Meny Stäng

I byn Bol på ön Brac i Kroatiens skärgård

Bol ligger på ön Brac, som är den tredje största ön i Kroatiens skärgård. Brac omges av Adriatiska havet och man kan bland annat ta sig till ön med färja från Split på fastlandet till orten Supertar. Byn Bol på ön Brac ligger på öns södra sida och är en liten hamnstad eller fiskeby med en vacker strandpromenad. Flera fina stränder, däribland den kända stranden Zlatni Rat och trevliga restauranger gör Bol på ön Brac till ett semesterparadis.

I byn Bol på ön Brac i Kroatiens skärgård

Brac är en av de mer populära öarna utanför Kroatiens kust, och man kan bland annat ta sig hit med färja från Split. Färjan lägger till i Supetar, den största staden på ön, och för att komma till Bol har man sedan ca 50 minuters körning på slingriga bergsvägar.

Ett annat alternativ är att ta färja från Makarska till staden Sumartin. Bol är den viktigaste turistorten på ön Brac i Kroatien och är framför allt känd för den speciellt formade stranden Zlatni Rat.

Färjevägen från Split, samt vägen över Brac för att komma till Bol
Färjevägen från Split, samt vägen vi körde över Brac för att komma till Bol
I Byn Bol på ön Brac I Kroatiens skärgård
Adriatiska havets glitter
Adriatiska havets glitter

Att se och göra

Bol är verkligen en supermysig liten by med charmiga stenhus, restauranger med fint läge vid vattnet och lite små butiker med kläder och semesterprylar. Man kan ta flera olika båtturer eller ägna sig åt sånt som snorkling, dykning, vindsurfing och kitesurfing. Framför allt kan man förstås sola och bada – allra helst på stranden “Zlatni Rat”, som faktiskt omnämnts som en av de vackraste stränderna i världen.

Rundvandring i Bol
Det superklara vattnet i Kroatien
Byn Bol i Kroatien

Camping i Bol

Hur gick det med camping då? Eftersom vi till att börja med inte hittade en camping sov vi första natten på en parkeringsplats, i vår husbil. När vi vaknade i morse stannade en personbil utanför vår husbil och en man frågade om vi ville komma och bo på hans camping? Det ville vi förstås, så nu bor vi på den lilla trevliga året runt-öppna campingen Kamp Kito.

Blomma på Brac
Blommor med mycket färg är det gott om

Läs mer: Att köra mot värmen