan­ – inte i Rom….

LÄS MER
Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev