Meny Stäng

Paklenica nationalpark i Kroatien

Annons

Paklenica nationalpark i Kroatien är en dramatisk park i en stor kanjon, upptagen på Unescos världsarvslista för sina uråldriga bokskogar. Nationalparken är lite mindre känd än Krka, Plitvice och Kornati, men kanske just därför lite extra intressant att utforska.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Paklenica nationalpark i Kroatien

Paklenica nationalpark i Kroatien (Nacionalni park Paklenica) utgörs av två kanjoner: Mala (lilla) och Velika (stora) Paklenica. Parken är en del av Velebit Park, och därigenom ett Unesco biosfärområde sedan 1978. År 2017 togs platsen dessutom upp på Unescos världsarvslista för sina urgamla bokskogar.

Paklenica nationalpark i Kroatien

Nationalparken ligger vid den lilla orten Paklenica Starigrad, vid sluttningen av Velebitbergen i norra Dalmatien, inte så långt ifrån Zadar.

Att närma sig Paklenica nationalpark

Vi körde med bil från Zadar, och sträckan tog cirka 45 minuter att köra. När vi närmade oss såg vi bergen, som blev högre och högre ju närmare vi kom. Vegetationen blev också tätare och tätare, och grönare och grönare.

Paklenica nationalpark i Kroatien

Man kommer först fram till en entré där man får betala, och sedan kan man fortsätta ytterligare en sträcka med bil. Hur nära man kan köra beror på hur många som kommit före och hunnit parkera närmast. Detta är som tur är inte den mest turisttäta nationalparken i Kroatien, men vi fick ändå promenera en liten bit. På vägen lyckades Peter också shoppa sig en hatt!

Paklenica nationalpark i Kroatien

“Bunker” som byggdes av den jugoslaviska armén

Nära ingången finns också en konstgjord grotta som populärt kallas för “Bunkern” och som byggdes åt Tito av den jugoslaviska armén mellan 1950 och 1953, under krisen mellan Jugoslavien och Sovjetunionen. Fram till 1990-talet var det hemligt vad som rymdes på de 2000 kvadratmetrarna under jord, men idag är det besökscenter, museum, souvernirshop och café.

Underground secrets of Paklenica

Klättring i Paklenica nationalpark

En av de första sakerna man lägger märke till i Paklenica nationalpark är alla klättrare. Här ser man både rutinerade och orutinerade klättrare, både barn och vuxna. Populärt är det i hur som helst!

klättrare i Paklenica
Paklenica klättrare

Anica Kuk

Faktum är att människor har klättrat här ända sedan Dragutin Brahm (Raca) försökte bestiga den 712 meter höga klippan Anića Kuk 1938. (Tror att “kuk” betyder topp eller höjd eller höft eller nåt på kroatiska …!?) Tyvärr slutade det försöket tragiskt, men två andra klättrare gjorde om försöket två år senare, med bättre resultat, och döpte rutten till “Brahm’s Route”.

Anica Kuk i Paklenica nationalpark i Kroatien
Anica Kuk

Uppför och uppför …

Även om man inte klättrar så får man motion! Den första sträckan i Paklenica nationalpark i Kroatien går uppför och uppför. Naturen är fantastiskt vacker, och bredvid stigen hör man hela tiden porlande bäckar. Men ansträngande är det! Vi var glada att vi var här relativt tidigt på morgonen, innan det var som allra hetast.

Peter i Paklenica nationalpark i Kroatien
Paklenica nationalpark i Kroatien
Paklenica vandring

Vätskekontroller

När man går uppåt i värmen behöver man då och då stanna för att pusta ut och dricka vatten. Perfekt att det fanns ställen att fylla på vattenflaskan!

Vätskekontroll i Paklenica nationalpark i Kroatien
Fylla på vatten i Paklenica nationalpark i Kroatien

Äntligen uppe!

Till slut var vi uppe! Här planade det ut, och den ansträngande vägen övergick i en mer behaglig promenad. Vi hade bara tid att se en liten del av parken, men vi hade egentligen gärna spenderat mer tid här. Fantastiskt vackert!

Paklenica nationalpark i Kroatien

Det finns flera intressanta platser att besöka i parken, bland annat en grotta. Längre in i parken finns också några stugor att övernatta i och något ställe där man kan köpa något enkelt att äta. Man ska dock inte vänta sig något avancerat – allt som ska säljas i parken måste nämligen transporteras upp med häst.

Paklenica nationalpark i Kroatien

Paklenica Starigrad

Strax intill Paklenica nationalpark i Kroatien ligger den lilla staden Starigrad. I Kroatien finns dock flera städer med namnet Starigrad, och för att inte förväxla med andra Starigrad lägger man ibland till “Paklenica”.

Paklenica Starigrad

Starigrad betyder för övrigt “gammal stad”, vilket är ett ganska intressant namn på en stad som inte har någon gammal stadskärna. När vi frågade om anledningen till namnet fick vi två olika förklaringar – antingen att det handlar om att staden är lite äldre än en annan nyare stad, eller att det funnits en gammal stad här långt tillbaka i tiden.

Starigrad Paklenica

Mirila – själarnas gravar

En sak som utmärker det här området är förekomsten av så kallade “mirila”. Förr i tiden, innan turismen, levde människorna i området i bergen. Även om de begravde sina döda på vanliga begravningsplatser så valde de att sätta upp minnesstenar för deras själar i bergen, och dessa minnesstenar kallas “mirila”.

mirila

Minnesstenarna består av en stående sten för huvudänden, en stående sten för fotänden och liggande stenar där emellan, så att det nästan ser ut som stensängar. På stenen vid huvudänden finns ibland inristningar som minner om den döde.

mirila Kroatien

Traditionen dog ut på 1960-talet, när människor slutade leva i bergen, men det finns fortfarande äldre människor som har minne av traditionen. Av någon anledning har de äldre inte velat berätta så mycket, och därför är en del av historien höljd i dunkel. Det finns dock en liten vandringsstig som man kan följa för att se olika mirila. De allra första nås med bil och ligger en liten bit upp i bergen, inte långt från turistbyrån i Starigrad.

Mirila Starigrad

Utsiktspunkter vid Paklenica Starigrad

Om man har tagit sig upp till de första “mirila” med bil kan man med fördel forstätta med bilen uppåt – då kommer man snart till flera fina utsiktspunkter.

Utsiktspunkt vid Paklenica Starigrad
Peter i Starigrad
Selfie i Paklenica Starigrad

Campingar vid Paklenica Nationalpark i kroatien

Det finns flera campingar i området runt Paklenica nationalpark i Kroatien, och de flesta är relativt små. Precis vid ingången till parken ligger några små familjecampingar. Lite längre ner vid vattnet ligger två campingar med mysiga stränder och vacker utsikt.

Camping Paklenica National Park

Om man fortsätter från nationalparken och kör ner mot vattnet kommer man till Camping Paklenica National Park (Camp Nacionalni Park). Detta är en liten camping, som ligger otroligt vackert vid vattnet, med bergen i bakgrunden.

Camping Paklenica national park
Camping Paklenica National Park
matställe

Bluesun Camp Paklenica

Strax intill Camping Paklenica National Park ligger den betydligt större Bluesun Camp Paklenica. Detta är en grön och lummig camping, som också ligger fint intill vattnet.

Bluesun Camp Paklenica
Camping vid Paklenica nationalpark i Kroatien

Förutom platser för husbilar, husvagnar och tält så finns det på Bluesun Camp Paklenica också villavagnar. Vi fick kika in i en av dem, och det såg väldigt fräscht och trevligt ut. Det bästa var ändå utsikten mot vattnet.

Vi åt en måltid på restaurangen Tavern Batela, som ligger inne på campingens område. Vi startade med en god broccolisoppa, och därefter gav vi oss i kast med en supergod fiskplatta med seabream, seabass, tonfisk, bläckfisk, havskräftor, blåmusslor, grillade grönsaker och potatis med mangold, som är det vanliga tillbehöret till fisk i Kroatien. Fantastiskt gott!

Fiskplatta på Bluecamp Paklenica

Se och göra runt Paklenica nationalpark

Vi gillade verkligen det här området – superfint med både berg och hav, och inte heller alltför trångt med turister. Om du vill se mer i närheten är här några förslag:

krka
Krka nationalpark i Kroatien
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Paklenica nationalpark i Kroatien

 • Land: Kroatien
 • Landskap: Dalmatien
 • Län: Zadars län och Lika-Senj län
 • Invigning av parken: 19 oktober 1949
 • Nationalparkens namn: Namnet Paklenica kommer troligtvis från ordet “paklina” – en sav från träden som traditionellt användes som medicin.
 • Area: 95 kvadratkilometer
 • Höjd över havet: 1103 meter
 • Berg: Velebit, Kroatiens längsta berg
 • Högsta höjd: Vaganski vrh, 1757 meter över havet
 • Största klippa: Anića Kuk, 712 meter hög
 • Grottor: Manita peć samt en konstgjord grotta vid entrén
 • Naturfenomen: Kartsberg, skogar med svarttall, bokskogar, gräsmarker, två kanjoner och vildmark.
 • Flora: Mer än 1000 växtarter, varav 80 är endemiska.
 • Fauna: 59 arter av däggdjur (varav 24 arter av fladdermöss), 260 fågelarter, 25 arter av reptiler, 6 grodor och 85 olika fjärilar
 • Klimat: Klimatet i området är tempererat. Årsmedeltemperaturen är 12 grader Celsius. I juli är medeltemperaturen 23 grader, och i januari är medeltemperaturen 0 grader. Genomsnittlig årsnederbörd är 1855 millimeter. Det är torrast i augusti och regnar mest i november.
 • Aktiviteter: Vandring, klättring, naturfotografering och vildmarksliv.

Sevärdheter och platser i Parken

 1. Etnohuset Marasovic och Marasovic Taverna – Kulturellt världsarv med stenhuggarhantverk.
 2. Paklenica kvarnar – 13 kvarnar från 1800-talet. Ingen används men en är renoverad och kan besökas.
 3. Utsiktplatsen och fortet “Paklaric” – Utsiktsplats över havet, inte långt från kvarnarna.
 4. Undervisningsleden “Pjeskarica” – En 1,5 kilometer lång vandringsled som startar vid den renoverade kvarnen.
 5. Besökscentret “Underground Secrets of Paklenica” – Vid ingång 1 finns dessa tunnlar från 1950-talet, som idag hyser musum, souvernirshop och café.
 6. Paklenica klättringsområde – Velika Paklenica Canyon är det mest kända klättringsområdet i Kroatien. Här finns mer än 500 utrustade klättringsrutter.
 7. Grottan Manita peć – En grotta som kan besökas på guidad tur. Turen tar cirka 30 minuter och måste planeras i förväg, eftersom grottan bara har öppet några timmar per dag.
 8. Lugarnica Forest Cottage – Cirka 4 kilometer från huvudparkeringen ligger denna stuga där du kan beställa te, kaffe och några rätter.
 9. Paklenica Mountain Lodge – Cirka 6 kilometer från huvudparkeringen ligger denna lodge där du kan övernatta. Bör bokas i förväg.
 10. Byarna Ramici och Parici – Lokalbor har renoverat sina små stenhus och erbjuder viss servering.

Guide: Öppettider och priser

 • Öppettider: Paklenica nationalpark är öppen för besökare året runt.
 • Entréer: Entré 1 (Velika Paklenica) är den huvudsakliga entrén och är den enda entré som har öppet året runt. Här kan du köpa biljett för en eller flera dagar, lösa parkeringsbiljett och få information. Entré 2 (Mala Paklenica) håller bara öppet under högsäsong och passar för erfarna vandrare.
 • Priser: En endagsbiljett för en vuxen kostar 60 kuna (cirka 93 kronor) under juli-september, 40 kuna (cirka 62 kronor) under mars-maj och oktober samt 20 kuna (cirka 30 kronor) under november-februari (2019). Barn, studenter och seniorer (över 65 år) har rabatt. Det finns också 3-dagarspass, 5-dagarspass och årskort. Inträde till grottan Manita peć kostar extra, 30 kuna (cirka 46 kronor) för vuxna och 15 kuna (cirka 23 kronor) för barn (2019).
 • Betalning: Vid entrén och i besökscentret ska man kunna betala med kort. På alla andra ställen i parken är det endast kontanter som gäller.
 • Service: I närheten av entrén finns toaletter och små shoppar som säljer hattar och liknande. I den konstgjorda grottan i närheten av entrén finns turistbutik och utställningar. Inne i parken finns drickbart vatten på vissa ställen, och det finns också vissa saker att köpa, med begränsat utbud.
 • Tillgänglighet: Den första delen av parken består av uppförsbacke i sten och grus. När man går ner för samma sträcka kan det vara lite halt. Det är inte möjligt att ta sig fram med något motordrivet fordon. Cykel är endast tillåtet under de första 2 kilometrarna, men inte på vandringslederna.
 • Husdjur: Husjdur är tillåtna i parken, men måste vara kopplade.
 • Att tänka på: Vandra inte ensam. Välj praktiska kläder och kolla väderleksrapporten. Ta med vatten och karta. På grund av brandrisk: tänd inte eld och släng inga cigarettfimpar.
 • Läs mer: Du hittar mer information på nationalparkens webbsida.

Boende

 • I parken: Det finns möjlighet att övernatta i Paklenica Mountain lodge eller i stugor (Ivine vodice, Struge, Vlaški grad). Man bör boka i förväg. Det är inte tillåtet att tälta i parken.
 • Camping: Precis utanför parkens huvudentré ligger några små familjecampingar, bland annat Camping Marko och Camping Adriana. Vid vattnet ligger Bluesun Camp och Camp Nacionalni Park. Ytterligare campingar finns i området.
 • Hotell: Det finns flera hotell i Starigrad-Paklenica, framför allt mindre sådana. Kolla till exempel på Booking.com. Det finns också privata rum att hyra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev