Meny Stäng

Fricampa i Spanien? – ännu en stad begränsar fricamping

Får man fricampa i Spanien? Vi har i dagarna kunnat läsa om ännu en spansk stad som begränsar fricampingen, och om vi ska vara ärliga är vi inte förvånade. Att fricampa kan vara underbart, men det måste göras med respekt och försiktighet, annars kommer möjligheten försvinna överallt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Torrevieja begränsar fricampingen

Torrevieja, som ligger vid den spanska kusten, har vidtagit åtgärder för att begränsa den okontrollerade parkeringen av husbilar. Detta kan man läsa om hos husbilsföretaget Furgo Casa.

Alldeles nyligen har man satt upp staket, som hindrar husbilarna att ställa sig vid kusten. Kommunens avsikt är att hindra husbilarna från att ockupera den priviligierade kustremsan. ”Kriget” mot husbilisterna är dock begränsat till stranden La Mata, medan andra området fortsatt kan få besök av husbilar.

Anledningen till kommunens agerande är att de boende i området har klagat. Klagomålen handlar om att de utländska turisterna, som mestadels kommer från norra och centrala Europa, brer ut sig med stolar, bord, hängmattor och solstolar.

Fricampa i Spanien

Vad är fricamping?

När man fricampar övernattar man med sin husbil på annat ställe än camping eller ställplats. Det kan vara i naturen eller på en parkeringsplats. Många föredrar fricamping för att man kan få en härlig naturupplevelse. Andra kan se en fördel i att man inte behöver betala.

Får man fricampa?

Reglerna för fricamping är olika i olika länder. Man måste alltid följa skyltar och parkeringsregler. I många länder (men inte alla) går det bra att övernatta i en parkerad bil, medan man ofta får vara försiktig med att plocka ut utemöblerna. Man kan också behöva vara försiktig i till exempel nationalparker. Vi brukar försöka sammanfatta reglerna längst ner i varje landssida om ställplatser och campingar.

Albanien fricamping

Får man fricampa i Spanien?

Antalet husbilsresenärer i Spanien ökar varje år, vilket gör att de lokala myndigheterna blir mer restriktiva och ser mindre genom fingrarna. Man får inte fricampa i Spanien på stränder, i naturreservat eller där det finns förbudsskyltar.

Däremot får man parkera husbilen på en parkeringsplats (så länge man är innanför linjerna) eller längs en gata, och det är tillåtet att sova i den parkerade bilen. Det finns idag många populära ”fricampingplatser” i Spanien där man eventuellt kan få övernatta, om det inte finns förbudsskylt och om man följer lokala regler.

Skillnad på parkering och camping i Spanien

Om man planerar att sova i sin husbil på en vanlig parkering i Spanien är det bra att veta vad man får och inte får göra.

  • Detta får man göra på en parkering: Sova, laga mat, öppna takluckan och använda stoppklossar för hjulen om det lutar.
  • Detta får man inte göra på en parkering: Fälla ned stödben, tömma vatten eller avlopp, ställa ut bord och stolar, fälla ut markisen eller öppna fönster så de är ivägen.
Fricampa i Spanien

Varför blir det mer och mer förbud mot fricamping?

Allvarligt talat, om vi husbilister ska kunna fortsätta fricampa i Spanien och andra länder måste vi skärpa oss. De flesta länder vill ha turister. Det de däremot inte vill ha är människor som skräpar ner, tömmer avlopp och brer ut sig på ställen där man inte får bre ut sig. Om vi beter oss på det sättet kommer det bli ännu fler förbud.

Hur är det möjligt att fricampa varje dag?

Lite då och då läser vi kommentarer på Facebook där husbilister beskriver hur de aldrig använder campingar eller ställplatser. Vi fricampar också ibland, men dessemellan rullar vi in på en camping för att ladda batterier, fylla vatten, tömma toakassetten och tömma gråvattnet. Så, nu måste vi fråga: Hur sköter man detta om man alltid fricampar? Var tömmer man till exempel gråvattnet?

WIFI.se

Visst kan vi fricampa, men …

Kan vi inte komma överens om att vi:

  • Gör vårt bästa för att följa regler för parkering och camping
  • Undviker att plocka ut bord och stolar när vi står på en vanlig parkering
  • Inte skräpar ner
  • Inte tömmer vårt gråvatten i naturen
  • Inte tömmer vår toa-tank i naturen

Det borde ju vara ganska självklart, eller hur!?

Campa och fricampa i Spanien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev