Meny Stäng

Nin i Kroatien – kungastad med världens minsta katedral

Annons

Nin i Kroatien bär på en över 3000 år lång historia, och är också den stad där de första kroatiska kungarna bodde. Här hittar man bland annat ett romerskt tempel och världens minsta katedral. Dessutom är Nin känt för sina långa och vackra sandstränder.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nin i Kroatien

Den historiska lilla staden Nin i Kroatien ligger strax norr om Zadar. Vi tog oss hit med bil, och bilresan från Zadar tog runt 20 minuter.

Staden är känd för sin historia som kungastad, men också för sina fina sandstränder. Nin ligger i en grund lagun och på en liten ö, bara 500 meter i bredd, ligger den gamla stadsdelen där människor bott i mer än 3000 år. År 2017 drabbades staden av en dramatisk översvämning som fick de vackra gamla broarna att rasa. Man arbetar fortfarande med att reparera skadorna, men själva staden är som tur är fortfarande intakt.

Nin är en stad med sandstränder och världens minsta katedral
En av sandstränderna
Nin i Kroatien, med världens minsta katedral
Välkommen in i den historiska stadskärnan!

Nin – Kroaternas första huvudstad

Nin var en viktig stad under medeltiden och kroaternas första huvudstad. Staden fungerade nämligen som huvudstad åt flera medeltida kroatiska kungar och var sedan 800-talet ett eget stift med en egen biskop. Vi gick en guidad tur i staden, vilket verkligen rekommenderas. Fantastiskt intressant att höra om all spännande historia!

Nin i Kroatien, staden med världens minsta katedral
Nin i Kroatien, staden med världens minsta katedral
Vår entusiastiske guide, som är arkeolog, berättar om stadens historia

Gregorius av Nin

Gregorius av Nin, eller Grgur Ninski som han heter på kroatiska, var en kroatisk biskop på 900-talet. Han motsatte sig påvens makt och förespråkade att kroatiska skulle användas som språk i kyrkan istället för latin, vilket på den här tiden av många uppfattades som upprörande.

Gregorius arbete bidrog till spridningen av kristendomen i Kroatien, och han hade också stor betydelse för det kroatiska språkets utveckling. Gregorius av Nin står nu staty i staden Nin och, av någon anledning, anses det bringa lycka att röra vid hans stortå. Självklart tog vi chansen!

Gregorius av Nin i Kroatien, bredvid världens minsta katedral
Gregorius av Nin och världens minsta katedral
Det betyder tur att röra vid Gregorius stortå

Världens minsta katedral

Heliga korsets kyrka (Crkva svetog Križa) är en romersk-katolsk kyrka och brukar räknas som världens minsta katedral. Denna speciella lilla byggnad fungerade dessutom en gång i tiden både som solur och som kalender. Katedralen byggdes på 800-talet och dess stift var en gång i tiden mycket betydelsefullt. Idag ingår stiftet i Zadar, som är en betydligt större stad.

världens minsta katedral
Heliga korsets kyrka – världens minsta katedral

Det romerska templet i Nin

I Nin i Kroatien finns också resterna av det största romerska templet på det Adriatiska havets östra kust. Nin är en stad med extremt mycket historia på liten yta!

Nin sevärdheter, romerskt tenpel och världens minsta katedral

Historiskt museum i Nin

I Nin finns ett litet historiskt museum, som är intressant att kika in i. Här blir det tydligt att människor har bott i området under väldigt lång tid. De äldsta föremålen man hittat visar att människor bott här under åtminstone 3000 år.

Museum i Nin i Kroatien

De mest intressanta föremålen i museet är några riktigt gamla kroatiska båtar. De två mest välbevarade båtarna är från 1000-talet och kallas Condura Croatica. Resterna av ytterligare en båt är ända från det allra första århundradet. Vår guide berättade att man fick ta hjälp av svensk expertis för att arbeta med bevarandet av båtarna, eftersom man aldrig gjort något sådant tidigare.

Gammalt skepp i Nin i Kroatien

Lunch på restaurang Sokol

Vi åt lunch på en restaurang som heter Sokol, och som ligger precis innanför stadsmurarna. Väldigt trevligt och väldigt gott! Vi startade med en tallrik med lokala specialiteter – oliver, ost från Pag och den köttprodukt som kallas “Sokol”. Det senare är saltat och torkat kött från grisens nacke, väldigt gott!

Kyparen föreslog sedan pasta med seabass och räkor, och vi var glada att vi tackade ja till det förslaget. Sååå gott!

Pasta med fisk och räkor

Besök på saltmuseet

En av de största sevärdheterna i Nin i Kroatien är saltmuseet Solana Nin. På den här platsen har man utvunnit salt sedan romartiden – dock med ett avbrott på runt 500 år när det venetianska riket hade saltmonopol och stängde alla saltfabriker i området förutom den största på ön Pag.

Vi gick en guidad tur bland saltbassängerna, vilket var riktigt intressant. Här får man lära sig om de olika stegen i processen och om arbetet förr och nu.

Solana Nin i Kroatien

Guidningen innehöll också mer natur än väntat. I bassängerna trivs nämligen många olika fåglar, som till exempel häger och styltlöpare (bilden), som får sina rosa ben av att äta de pyttesmå krabborna som lever i bassängerna.

Vi fick också smaka en av de gröna växterna, som frodas och är ätlig. Den smakade salt (förstås!) och var riktigt god. Tydligen har några restauranger fått upp ögonen för den och det borde fler få!

Krabbor i saltbassängen i Nin i Kroatien
Vår guide visar de pyttesmå krabborna som lever i saltbassängerna

Det finns också en liten butik där man kan köpa salt och andra produkter, som choklad och tvål. Och jodå, vi shoppade lite. En burk med tryffelsalt fick följa med hem!

Queen’s Beach i Nin i Kroatien

Vi gjorde en kort liten tur till den strand i Nin som kallas “Queen’s beach”. Bakom namnet döljer sig en historia om Kroatiens förste kung, Kung Tomislav. Varje gång kungen och drottningen kom till Nin besökte drottningen stranden, där hon bland annat använde den hälsosamma leran för att göra huden vacker. Kung Tomislav sa till sin fru att den vackra stranden skulle vara hennes, och sedan dess kallas den för Queen’s beach.

Vi kan hålla med Kroatiens förste kung om att den långa sandstranden är väldigt vacker, inte minst med de blånande bergen i bakgrunden.

Medicinsk lera

Nin i Kroatien är inte bara känt för salt, utan också för lera. Leran, som kallas peloidlera, används för behandling av en mängd olika åkommor såsom reumatism och hudsjukdomar.

medicinsk lera i Nin i Kroatien
Kvinnan till höger är insmord i peloidlera

Zaton holiday resort

Zaton Holiday Resort är camping och nöjeskomplex i ett, och så stort och lyxigt att vi skrivit ett eget blogginlägg om det (klicka på länken). För den som inte vill bo med “extra allt” så finns det också andra campingar och lägenhetshotell.

Zaton holiday resort

Se och göra runt Nin i Kroatien

I området runt Nin finns många utmärkta cykelleder, och en av dem leder till en närbelägen åsnefarm. Om man vill göra utflykter med bil finns det också många intressanta ställen i närheten att besöka:

Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Nin i Kroatien

 • Land: Kroatien
 • Landskap: Dalmatien
 • Län: Zadars län
 • Folkmängd: Cirka 4600 (2001)
 • Orter i kommunen: Nin, Zaton, Grbe, Ninski Stanovi, Zereva och Poljica Brig
 • Närmaste större samhälle: Zadar ligger 17 kilometer söder om Nin.
 • Campingar: Camping Nin, Camping Ninska Laguna, Camping Peros och Zaton Holiday Resort
 • Hotell och lägenheter: Det finns flera lägenhetshotell, bland annat Condura Croatica och Lekavski. Dessutom finns möjlighet att hyra privata lägenheter.
 • Museer: The Museum of Nin Antiquities, Solana Nin saltmuseum
 • Kyrkor: Heliga korsets kyrka (världens minsta katedral), St Ambrosiuskyrkan (1200-talet) samt St Anselms församlingskyrka (500 – 1700-talet), där man bevarar Kristi Moders av Zecevo undregörande staty. Mellan Nin och Zaton hittar man också St Nikolaus kyrka från 1000-talet.
 • Sevärdheter: Statyn av Gregorius av Nin, statyn över fursten Branimir (en känd härskare under vars tid Kroatien fick sitt första internationella erkännande), det romerska templet, resterna av Nedre stadsporten, resterna av muren på östra sidan, en romersk mosaik från 100-talet på samt rester av bostäder i den gamla stadsdelens centrum.
 • Läs mer: Du hittar mer information på Nins turistinformations webbsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev