Meny Stäng

Att göra i Trogir – 10 sevärdheter och upplevelser

Annons

Uppdaterad 2023 – Trogir i Kroatien ligger på en ö i Adriatiska havet och bjuder på en stadskärna med trånga gränder, kullerstensgator och mysiga uteserveringar. Det är väldigt charmigt att strosa runt här, och den gamla stadsdelen är dessutom upptagen på Unescos världsarvslista för sin arkitektur.

Trogir i Kroatien

Trogir ligger cirka 25 kilometer nordväst om Split och är en liten stad med ca 13 000 invånare. Staden består idag av tre delar:

 • Huvuddelen av staden, som ligger på fastlandet
 • Gamla stan, som ligger på en liten ö
 • Ön Ciovo, som ligger utanför Gamla stan

En stad med lång historia

Trogir har en historia som sträcker sig över mer än 2000 år. Underhistoriens gång har staden bland annat haft grekiska, romerska, venetianska och franska herrar, vilket bidragit till ett spännande kulturarv. Det är intressant att strosa runt i gränderna och se spåren från de olika epokerna i stadens historia.

Det finns gott om trånga gränder i Trogir i Kroatien
Det finns gott om trånga gränder

1. Fascineras av Unesco världsarvet i Trogir

År 1997 blev Gamla stan i Trogir upptagen på Unescos världsarvslista för sin historiska arkitektur. I den gamla stadsdelen hittar man bland annat flera kyrkor och byggnader i romersk stil, renässansstil och barock arkitekturstil. Medeltidsstaden som vi gillade direkt med den gamla delen som är inringad av en stadsmur från 1400-talet, och här finns också en borg från 1300-talet.

Trogir i Kroatien

Medeltidsstaden Trogir Kroatien
En vacker och historisk stad

2. Beundra centrala torget och gränderna

I Gamla stan i Trogir kan man besöka det centrala torget, Trg Ivana Pavla II, där rådhuset ligger, och strosa i alla charmiga kullerstensgränder. Här står borden lite snett och krukväxterna hänger vildvuxet ner från balkongerna.

Självklart finns det också gott om små butiker där man kan köpa tunikor, smycken och – äkta tvättsvampar.

Trånga gränder
Trånga gränder i Trogir

3. Beskåda St Lawrence katedralen

När man promenerar runt i Gamla stan i Trogir kan man inte missa St Lawrence katedralen från 1300-talet. Här kan man se den fantastiska porten, som gjorts av Master Radovan. Man kan också ta sig upp till toppen av kyrktornet för att få panoramavy runt staden eller ta en selfie. I samma byggnad med utgång utifrån ligger också Ivan-Orsini kapellet som är värd ett besök.

4. Res tillbaka i tiden i fästningen Kamerlengo

En annan viktig sevärdhet är fästningen Kamerlengo frpn 1400-talet. Mot en liten slant kan man promenera runt fästningens murar och ta sig upp till fästningens torn. På sommaren är det inte ovanligt att det arrangeras konserter och andra evenemang här.

Kamerlengo

5. Inspireras av klostret St Dominic

Klostret St Dominic byggdes på 1200-talet och bidrar till stadens medeltida stämningen. Klostret ligger på den sydvästra delen av ön, nära strandpromenaden, och är väl värd att kolla in.

Klostret St Dominic syns till vänster i bild

6. Smaka av grönsaksmarknaden

På fastlandet, nära bron som går över till Gamla stan, hittar man Grönsaksmarknaden. Här kan man botanisera bland frukt och grönsaker, olivolja från Kroatien är utmärkt och andra lokala produkter som lokala brännvinet Rakija. Strax intill hittar man också fiskemarknaden, där stadens fiskare erbjuder dagens fångst.

7. Sola och bada på stränder i Trogir

Vi var inte så intresserade av att bada nu i oktober, men det finns självklart badplatser och stränder i Trogir. Den mest populära stranden är Okrug stranden på ön Ciovo. Detta är en livlig strand, med flera barer och restauranger. På samma ö hittar man stränderna Okrug Gornji, Marina Seget och Slatine. Här är några ytterligare stränder i området:

Vill du få vårt nyhetsbrev?
 • Pantan ligger cirka 1,5 kilometer öster om Gamla stan. Detta är en runt 500 meter lång grus- och sandstrand, och här finns också en bar.
 • Kava ligger ungefär 12 kilometer från centrala Trogir. Här finns inga matställen eller annan service.
 • Medena ligger cirka 4 kilometer från stan. Denna strand är cirka 3 kilometer lång, och här finns bland annat möjlighet för olika vattensporter.
 • Krknjasi ligger på ön Drvenik Veliki.
Strand i Trogir i Kroatien
Stranden på camping Rozac på ön Ciovo

8. Strosa längs med strandpromenaden

Att strosa längs med kajen med båtlivet på ena sidan och gamla staden på andra är idylliskt. Det finns också gott om trevliga restauranger i Trogir med mysiga uteserveringar längs kajen. Vi kollade in några stycken och såg att menyn såg ut att vara ungefär densamma på flera. Vi valde en, och maten smakade utmrärkt utan att sticka ut på något sätt. Det är vanligt med grillat på menyn, och det finns också gott om fisk och skaldjur.

Trogir i Kroatien
Gott om restauranger och caféer i Trogir

9. Upplev mer historiska platser i Trogir

Det finns många historiska byggnader och monument att uppleva den gamla stadskärnan.

 • Landsporten (Norra stadsporten) från 1656 i barockstil som är den bäst bevarade av de två i Trogir
 • Cipikopalatset kommer från den adliga släkten Cipiko och ligger mittemot St Lawrence katedralen
 • Vitturi Tower som ligger längs med strandpromenaden och som är en del av ett torn i muren
 • Stadshuset från 1300-talet som en gång var palats
 • Rådhuset (the city hall) med de stora fungerande klocktornet med massor av historia
Trogir är en charmig medeltidsstad
St Lawrence katedralen sticker upp i bakgrunden

10. Njut av äventyr på Adriatiska havet

Runt Trogir ligger Adriatiska havet med massor av underbara äventyr på havet och de vackra öarna. Hämta upp din karta med all information på Turist Board i Trogir centrala torget Ivana Pavla II. Prova på att aktivera dig med…

 • En båttur till ön Solta som endast har 1500 invånare och är en pittoresk fin ö
 • En heldag till Blue Lagoon där du kan simma och snorkla i kristallklart vatten vid öarna Drvenik och Krknas
 • Jetski safari i grupp eller ensam
 • Fiske utanför Trogir
 • Hyr segelbåt

Mer att göra i Trogir

Förutom de sevärdheter som vi nämnt ovan så finns ytterligare flera fantastiska saker att göra i Trogir. Om man vill veta ännu lite mer om stadens historia och sevärdheter kan man.

 • Matlagningskurser
 • vinprovningar
 • Guidad tur med ”Emaus Tourist guide Trogir”
 • Town museum
 • Museum of Sacred art
 • Lär dig skjuta med pilbåge med ”Bows and arrows”
 • Gokart med ”Karting arena Trogir”
 • Fyrhjuling med ”Quad adventures”
Båtar i Trogir i Kroatien
Vinprovning i Trogir i Kroatien

Att besöka Trogir under lågsäsong

Såhär i oktober är den värsta turistsäsongen över och man behöver inte trängas, trots att oväntat många kineser hittat hit. Summa summarum: Trogir är en liten pärla i Kroatien och vi kan varmt rekommendera ett besök här!

Trogir Kroatien
En charmig trappa mitt i stadskärnan

Bo på Camping Rozac

Vi har stått med husbilen på camping Rozac, som ligger på den stora ön precis utanför ön där Gamla stan ligger. Härifrån kan man promenera in till stan, vilket tar ungefär 20 minuter. Campingen är full av träd, och ligger längs med kusten, med det vackra grönskimrande vattnet precis utanför.

Camping Rozac i Trogir i Kroatien

Se och uppleva i närheten av Trogir

Har du tid och möjlighet att se dig om i området runt Trogir? Då finns det mycket att välja på. Här är förslag på några trevliga och intressanta utflykter:

krka
Krka nationalpark
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Trogir i Kroatien

 • Land: Kroatien
 • Landskap: Dalmatien
 • Län: Split-Dalmatiens län
 • Folkmängd: 13 000 (2011)
 • Namn: Trogir (Traù på italienska och Trau på tyska)
 • Näringar: Skeppsvarv och turism
 • Klimat: Medelhavsklimat med 2 700 soltimmar per år.
 • Temperatur: Medeltemperaturen för hela året är över 15 grader och på sommaren kan man räkna med temperaturer runt eller över 30 grader.
 • Vattentemperatur: Badtemperaturen på sommaren ligger på drygt 25 grader.

Se och göra i Trogir

 • Sevärdheter: Trg Ivana Pavla II, rådhuset, Loggia doorway, Landsporten (norra porten), St Lawrence katedralen, fästningen Kamerlengo, Marmont’s monument, St Marks fästning, Klostret St Dominic, St Michaels klocktorn, St Sebastian, Ivan Orsini-kapellet, St Peters kyrka, Cipikopalatset, Vitturi Tower och strandpromenaden (Waterfront Promenade).
 • Aktiviteter: Sol och bad, båtturer, hyra segelbåt, hyra kanot, guidade stadsvandringar, matlagningskurser och vinprovning.

Trogirs historia

 • Tidig historia: Arkeologiska fynd visar att ön där Gamla stan nu ligger troligen var bebodd redan under brons- och järnåldern.
 • Stadens grundande: Trogir grundandes som en grekisk koloni, i slutet av 200-talet eller början av 100-talet före Kristus. De antika grekerna kallade bosättningen Tragoúrion.
 • Romerska riket: Det romerska rikets expansion ledde till att bosättningen romaniserades redan före kristus. Det romerska namnet för bosättningen var Tragurium. Staden utvecklades till en viktig hamnstad i den romerska provinsen Dalmatia. Med tiden förföll den västromerska civilisationen och området fick utstå upprepade barbariska attacker. Trogir behöll dock visst självstyre, genom politiska kontakter med det Bysantiska riket.
 • Folkvandringstiden: Under folkvandringstiden på 600-talet flyttade slaver (kroater) successivt till området. Kroaterna upprättade på 700-talet ett furstendöme.
 • Medeltiden: Under medeltiden upprätthöll Trogir viss självständighet genom att betala tribut till olika styrande härskare. Staden kontrollerades framför allt av Ungern, men också av det bysantiska riket och Venedig.
 • 1400-tal: Venedig tog över styret, och styrde fram till år 1797. Under denna tid blomstrade staden ekonomiskt och kulturellt.
 • 1800- och 1900-tal: Med undantag för en kort fransk ockupation tillföll staden (och hela Dalmatien) österrikarna, som behöll makten fram till år 1918. Trogir gick sedan samman i den stat som med tiden fick namnet Jugoslavien. Under andra världskriget ockuperades Trogir av det fascistiska Italien, och efter italienarnas kapitulation 1943 intogs Trogir av tyska trupper. Detta i sin tur medförde att de allierade 1944 flygbombade staden. Senare samma år införlivades Trogir i det återupprättade Jugoslavien. Sedan år 1991 tillhör Trogir det självständiga Kroatien.

Boende i Trogir i Kroatien

 • Hotell: Det finns relativt gott om hotell och vandrarhem i Trogir. Det finns boenden både i Gamla stan och på fastlandet, men flest boendemöjligheter finns på ön Ciovo. Kolla till exempel på Booking.com eller Hotels.com. Under högsäsong kan det vara bra att boka i god tid.
 • Lägenheter: Många invånare hyr ut rum och lägenheter privat. Under sommaren kan det vara bra att boka även dessa i god tid.
 • Camping: Camp Rozac ligger på den större ön utanför ön där Gamla stan ligger. Här finns både stugor och platser för campingfordon. Adressen är Šetalište Stjepana Radića 56, HR-21225 Okrug Gornji. Det finns också andra campingar i området: Labadusa (ön Ciovo), Seget (2 kilometer från Trogir) och Vranjica Belvedere (5 kilometer från Trogir).

Resa till Trogir i Kroatien

 • Flyg: Man kan flyga till Split, och under högsäsong flyger SAS direkt från Stockholm Arlanda till Split. Från Split till Trogir tar det ungefär 50 minuter med bil, och det går även bussar.
 • Bil: Det tar ungefär 15-16 timmar att köra till Trogir i Kroatien från Rostock i Tyskland (1690 kilometer), om man räknar ren körtid. Man kan köra genom Tyskland, Österrike och Slovenien för att komma ner till Kroatien.
 • Buss: Det går lokala bussar från till exempel Split. Bussarna går regelbundet och är inte speciellt dyra. Det finns också privata minibussar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev