Meny Stäng

Medeltidsstaden Trogir – ett Unesco världsarv i Kroatien

Kroatien kryllar verkligen av små idylliska städer som det är lätt att bli kär i. Vi tyckte till exempel väldigt mycket om Hvar, Stari Grad och Omis. Men frågan är ändå om inte Trogir bräcker de tidigare i fråga om charm och idyll. Medeltidsstaden Trogir ligger mellan fastlandet och ön Ciovo, 25 km norr om split i Dalmatinen längs Adriatiska havet i Kroatien. Trogirs stadskärna utgör allt från trånga gränder, kullerstensgator och borgbyggnader, kloster om kultur, historia och arkitektur. Strandpromenaden i Trogir med marknad och båtar ska med.

medeltidsstaden Trogir – En stad på en ö

Trogir ligger ca 25 km nordväst om Split och är en liten stad med ca 13 000 invånare. Den gamla delen av staden ligger på en liten ö, och staden sträcker sig sedan både in på fastlandet och ut på den större ön utanför. Vi hade först lite svårt att hitta camping Rozac, innan vi fattade att den låg på den yttersta av öarna. Idag promenerade vi från campingen och in till centrala Trogir, en promenad på ca 20 minuter.

Staden Trogir ligger på en liten ö, och fortsätter både in på fastlandet och ut på nästa ö

Staden Trogir ligger på en liten ö, och fortsätter både in på fastlandet och ut på nästa ö – allt förbundet med varann med broar

En charmig medeltidsstad

Trogir är en grymt charmig medeltidsstad som vi gillade direkt. Den gamla delen är inringad av en stadsmur från 1400-talet. Här finns också en borg från 1300-talet och flera pampiga byggnader, som en katedral, ett stadshus och en kyrka med mäktiga portar.

Medeltidsstaden Trogir Kroatien

En vacker och historisk stad

Det som charmade oss mest var dock alla trånga och slingrande kullerstensgränder, alla små restauranger där borden står lite snett och alla balkonger med vildvuxna krukväxter. Självklart finns det också gott om små butiker där man kan köpa tunikor, smycken och – äkta tvättsvampar. Såhär i oktober är den värsta turistsäsongen över och man behöver inte trängas, trots att oväntat många kineser hittat hit. Summa summarum: Trogir är en liten pärla i Kroatien och vi kan varmt rekommendera ett besök här!

Trogir är en charmig medeltidsstad

En charmig medeltidsstad

Det finns gott om trånga gränder i Trogir

Det finns gott om trånga gränder

Den lite grå stadskärnan livas upp av växter och livfullt smyckade balkonger

Den lite grå stadskärnan livas upp av växter och livfullt smyckade balkonger

Trogir Kroatien

En charmig trappa mitt i stadskärnan

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs Regn i Kroatien