Meny Stäng

Zlatni Rat – en av världens vackraste stränder?

Annons

“Zlatni Rat” betyder “Gyllene udden” och är en strand i den lilla byn Bol, på ön Brac i Kroatien. Stranden kommer gång på gång med i olika listningar över vackra stränder, och vi kan förstå varför!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Zlatni Rat i Kroatien

Zlatni Rat ligger på den södra sidan av ön Brac i Kroatien, vid den lilla byn Bol. Från centrum i Bol är det promenadavstånd, längs en fin strandpromenad.

En av världens vackraste stränder?

Stranden Zlatni Rat har bland annat omnämnts som Kroatiens bästa strand enligt Lonely Planet, som den tredje bästa stranden i Europa enligt European Best Destinations och som en av 10 fantastiska stränder i världen enligt Tuoropia. Vi bor på gångavstånd från stranden just nu, så när vi idag fick 21 plusgrader och strålande sol – vart tror ni att vi gick …?

Zlatni Rat I Kroatien
Där är Zlatni Rat

Den “Gyllene udden”

Det är inte svårt att förstå hur Zlatni Rat fått sitt namn. Stranden, som är täckt av ljus småsten, sträcker sig som en lång tunga ut i havet. Den yttersta spetsen, som ofta lutar försiktigt åt väster, kan vid vissa väderleksförhållande istället vinklas åt öster.

Allt som allt utgör Zlatni Rat 634 meter strand, som omges av turkosblått vatten och intensivt gröna pinjeträd. Detta är en väldigt vacker strand – och dess speciella form ses kanske ännu bättre på foton tagna från luften.

Zlatni Rat I Kroatien
Kristallklart vatten
Zlatni Rat I Kroatien
Glittrande Adriatiska havet
På väg mot stranden Zlatni Rat - udden som sticker ut längst bort i bild
På väg mot stranden Zlatni Rat – udden som sticker ut längst bort i bild dagtid
Zlatni Rat I Kroatien
Kvällstid
Zlatni Rat sticker ut som en lång udde i havet
Zlatni Rat sticker ut som en lång udde i havet

Zlatni Rat under olika tider på året

Vi kan bara föreställa oss hur det ser ut här på sommaren. Överallt står igenbommade stånd där det brukar säljas glass, fruktdrinkar och pannkakor. Solstolarna, som nu står fria att låna för vem som helst, kostar tydligen skjortan att hyra under högsäsong. Vi gissar att det är perfekt badsäsong (och fullproppat med turister) i augusti. Då är medeltemperaturen på Brac 28 grader i luften och 25 grader i vattnet.

Zlatni Rat I Kroatien
Zlatni rat

Nu i oktober är det mer av naturupplevelse att besöka Zlatni Rat – men ännu går det finfint att sola och bada! Medeltemperaturen på Brac i oktober är 18 grader i luften och 20 grader i vattnet. Idag hade vi härliga 21 grader och strålande sol. Vi var långt ifrån ensamma om att njuta av solen på Zlatni Rat, men de 634 meterna strand gav gott om plats för alla om man säger så …!

Varmt i luften och skönt i vattnet idag!
Varmt i luften och skönt i vattnet idag!

Bröllopsfotografering på Zlatni Rat

Helt plötsligt, när vi som bäst låg och solade, kom ett bröllopsfölje för att fotografera längst ut på udden. Peter kunde inte låta bli att knäppa några kort, och jag gillar dem så mycket att ni får se några av dem också här på bloggen! 

Om Zlatni Rat är världens vackraste strand låter jag vara osagt, men det är i varje fall en mycket speciell och naturskön plats. Har du varit här och vad tyckte du? Har du någon annan favoritstrand som du skulle vilja lista bland de bästa i världen?

Helt plötsligt kom ett bröllopsfölje för att fotografera längs ut på Zlatni Rat
Helt plötsligt kom ett bröllopsfölje för att fotografera längs ut på Zlatni Rat
Waow! Perfekt att stå längst ut där vindarna kunde ta tag i klänningen.
Waow! Perfekt att stå längst ut där vindarna kunde ta tag i klänningen.
Klassiskt bröllopsfoto - kanske på en klassisk plats för bröllopsfotografier?
Klassiskt bröllopsfoto – kanske på en klassisk plats för bröllopsfotografier?
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev