Gästskribent: Linda Vismer

Att resa hållbart handlar om mycket mer än att välja bort flyget, äta vegetariskt och undvika all inclusive. Hållbarhet är betydligt mer komplext och mångsidigt än så. På samma sätt är det heller inte automatiskt hållbart att resa med husbil även om det har alla förutsättningar att vara ett sätt att resa som ger goda avtryck!

Eftersom att hållbarhet kan kännas som ett oöverstigligt berg där det är omöjligt att göra rätt har jag brutit ned och förenklat hur en kan tänka. Om vi ska skapa en bättre värld måste det vara lätt att göra rätt, det måste kännas motiverande och tillgängligt.

Resa hållbart - Linda Vismer

Vi resenärer har makt

Vi som reser har makt, den makten kan vi använda på olika sätt genom de olika val vi gör. Var vi reser, vilka aktiviteter vi väljer att göra, vilken verksamhet vi gynnar genom våra pengar, hur vi bemöter människor på platsen vi besöker är några exempel på frågor att ta ställning till.

Jag har precis skrivit en bok som heter Resenärens makt – turism som när och tär. Där försöker jag göra det så enkelt som möjligt att navigera i den djungel av valmöjligheter som vi resenärer ställs inför. Jag har modifierat listan för att anpassa den efter husbil som reseform.

Resenärens makt - bok om att resa hållbart

Fem S att ta medvetna beslut kring

I sann pedagogisk anda finns det fem områden som har extra stor betydelse som alla börjar på bokstaven S.

SLUTSTATION – Vilket resmål väljer du? Sverige, Europa eller världen? När du väljer vart du reser väljer du kanske också bort destinationer av olika skäl.

SKJUTS – Vilka transportmedel använder du? Kanske är husbilen given men det går ju också att resa med flyg eller tåg till en utgångspunkt och sedan hyra husbil och köra omkring. De transportmedel du väljer till destinationen och väl på plats har betydelse för både din upplevelse och klimatet.

SOVPLATS – Vilket boende väljer du? Även detta må vara självklart – att du sover i husbilen men var ställer du den? Vilka campingar stödjer du med din närvaro? Fricampar du och vad behöver du i så fall ta hänsyn till. Hur du väljer att bo gynnar några och missgynnar andra.

SMAK – Vad äter och dricker du? Lagar du själv, tar du del av den lokala matkulturen, dricker du alkohol? Den mat och dryck du väljer har effekt på både resesällskapet och lokalsamhället.

Nyhetsbrev

SYSSELSÄTTNING – Vilka aktiviteter gör du? Stannar du mest inne på campingområdet eller åker du runt och gör olika aktiviteter? Det du väljer att göra på resan påverkar djur, natur och människor på olika sätt.

En vettig och viktig bok

Om du är en nyfiken och öppensinnad person som gillar att utveckla dig själv och dessutom har en ambition om att ditt sätt att resa ska bidra snarare än skada då tror jag du skulle få ut mycket av att läsa boken Resenärens makt – turism som när och tär. Som trogen Freedomföljare får du 15 % rabatt om du uppger koden Freedom15 när du köper den från min webshop.

Därmed vill jag önska dig en trevlig och hållbar resa nästa gång du ger dig ut på vägarna, rälsen eller upp i luften.

Pressbild Linda Vismer från Resa Medvetet

Följ Linda här:

Sverige

Linda Vismer

Linda är författare och opinionsbildare. Hon driver bloggen resamedvetet.se och har gett ut boken Resenärens makt – turism som när och tär. Linda belyser olika perspektiv på turism, uppmuntrar till reflektion och vill bidra till att fler reser på ett sätt som ger större intryck och bättre avtryck.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev