Meny Stäng

Zadar i Kroatien – stor guide med tips

Zadar i Kroatien är en spännande stad vid Dalmatiens kust, fylld av både historia från olika tidsepoker och moderna sevärdheter som havsorgeln och Hälsning till solen. Zadar passar också utmärkt som utgångspunkt för utflykter till nationalparker och öar i den kroatiska skärgården.

Zadar i Kroatien

Zadar är en historisk stad som grundades redan omkring 400 år före Kristus. Idag bor runt 75 000 människor här, vilket faktiskt gör staden till den femte största i Kroatien (efter Zagreb, Split, Rijeka och Osijek). Staden ligger vid kusten i Dalmatien, och är både en industri- och turiststad, med en stor hamn. Här finns massor av historiska monument och goda förbindelser till många av öarna i Kroatiens skärgård.

Lämningar från Romarriket

Zadar är en stad med en lång historia. Redan på 800-talet före Kristus var området bebott av illyrier och lite senare i historien införlivades området i Romarriket. På flera ställen i staden kan man se minnen från den här tiden, och allra tydligast är torget Forum. Torget byggdes mellan det första århundradet före Kristus och 200-talet efter Kristus. Här ligger bland annat den runda St Donatuskyrkan och St Anastasias klocktorn.

Zadar i Kroatien

Pelare från Romartiden kan också hittas på andra ställen i stan, som till exempel den stora pelaren bredvid De fem brunnarnas torg.

Romersk pelare
Zadar i Kroatien

Historia från många olika tidsepoker

Zadar i Kroatien har inte bara styrts av Romarriket, utan också av till exempel Venedig, Frankrike, Österrike-Ungern och Italien. Alla dessa olika historiska epoker har lämnat märken efter sig, vilket gör att man promenerar runt i en stad där alla tider i historien förefaller existera samtidigt. Stadshuset till exempel, har ett klocktorn från en helt annan tid än själva huvudbyggnaden.

Allt om husbilen

Kyrkor i Zadar

Den allra mest kända kyrkan i Zadar är kanske den runda St Donatuskyrkan, men det finns också många andra fina och intressanta kyrkor. Ett tips om du vill besöka dem är att se till att ha på dig (eller ta med dig) kläder som skyler bland annat axlarna.

Vi besökte Katedralen i Zadar (Sankta Anastasiakyrkan), men jag (Helena) råkade ha ett linne på mig den här dagen, så jag fick nöja mig med att titta på Peters bild från kyrkan invändigt.

katedralen i zadar

Vi kollade också in Sankta Marias benediktinkloster och kyrka, som ligger precis intill torget Forum.

Kyrka i Zadar i Kroatien

De fem brunnarnas torg

De dem brunnarnas torg (Five Wells Square eller Trg Pet Bunara) ligger mellan de medeltida stadsmurarna och renässansbastionen Grimani, alldeles intill Kroatiens äldsta park. Här hittar man precis det som namnet antyder – fem brunnar.

De fem brunnarnas torg

Brunnarna härstammar från 1600-talet, då venetianerna hjälpte staden att stå emot en turkisk invasion genom att bygga en stor vattencistern med fem prydnadsbrunnar. Venetianarna byggde också det torn som kallas ”Captain’s Tower”, för att stå emot turkarna. Idag är torget en populär plats för konserter och evenemang och här ligger också en stor nattklubb.

Captain's Tower i Zadar i Kroatien

Zadars parker

Strax intill torget med brunnarna hittar man Kroatiens äldsta offentliga park, Queen Jelena Madije. Parken grundades av den österrikiske befälhavaren Baron Franz Ludwig von Welden år 1829. Baronen var en passionerad botaniker som tyckte att stadens invånare behövde en vacker park.

Bortanför den första parken ligger en betydligt större park, med namnet Vladimir Nazor Park. Den byggdes 1888-1890 och har fått sitt namn efter en av Kroatiens mest kända författare.

Zadar i Kroatien
Utsikt från parken Queen Jelena Madije

Stadsmuren och landsporten

Stadsmuren i Zadar omsluter delar av den historiska kärnan och är en sevärdhet i sig. Staden har haft flera stadsportar och idag finns sex av dessa kvar. Den mest imponerande av dessa är Landsporten  (Kopnena vrata) som uppfördes år 1543.

landsporten

Havsorgeln

Havsorgeln i Zadar är kanske en av stadens allra mest kända sevärdheter. Detta annorlunda musikinstument har byggts in i trapporna i en stor betongbrygga. När havsvågorna rör sig mot trappan pressas luft in i rör som byggts under bryggan, och som liknar konstruktionen i en orgel. Resultatet blir slumpmässiga, men vackra toner – havets musik helt enkelt! Konstruktionen är ritad och designad av den kroatiske arkitekten Nikola Bašić

havsorgeln i zadar i Kroatien

Hälsning till solen

Hälsning till solen (Pozdrav Suncu eller Greetings to the Sun) ligger precis intill havsorgeln och är en kanske minst lika känd installation. Även här är det arkitekten Nikola Bašić som varit i farten. Konstverket kom till år 2008 och består av trehundra glasplattor med solpaneler. Under dagen absorberar plattorna solljus och vid mörkrets inbrott omvandlas detta till ljus.

För att uppleva både havsorgeln och Solhälsningen på bästa sätt (och för att dessutom få se solnedgången!) kan man gå hit strax innan det är dags för solen att sjunka bortom havet. När vi var här hade konstverket nyligen vandaliserats av en galning som slagit sönder plattorna. De såg ut och fungerade som vanligt, men man fick inte gå på dem, vilket man annars brukar kunna göra.

Havsorgeln i Zadar i Kroatien

Solnedgången i Zadar – världens vackraste?

Många man pratar med säger att solnedgången i Zadar är världens vackraste. Det vågar vi inte gå i god för, men vacker är den i alla fall! Ett perfekt ställe att kolla in den är vid havsorgeln och Solhälsningen.

solnedgången i Zadar i Kroatien
solnedgång i Zadar i Kroatien
Solnedgången i Zadar i Kroatien

Två restauranger – Groppo och 2Ribara

Vi åt middag i Zadar två kvällar under vår resa. Den första gången åt vi på en restaurang som heter Groppo, och som ligger riktigt trevligt med utsikt över Zadars huvudgata. Vi började med en skogssvampsoppa, och sedan valde Peter lamm och jag (Helena) seabass med det klassiska tillbehöret potatis med mangold. Till efterrätt blev det mörk respektive vit chokladmousse.

Den andra kvällen åt vi på restaurangen 2Ribara som ligger i en lugn gränd i centrala Zadar. Här beställde Peter tonfisk och jag (Helena) beställde en tallrik med flera olika sorters fisk – naturligtvis tillsammans med den klassiska blandningen av mangold och potatis. Visa efter det förra restaurangbesöket nöjde vi oss med att beställa en efterrätt att dela på, och det räckte utmärkt!

Fisk i Kroatien
Efterrätt

Hotell (och camping) Falkensteiner Club Funimation Borik

Vi bodde på hotell Falkenstiner Club Funimation Borik, strax utanför centrala Zadar. Det här är ett stort och fint hotell med en stor utomhuspool, en fin spa-avdelning, restaurang och bar. Många av gästerna är tyska barnfamiljer. Man håller faktiskt också på att bygga en camping här. Den ska öppna vilken månad som helst, och kommer då bli en riktigt central campingmöjlighet i Zadar.

Man kan boka all inclusive på hotellet om man vill och då ingår bland annat buffémiddag. Vi hade half board, vilket inkluderade en enorm frukostbuffé, där man bland annat kan få nygjorda pannkakor, omeletter, pocherade ägg och egg benedict. En kväll provade vi också middagsbuffén. Ingen av oss är något stort fan av bufféer egentligen, men den var riktigt stor och öl och vin ingick fritt i priset (25 euro per person).

Frukost på hotell Falkensteiner
buffe i zadar i Kroatien

För att ta sig mellan hotellet och stan kan man köra egen bil, ta taxi, åka buss eller åka det lilla turisttåget som stannar precis utanför hotellet. Resan tar ungefär 10 minuter med tåget, och går längs vattnet.

Fem utflykter runt Zadar i Kroatien

Zadar ligger bra beläget vid Dalmatiens kust, och det finns möjlighet att göra många olika utflykter. Här är några förslag på utflykter inom det närmaste området.

1. Kungastaden Nin

Cirka 17 kilometer norr om Zadar ligger kroaternas äldsta huvudstad Nin, som bland annat hyser världens minsta katedral och massor av annan historia. I Nin kan man också besöka saltmuseet Solana Nin, eller kanske bada på någon av stadens sandstränder.

Nin i Kroatien

2. Ön Pag

Cirka 30 kilometer norr om Zadar ligger bron som leder till ön Pag, och efter ytterligare 30 kilometer på ön når man staden med samma namn. Pag är en avlång, karg och vindpinad ö som är känd för sin saltproduktion, sin Unescoskyddade spetstillverkning, sin unika ost och sina vackra sandstränder.

camping Simuni

3. Nationalparken Paklenica

Nationalparken Paklenica ligger cirka 42 kilometer nordost om Zadar. Detta är en vacker park som utgörs av två kanjoner, och som är upptagen på Unescos världsarvslista för sina uråldriga bokstogar. Parken är perfekt för vandringar, och det är också populärt att klättra här.

paklenica

4. Nationalparken Krka

Cirka 77 kilometer söder om Zadar ligger Krka nationalpark, som är känd för sina fantastiska vattenfall. Här kan man vandra runt på långa träbroar medan vattnet brusar runt omkring, och man kan också göra olika båtturer i parken.

krka

5. Semesterorten Biograd

Om du vill strosa runt i en mindre ort kan du köra 25 kilometer söderut, till orten Biograd na Moru. Biograd är en mysig liten stad full av restauranger, båtar och en gammal stadskärna med trånga vindlande gränder.

biograd

Film från Zadar

Peter har klippt ihop en film från vår resa till Zadar och området runt omkring. Kolla gärna in den!

Fakta om Zadar i kroatien

 • Land: Kroatien
 • Landskap: Dalmatien
 • Län: Zadars län
 • Folkmängd: Cirka 75 000 (2011)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Valuta: Kroatisk kuna
 • Prisläge: Något billigare än i Sverige (prisindex i Kroatien vintern 2018/2019 är enligt Forex 92)
 • Språk: Kroatiska (många pratar också bra engelska och ibland tyska)
 • Klimat: Dalmatiens kust har ett medelhavsklimat med dygnsmedeltemperatur i maj på 23 grader, i juli 30 grader och i september 25 grader.
 • Turistinformation: Ul. Jurja Barakovića 5

Museer i Zadar i Kroatien

 • Museum of Ancient Glass, Poljana Zemaljskog odbora 1
 • The Gold and Silver of Zadar, Ulica braće Vranjana 13
 • Zadars arkeologiska museum, Trg Opatice Chike 1
 • Museum of Illusions, Poljana Zemaljskog Odbora 2

Kyrkor i Zadar i Kroatien

 • St Donatuskyrkan, Trg Svete Stošije 3
 • Katedralen i Zadar (Sankta Anastasiakyrkan eller Sveta Stošija)
 • Sankta Marias benediktinkloster och kyrka, Madijevaca ul. 10
 • Sankt Chrysogonus kyrka
 • St Simeon’s kyrka, a sud di Ulica Elizabete Kotromanic

Fler saker att se och göra i Zadar i Kroatien

 • Promenera längs strandpromenaden Riva och få utsikt över havet och öarna i skärgården. Promenaden byggdes 1874.
 • Sola och bada på stränder i och runt Zadar. Det finns till exempel en strand som heter Kolovare. Stränderna kan vara steniga här, så ta gärna med badskor.
 • Besök öar utanför Zadar såsom Pašman, Ugljan, Otok Iz, Otok Ist, Otok Molat, Dugi Otok eller nationalparken Kornatiöarna.
 • Gå en matlagningskurs, fiska, paddla eller åk på segeltur. Läs mer på zadarexcursions.com.
 • Shoppa till exempel i City Galleria eller gallerian Supernova. Marknad kan besökas på stadens City Market, Ulica Pod Bedemom 1/A.

Restauranger i Zadar i Kroatien

 • Groppo, Široka ulica 22, serverar mycket fisk och skaldjur, men också kött
 • 2Ribara, Blaža Jurjeva 1a, serverar fisk, kött och pasta
 • Pet Bunara, Stratico 1, vid De fem brunnarnas torg, serverar säsongsbaserad mat och har stort fokus på vin

Boende i Zadar i Kroatien

 • Falkensteiner Club Funimation Borik, Majstora Radovana 7, är ett stort all inclusive-hotell (och snart också en camping!) strax utanför centrala Zadar
 • Hotell Bastion, Bedemi Zadarskih Pobuna 13, är ett elegant hotell med centralt läge
 • Boutique Hostel Forum, Siroka 20, är ett färgstarkt budgetalternativ med centralt läge

Resa till Zadar i Kroatien

 • Flyg: RyanAir flyger direkt till Zadar från Skavsta flygplats. SAS flyger direkt till Split under högsäsong. Från Split kan man ta sig vidare till Zadar med hyrbil eller buss.
 • Hyra bil: Om man vill hyra bil på flygplatsen i Zadar finns massor av företag att välja på. Vi hyrde bil genom företaget Nova.
 • Bil/husbil: Du kan välja mellan olika färjeförbindelser från Sverige. Om du kör från Rostock i Tyskland är det 153 mil att köra till Zadar (cirka 14-15 timmars körtid om man räknar ren körsträcka).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!