Meny Stäng

Tyskland välkomnar husbilar (och Sverige sätter upp förbud)

Annons

Vi har under denna resa befunnit oss knappt två månader i Tyskland med vår husbil. Som husbilister måste vi säga att vi känner oss otroligt välkomna överallt. Det är inte alls som i Sverige, där förbudsskyltarna börjar växa upp som svampar ur marken.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Gott om ställplatser i Tyskland

I Tyskland finns det gott om ställplatser. När man slår upp sina appar för att leta efter plats för natten finns det alltid många alternativ att välja mellan. Visst kan det bli fullt under högsäsong och på helger, men om man någon gång skulle vara för sent ute finns det alltid någon parkering där man kan stå över natten, utan att behöva oroa sig för förbudsskyltar. Man känner sig helt enkelt alltid välkommen!

Tyskland välkomnar husbilar - fin ställplats i Wurzburg
Ställplatserna i Würzburg ligger fint vid floden

Ställplatserna är fina och ligger bra till

Många tyska ställplatser ligger riktigt bra. Det varierar förstås, men i många tyska städer ligger ställplatserna på gångavstånd från centrum. Ibland föräras man med vackra lägen längs med floder eller vattendrag. Andra gånger har någon bemödat sig med att plantera vackra rabatter eller bygga fina uteplatser. Allt för att man ska trivas och känna sig välkommen!

Tyskland välkomnar husbilar - fin ställplats i Magdeburg
Ställplats i Magdeburg, med egen terrass vid floden

Ställplatserna erbjuder bra service

De tyska ställplatserna erbjuder ofta mycket bra service. Många gånger finns precis all service man kan önska sig, inklusive gråvattentömning. Till och med på de ställplatser som ser ut som vanliga parkeringsplatser, där man samsas med personbilar om platserna, finns det många gånger service specifikt för husbilar.

Man betalar helt enkelt en grundsumma för parkeringen, om den inte råkar vara gratis. Om man sedan önskar el, färskvatten eller att tömma sina tankar betalar man ibland en liten extra slant för detta. Tydliga skyltar med bilder på husbilar brukar visa var man kan hitta servicen. Genast känner man sig välkommen!

Tyskland välkomnar husbilar - fin ställplats i Vohenstrauss
Ställplats i Vohenstrauss, med service och el – alltihop helt gratis

Att spendera natten på en vanlig parkeringsplats i Tyskland

I Tyskland är det tillåtet att sova i sin bil på parkeringsplats eller gata, så länge inte någon skylt anger något annat. Det händer förstås att vissa parkeringar har begränsat antalet timmar man får stanna, men vi har aldrig sett ett specifikt förbud mot just husbilar. För det mesta går det alldeles utmärkt att ställa sig på en parkering, så länge man får plats, och sova i bilen. Och ja, man känner sig välkommen!

En natt på en vanlig parkering – helt fri från förbudsskyltar

Hur är det i Sverige då?

Hur är det i Sverige då? Jodå, det finns ställplatser i Sverige också, och vissa är naturligtvis jättefina. Men ställplatserna räcker inte till, och ibland skulle man behöva stanna på en parkering för att sova, och kunna fortsätta resan nästa dag.

När vi förra året körde i Skåne och Halland passerade vi många platser som skulle ha fungerat utmärkt för att stanna över natten. Vi tänker framför allt på stora asfalt- eller grusparkeringar, som ligger fint längs kusten.

När man kommer under lågsäsong är det helt tomt. Det finns inte en enda bil där. Man skulle inte störa någon, och inte heller skada naturen. Ändå möts man av låga bommar, som specifikt ska hindra husbilar, eller förbudsskyltar som tydligt talar om att husbilister inte är välkomna.

Förbudsskylt ingen camping

Vad är det som gör att Tyskland så varmt välkomnar husbilister och så gärna vill ha denna sorts turister, medan Sverige ibland verkar vilja göra allt för att skrämma bort oss?

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev