Meny Stäng

Sevärdheter på Brac i Kroatien – rundtur med bil

Sevärdheter på Brac i Kroatien! Brac är en vacker ö i skärgården utanför Split i Adriatiska havet. Här kan man bland annat ta sig till det högsta berget Vidova Gora (778 meter över havet) och få en fantastisk utsikt över den omtalade stranden Zlatni Rat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Andra sevärdheter inkluderar stenhuggarstaden Pucisca, olivoljemuseet i Skrip och sandstranden Lovrecina. Häng med och upplev sevärdheter på Brac i Kroatien!

Att hyra bil i Kroatien

Man kan naturligtvis köra runt med husbil på Brac, men eftersom det känns betydligt enklare att köra på de slingriga vägarna (och att parkera var man vill!) valde vi idag att hyra en liten bil. Vi hyrde bilen via Adria Tours Bol och fick betala 460 kr för en heldag + bensin. Klockan 9 på morgonen gav vi oss av från Bol. Nå, hittade vi några sevärdheter då …?

Den högsta punkten på Brac

Bergen på Brac är höga och den högsta punkten, Vidova Gora, är 778 meter över havet. Detta innebär att det också är den högsta punkten bland alla öar i Adriatiska havet.

Man kan köra bil ända upp och man har en helt fantastisk utsikt, bland annat över den kända stranden Zlatni Rat. Tyvärr var det disigt när vi var där uppe och det var svårt att få bra bilder, men om du är på Brac rekommenderar vi varmt ett besök här!

Vid den högsta punkten på Brac, Vidova Gora
Vid den högsta punkten på Brac, Vidova Gora
Stranden Zlatni Rat, sedd uppifrån
Stranden Zlatni Rat, sedd uppifrån

Stenhuggarna i Pucisca

I den mysiga lilla byn Pucisca finns en stenhuggarskola. Här arbetar studenterna med riktiga beställningar och hugger sten med hjälp av handledare. När vi kom dit var det full aktivitet och massor av unga killar jobbade med sten innanför skolans dörrar.

Enligt Adria Tours skulle man för en obetydlig liten slant få komma in och titta på arbetet, men det fanns ingen att betala till och studenterna var inte överdrivet intresserade av vårt besök. Kanske är det annorlunda under högsäsong?

Sevärdheter på Brac i Kroatien. Pucisca är en mysig liten by
Pucisca är en mysig liten by på ön Brac
Stenhuggarskolan i Pucisca
Stenhuggarskolan i Pucisca

Ytterligare sevärdheter på Brac i Kroatien

Finns det några fler sevärdheter på Brac? Ja, det finns bland annat ett olivoljemuseum i Skrip (stängt just nu eftersom ägarna skördar oliver) och en sandstrand i Lovrecina (jepp, sandstränder i Kroatien är så ovanliga att de räknas som sevärdheter).

För vår del blev det istället en tur till Supetar för att bunkra mat på Lidl. På vägen tog vi upp en liftare som var på väg hem från jobbet, som…. stenhuggare! Hur blev det med den omtalade lammrestaurangen då? Jodå, det blev lunch där och det berättar vi om imorgon!

Supetar
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev