Meny Stäng

Mat från Dubrovnik – smakprov och nyheter

Annons

Igår bjöd Kroatiens turistråd in resebloggare och andra att ta del av en gourmetlunch med mat från Dubrovnik. Det var intressant att få veta lite mer om kroatisk mat, och samtidigt fick vi information om Dubrovniks populära matfestival, som kommer att arrangeras i år igen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lunch med smak av Dubrovnik

Vi älskar Kroatien för landets sagolika skärgård, kristallklara vatten och gemytliga medeltidsbyar och Dubrovnik är en underbar stad. Maten har än så länge inte imponerat så stort på oss ännu, och därför var det spännande att se vad vi skulle bli bjudna på igår!

Som en start serverades lokalt producerad ost och skinka. Därefter blev det en trerättersmeny med torsk och potatispuré, långkokt nötkött med smak av kryddnejlika och kanel tillsammans med pasta samt en traditionell kaka med apelsin och mandel. Maten var kanske snarare rustik än ”fine dining”, men det var goda smaker och köttet var otroligt mört.

Mat från Dubrovnik: Långkokt nötkött med smak av kryddnejlika och kanel tillsammans med pasta
Mat från Dubrovnik: Långkokt nötkött med smak av kryddnejlika och kanel tillsammans med pasta

Kroatien som matdestination

Länderna i östra Europa har kanske inte varit kända som matdestinationer, och vår egen erfarenhet av maten i Kroatien är att den är god, men relativt ”basic”. Man kan ofta njuta av gott grillat lamm eller färsk fisk, men menyerna på de vanliga turistrestaurangerna sticker sällan ut.

Men nu känns det som att något verkligen är på gång i Kroatien: fler och fler satsar på att lyfta fram lokala råvaror och specialiteter, restaurangmenyerna utvecklas och dessutom arrangeras en stor matfestival varje år.

Matfestival i Dubrovnik i höst

Den 20-23 oktober är det återigen dags för Good Food Festival i Dubrovnik. Festivalen inleds med det traditionella ”Dubrovnik Table” som dukas upp på paradgatan i stan och där restauranger och hotell får visa upp sina produkter och färdigheter inom matlagning. Programmet fortsätter sedan med presentationer och smakprovningar, workshops och specialkomponerade menyer. Om du vill kan du läsa mer om förra årets festival hos vår bloggkollega Mat- och resebloggen.

Har du varit i Dubrovnik eller någon annanstans i Kroatien? Vad är din upplevelse av maten?

Mat från Dubrovnik: fikon samt kanderade mandlar och apelsinskal
Sötsaker från Kroatien: fikon samt kanderade mandlar och apelsinskal
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev