Meny Stäng

Chioggia i Italien – Välkommen till Lilla Venedig!

Annons

Det är inte svårt att förstå varför Chioggia i Italien kallas Lilla Venedig. Precis som Venedig är Chioggia en stad fylld av kanaler, broar och båtar. Här kan man strosa runt bland medeltidshus i charmiga kvarter, men utan att behöva trängas med lika stora massor av turister som i Venedig.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Negrar till Chioggia i Italien

Den italienska staden Chioggia ligger i provinsen Venedig, strax söder om staden Venedig. Eftersom staden brukar kallas Lilla Venedig var vi förstås nyfikna, och valde att styra hitåt efter att vi gjort våra vinköp i Valpolicella.

Till Chioggia

Ställplats i Chioggia

Den gamla delen av Chioggia ligger på en liten ö, som är förbunden med fastlandet Sottomarina. Längs med Sottomarina löper en lång sandstrand och här ligger massor av hotell och campingar. På engelskspråkiga Wikipedia läste vi att det finns ett 60-tal hotell och 17 campingar här.

Dessutom finns det flera ställplatser för husbilar. Vi valde en ställplats som heter Parcheggio del Padoan, på Via San Felice 10, som hade bra läge både till stranden och stan. Priset här var 17 euro per natt.

Ställplats i Chioggia med bra läge

Stranden i Chioggia

Det var otroligt hett när vi kom, så vi bestämde oss direkt för att gå ner och bada. Det blev första riktiga strandhänget på länge! Sanden är finkornig och det är långgrunt. Det gick knappt att ligga i solen, men det var skönt att ligga i vattnet!

Strand Chioggia
Chioggia strand

Promenad till stan

Från ställplatsen tar det en knapp halvtimme att promenera in till centrala Chioggia. Man går tillbaka en liten bit från det håll man  kom ifrån, och viker sedan av för att ta de tre broarna in till stan. Här såg vi massor av fiskebåtar, och det fanns även husbåtar för uthyrning (ingen licens krävs)!

Chioggia båtar
Chioggia hamn
Chioggia fiskebåtar
Husbåtar för uthyrning i Chioggia i Italien
Husbåtar för uthyrning i Chioggia i Italien

Lilla Venedig

Så fort man kommer in i Chioggia förstår man varför den här staden kallas Lilla Venedig. Hela stan är byggd runt kanaler, över vilka det löper otaliga broar. Många av husen står rakt ner i vattnet, och intill husen ligger de små båtarna, fastknutna vid urgamla trästolpar. Vilken fantastiskt charmig stad!

Chioggia i Italien
Little Venice Italy
Kanaler Chioggia

Chioggia har gamla anor och nämns i dokument redan från 500-talet, då staden tillhörde det bysantiska riket. Staden förstördes av kung Pippin av Italien på 800-talet, men byggdes upp igen kring saltindustri. På 1300-talet hade staden en betydande roll i ”War of Chioggia”, som stod mellan Genua och Venedig, då staden erövrades först av Genua och sedan av Venedig.

Gammal port

Fiske är en stor industri i Chioggia, liksom turism. Många kombinerar solsemester vid stränderna i Sottomarina med besök i den charmiga lilla staden, som känns som en miniatyr-version av Venedig. Här finns flera kanaler, bland annat kanalen Vena, samt flera medeltida kyrkor. Dessutom finns förstås gott om restauranger och caféer.

Lilla Venedig
Chioggia kanalhus
Italien Chioggia

Musslor till middag

Medan vi funderade över vilken restaurang vi skulle välja för middag hittade vi kooperativet Sciabica, som serverade skaldjur som snabbmat, som man sedan kunde avnjuta vid enkla långbord. Helt perfekt! Vi köpte varsin portion blåmusslor tillsammans med pommes frites och en liter öl (serverad i ett litermått!) att dela på. Gott och trevligt! Notan blev också överkomlig, och slutade på runt 270 kronor för två personer.

Snabbmat Italien
Musslor och öl
Musslor och pommes

Kväll i Chioggia

Till sist kommer en kvällsbild och en film från den här supermysiga staden. Har du kanske också varit här? Visste du att det finns en stad som kallas Lilla Venedig, strax söder om Venedig?

WIFI.se
Little Venice

Video från ”Chioggia”

Cuglieri

Sardiniens västkust

I förrgår startade vi från Bosa och började köra söderut längs Sardiniens västkust. Idag har vi kommit…

LÄS MER
Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev