Meny Stäng

Krka national Park i Kroatien – 8 måsten och fakta

Annons

Uppdaterad 2023 – Krka National Park i Kroatien är en fantastisk nationalpark med imponerande vattenfall, härliga promenadvägar och fina sjöar. Här kan du se de vackra vattenfallen Skradinski Buk och Roški slap, eller kanske ta en båttur till ön Visovac. Vi berättar om vår upplevelse och sammanfattar med en guide om öppettider, priser och resvägar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Krka National Park i Kroatien

Krka National Park är en av Kroatiens åtta nationalparker och är känd för sina fina sjöar och vackra vattenfall. 1985 fick parken status som nationalpark, och sedan dess har besökarna kontinuerligt blivit fler och fler. På senare år har parken besökts av över en miljon människor per år!

Du ska med andra ord inte räkna med att vara ensam i naturen, men trots det bjuder nationalparken på en fantastisk naturupplevelse. Välkommen till en värld av grönska, vattenfall, sjöar och ett rikt djurliv!

Krka National park
Stora guiden till Krka National park i KroatienKrka nationalpark

1. Gå vandringslederna i Krka National Park

Naturområdet är stort och här finns flera långa fina vandringsleder. Det finns både längre och kortare vandringsleder, och vi valde en ganska enkel väg som till slut leder fram till det imponerande vattenfallet Skradinski buk. Vi gick genom ett landskap fyllt av grön vegetation och vilt forsande vatten. Parken har gjort det enkelt att gå, med hjälp av flera fina och bekväma vandringsleder på träspång längs floden.

Krka national park
Underbar vandring i en vacker nationalpark
krka National park
Bekväm vandringsled på träspång genom de vattenfyllda delarna av parken

2. Fascineras av vattenfallet Skradinski Buk

Vattenfallet Skradinski buk är ett av de mest kända vattenfallet i parken och utgör en av de allra vackraste och mest attraktiva delarna av parken. Vattenfallet är imponerande och dånar högt i bakgrunden. Människor samlas på broarna runt omkring bara för att titta, eller slår sig ner i gräset och har picknick. Det var lite för kallt att bada när vi var här, men faktum är, det är tillåtet att bada utom vid vattenfallet Skradinski Buk från 2021, så glöm inte badkläderna!

Krka Nationalpark
Krka national park

3. Ta del av växt- och djurliv i Krka nationalpark

Krka National Park har ett rikt växt- och djurliv. Det finns över 200 fågelarter, över 15 olika däggdjur och 18 fiskarter varav flera är utrotningshotade i Europa. Det finns också runt 800 olika slags växter i parken. Lavendelkoncentrationen i floden är en av de högsta i Europa, och överallt doftar det friskt av natur.

Krka Nationalpark

4. Beskåda den unika kvarnen och museet

I nationalparken, inte långt från Skradinski buk, hittar du en liten by med kvarnar, museum och arkeologiska fynd. Här hittar du också toaletter och restauranger.

Krka Nationalpark

5. Åk på båtturen ” Roški Slap Waterfalls”

Båtturen ” Roški Slap waterfalls” tar cirka 4 timmar. Om man tar den samma dag som man besöker parken (eller om man köper ett 3-dagarskort) slipper man betala inträdet två gånger, vilket vi fick göra … Turen går först till ön Visovac Island och därefter till vattenfallet Roški Slap.

Båttur

6. Strosa runt på visovac Island i Krka nationalpark

Visovac Island är en pytteliten ö där franciskanermunkar hållit till i många hundra år. Här hittar du ett kloster, en kyrka från 1576, ett bibliotek och ett litet museum. Guiden på ön berättade engagerat om den dramatiska historien då munkarna bland annat tvingats i exil av turkarna. Klostret förstördes år 1445, men återuppbyggdes på 1700-talet.

Det som vi fann mest intressant var det dock ingen som berättade om. Varför sprang det runt stora tama fåglar överallt och varför hängde det pumpor i träden …?

pumpor

7. Ta en selfie vid vattenfallet Roški Slap

Roški Slap (Slap betyder vattenfall på kroatiska) är en serie av 12 vattenfall, varav det största är 22 meter högt och 60 meter brett. Vi måste medge att det här var betydligt mindre mäktigt jämfört med Skradinski buk, även om vi gillade områdena runt om, där grönska och porlande vatten samsas överallt.

Kroatien, Krka national park
Roski slap

8. Upptäck området runt Roški Slap

Vi lade till med båten på vår färd och fick en timme som vi kunde göra vad vi ville med, och passade på att gå runt området. Det forsar vatten överallt och skogarna bjuder på hela grönskalan.

Krka National park i Kroatien

Glöm inte att upptäcka området runt Roski slap! Vi siktade in oss högt upp för att få lite vy och vi hittade en spot med utsikt över nationalparken. Det finns restauranger där båten lägger till och man kan också åka hit med bil. Här kan man också ta en båttur till Krka kloster och fortet Trosenj.

Krka Nationalpark

Litet tips när du besöker Krka National Park

Krka National Park ligger i länet Sibenik Knin i centrala Dalmatien och har sammanlagt fem olika ingångar. Om du kommer via ingången Lozovac, som är den huvudsakliga ingången för bilar och turistbussar, finns parkeringsplatser, restauranger, butik och en gratis shuttlebus, om du inte vill gå tio minuter i en brant nerförsbacke.

Krka national park
Krka national park
Byggnaden till vänster är det äldsta och första vattenkraftverket i Europa.
Din guide till Krka national park

Övernattning utanför Krka National Park

Efter vår lilla vandringstur valde vi att stanna på parkeringen utanför nationalparken. Det finns två campingar i närheten, men såhär i oktober var det minst sagt gott om plats. Vi satt ute i flera timmar och njöt av solen med en god kroatisk öl.

Krka nationalpark
Parkering utanför Lozovac

Fler nationalparker i Kroatien

Det finns ytterligare sju nationalparker i Kroatien. Vi har besökt två av dem, och kan verkligen rekommendera båda. Klicka på länkarna för att läsa mer!

Plitvice Nationalpark
Plitvice nationalpark

Se mer i Kroatien

Det finns mycket att se och uppleva i Kroatien. Här följer några tips på fina ställen att besöka, inte alltför långt från Krka National Park.

 • Zadar – en historisk stad vid Adriatiska havet
 • Trogir – ett Unesco världsarv i Kroatien
 • Split – en historisk stad vid Kroatiens kust
 • Omiš – “piratstaden” vid de dramatiska bergen
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Krka National Park

 • Land: Kroatien
 • Landskap: Dalmatien
 • Län: Šibenik-Knins län
 • Grundad: År 1985
 • Entréer: Det finns fem entréer till nationalparken. Dessa är Skradin, Lozovac (huvudentré för bilar och turistbussar), Roški slap, Burnum/Puljane och Kistanje/Krka Monastery.

Djur och natur

 • Floder: Floden Krka (72,5 km lång) och floden Čikola.
 • Vattenfall: Skradinski buk, Roški slap, Manojlovac slap och Bilušića buk.
 • Fauna: Det finns många djur i parken, och särskilt kan nämnas utter, varg, vildkatt, hästskonäsor (en sorts fladdermöss) och groddjuret olm. Det finns också tio fiskarter som är endemiska, och alltså inte finns någon annanstans i världen.

Se och göra i KRKA national Park

 • Sevärdheter: Ön Visovac, huset “Kuželj” på ön Visovac, utbildningsleden Stinice – Roški slap – Oziđana pećina (8,5 km), grottan Oziđana pećina, Krka kloster och amfiteatern Burnum.
 • Aktiviteter: De mest populära aktiviteterna är vandring, cykling och båttutflykter. Det finns också möjlighet att gå en guidad tur.

Vandringsleder i Krka nationalpark

 1. Skradin bridge – Skradinski buk (3,4 km)
 2. Lozovac – Skradinski buk (875 m)
 3. Skradinski buk (1,9 km)
 4. Goriš – Torak (2,9 km)
 5. Brnjica – Čikola River (1,5 km)
 6. Ključica (1,6 km)
 7. Bačići (1,8 km)
 8. Vukovića podi (350 m)
 9. Rogovo (2,3 km)
 10. Stinice – Roški Slap – Oziđana pećina cave (8,5 km)
 11. Roški Slap (1,4 km)
 12. Niz ploču (1,5 km)
 13. Laškovica – Žižići – Roški slap (3,3 km)
 14. Krka monastery (2,1 km)
 15. Pištavac (850 m)
 16. Trošenj – Pištavac (5,7 km)
 17. Perice – Krka (1,7 km)
 18. Manojlovac (360 m)
 19. Roman path (630 m)
 20. Brljan – Manojlovac (900 m)
 21. Bilušića buk (300 m)
 22. Marasovine (2,7 km)

Öppettider

 • Öppettiderna varierar beroende på säsong. Observera att under lågsäsong håller endast Skradinski Buk öppet. Nedan öppettider gäller för 2018. Mer aktuell information hittar du på parkens hemsida.
 • Lågsäsong (nov-mars): 09:00-16:00
 • Mellansäsong (april-juni och sept-okt): 10:00-18:00
 • Högsäsong (juli-augusti): 08:00-20:00

Priser i Krka national park

 • Priserna varierar till exempel beroende på säsong, och om man köper grupp eller individuell biljett. Här kommer några exempel (gäller för 2023 som blir euro). Barn under 7 år är gratis.
 • Lågsäsong (nov-mars): Vuxen ca 10 euro
 • Mellansäsong (april-juni och sept-okt): Vuxen 4-5 euro
 • Högsäsong (juli-augusti): Vuxen 8-9 euro

Boende i Krka national park

 • Hotell: Om du vill bo väldigt nära nationalparken är staden Skradin det bästa (och enda) valet. Här ligger till exempel Hotel Skradinski Buk.
 • Camping: Ca 2,5 kilometer från nationalparken hittar du två campingar, Auto Camp Krka och Camping marina.

Resa till Krka National Park

 • Bil eller husbil: Du kan åka till nationalparken med bil eller husbil. Vägarna är mycket bra i Kroatien och det är bra skyltat. Nedan anges ungefärligt avstånd och tid från några stora orter i Kroatien. Motorvägen från Zagreb är en betalväg.
 • Buss: Bussförbindelser finns från olika städer, bland annat Zagreb, Rijeka, Zadar, Split, Omis, Makarska och Dubrovnik. Under högsäsong juli-augusti går flera turer varje dag och vissa bussar går direkt. Du kan läsa mer på BussCroatia.com.

Avstånd till Krka national Park

 • Sibernik: 20 km, ca 20 min
 • Zadar: 73 km, ca 1 timme
 • Split: 92 km, ca 1 timme och 15 minuter
 • Zagreb: 325 km, ca 3 timmar och 30 minuter
 • Rijeka: 280 km, ca 3 timmar och 50 minuter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev