Meny Stäng

Havets frukter och långa traditioner samsas i det dalmatinska köket

Gästskribent: Maria von Gegerfelt

Kroatiens näst största stad Split ligger vid kusten i regionen Dalmatien. Staden anses vara en av Europas äldsta städer med sin tusenåriga historia. Sin rikedom på bevarade efterlämningar från antiken och framåt gör staden till ett paradis för de som älskar arkeologi, konst och det gamla romarrikets bevarade konstskatter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Den mest iögonfallande ruinen är det centralt belägna palatset som uppfördes på 300-talet av den romerska kejsaren Diocletianus. Det är en av världens största bevarade romerska byggnader och ingår i Unescos världsarvslista.

Turistsäsongen varar från och med påsk till och med oktober. De tips vi ger här är bara en liten del av det rika utbudet av kultur, konst och historiesägner i området, Split är ett resmål för den nyfikne och kanske inte för dem som enbart söker lapa sol på playan, även om det givetvis också finns en sådan här.  

Split kallas även för porten till det vackra klarblå Adriatiska havet. Det havsnära läget avspeglar sig i stadens kajer, hamnar och strandpromenader, men även på restaurangernas menyer. Havets frukter serveras i alla former och många även efter traditionsenliga recept ända från romartiden. En av deras lite mer udda paradrätter som serveras vid bröllop i regionen heter Crni Rizot, det är en risotto som färgsätts med bläckfiskens svarta bläck, även kallad Sepia.  

Andra rätter som man bör prova vid sidan av alla fisk och skaldjursrätter är deras berömda tryffelpastor eller deras väldoftande grillade lammrätter och fullmatade grillspett.  

Störst andelar med en fördelaktig uppfattning om Sverige finns bland allmänheten i Kroatien, i samband med en färsk enkät från Svenska Institutet.

Gammalt vinland

De dalmatinska vinerna till maträtterna har också de en lång traditionsrik historia. Det mest kända vinet här hemma är ett rött vin som också bär sitt namn efter regionens dalmatinerhundar. Förr i tiden var hundarna snabba och starka beskyddare åt hästdroskorna som ryckte ut vid bränder.

The Dalmatian Dog, hunden som gett vårt kroatiska vin ett ansikte på hyllorna.

The Dalmatien Dog heter således vinet, som också kommer från den första svenskägda vingården i Kroatien. De har som mål att återigen göra Kroatien till det fina vinland som det så väl förtjänar med deras goda inhemska druvsorter och bördiga jordmån. Många nya unga vinmakare från de närliggande regionerna får numera fina och välförtjänta recensioner runt om i den fina vinvärlden. Flera av vingårdarna tar emot besökare.  

Förutom vinerna så står också deras förnämliga olivoljor högt i kurs. Nyligen i maj på New York International Olive Oil Competiton knep Kroatien tredje platsen tätt efter Italien och Spanien. En annan fin lokal produkt som man inte ser så ofta utanför Kroatiens gränser är deras te som är framtagen från olivträdens blad. Bladens extrakt sägs ha en viss helande effekt på vissa sjukdomar, såsom till exempel diabetes.  

Vinprovningar

En liten bit upp i bergssluttningen ovanför Split ligger en familjeägd vingård som heter Kastel Sikuli. De erbjuder vinprovningar för små och stora sällskap, de erbjuder också ”pairing”. Goda tilltugg som gifter sig med vinerna. Utsikten över vinrankorna och den glittrande bukten är hänförande. 

Kastel Sikuli är ett ny familjeägd vingård strax utanför Split, Hit kan man åka och få prova deras viner under vinmakaren Ivica Kovacevics trevliga guidning.

Sinj – museernas stad

En annan intressant historisk plats är den lilla staden Sinj som ligger cirka en timmes bilfärd utanför Split. Där kan man få massor av information om Kroatiens traditioner och historia genom att besöka deras museer och gallerier.

Tre museer som berättar om de olika historierna om deras härförare, helgon och arkeologiska fynd från romartiden och framåt är Archaeological Collection of the Franciscan Monastery, en oumbärlig skatt av arkeologiska fynd. Museum of the Cetinska Krajina region of Sinj, en arkeologisk resa genom regionens historia och Museum of the Sinjska Alka, en interaktiv resa in i Alkariddarnas liv.

I museet får man uppleva historierna kring de stolta riddarturneringarna som går av stapeln varje år den första helgen i augusti. I centrum för turneringarna står den berömda järnringen Alka som har två inre cirklar som man ska träffa med lansen. I museet sitter uppsuttna riddare i sina autentiska munderingar till häst redo att tävla med sina spjut. 

Miraculous Lady of Sinj. Det är en väl bevarad målning av the Mother of Mercy som trots sin långa resa över berg och hav och under hårda strider slutligen lyckades nå oskadd sin slutdestination i Sinj. Målningen kan beskådas i deras kyrka och helgonet finns avbildad runt omkring i staden. En helgonbild som man firar i staden med processioner varje år sedan 1700-talets början. 

Sinj erbjuder många sägner och historiska dokument, men vid sidan av alla dessa skatter från trakten, kan man pausa med att shoppa och äta på något av deras trevliga caféer och restauranger. 

Museum of the Sinjska Alka, en interaktiv resa in i Alkariddarnas liv.

Dalmatinskt fotbollsproffs

Idag är Kroatien en stolt fotbollsnation. Sedan landslaget började spela 1994 har man haft många framgångar. Kroatiens främsta spelare och tillika lagkapten är Luka Modrić som är från Zadar som ligger vid Adriatiska havet i norra Dalmatien. Han är en av världens bästa fotbollsspelare de senaste tio åren. Som 36 år gammal platsar han fortfarande som mittfältare i Real Madrid, en av de bästa fotbollsklubbarna i världen.

Det kroatiska landslagets hemmaarena är Maksimirstadion i Zagreb. Vid VM 2018 tog Kroatien silver och Frankrike guld. Och nyligen slog Kroatien de regerande världsmästarna Frankrike med 1-0 på Frankrikes hemmaplan. Lagkaptenen Luka Modrić avgjorde Kroatiens seger med sitt mål. Han har därmed ytterligare sparkat fram positionerna för Kroatien som en ledande fotbollsnation. 

Tre öar

I Split kan man besöka tre öar strax utanför kusten. Ön Hvar, är den lite lyxigare ön som utlovar sol, bad och barhäng till doften från lavendeln som det odlas på ön. Brac, ön som är känd för sina historiska stenbrott och sin långa vackra stenstrand i sin karga omgivning. Vis, är ön som ligger allra längst ut och har en vacker välbesökt hamn och cykelleder som slingrar sig mellan vinodlingarna och de vackra vikarna. Det går båtar till samtliga öar från Split.  

Porten till det vackra blå Adriatiska havet.

Restauranglivet

Splits kajer och torg runt omkring det gigantiska och historieomspunna Diocletianuspalatset som kantas av många trevliga uteserveringar som erbjuder klassiska nationalrätter allt efter säsong. Deras torghandel och fiskmarknad är också trevligt att besöka. Här är några tips på några populära restauranger med både innovativa och klassiska rätter på menyn, som till exempel hos de här tre, Bokerian, Fantazija och Konoba Varos. 

Det välkända värdshuset Konoba Varos erbjuder allt från grillat kött till rykande färska fisk och skaldjursrätter, köket hanterar rätterna med samma kärlek som till deras långa traditioner inom den inhemska dalmatinska kokkonsten. 

För dem som jagar mer förfinade gastronomiska upplevelser, så serverar även ett fåtal restauranger finmat på hög internationell nivå! För er med siktet inriktat på dalmatinsk gastronomi, så har dessa två restauranger, Zrno Soli och ZOI, utmärkt sig på gastrokartan med sina förfinade smaker som dansar på smaklökarna. 

Restaurang Zrno Soli som betyder saltkorn, serverar den här kända Sepiarisotton Crni Rizot som serveras traditionsenligt vid bland annat högtider som bröllop. Foto: Zrno Soli

Dobar tek! 

Text och Foto: Maria von Gegerfelt  

Maria von Gegerfelt

Följ Maria här:

Maria von Gegerfelt

Maria arbetar nu som frilansjournalist och fotograf. Senast så arbetade hon på tidningen Kids&Family innan dess var hon chefredaktör för branschtidningen Piazza Magazine som var en inspiration för hotell och restaurangbranschen, fylld av researtiklar från andra länder med fokus på de mest populära hotellens och restaurangers koncept kring inredning och mat och dryckeskulturer. Hon är ordförande sedan sju år för föreningen STJ, Swedish Travel Writers.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev