Menu Close

Meren hedelmät ja pitkät perinteet yhdistyvät dalmatialaisessa keittiössä.

Vieraileva kirjoittaja: Maria von Gegerfelt

Kroatian toiseksi suurin kaupunki Split sijaitsee Dalmatian rannikolla. Sitä pidetään yhtenä Euroopan vanhimmista kaupungeista tuhatvuotisen historiansa ansiosta. Sen antiikista lähtien säilyneiden jäännösten runsaus tekee siitä paratiisin arkeologian, taiteen ja vanhan Rooman valtakunnan säilyneiden taideaarteiden ystäville.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Merkittävin raunio on Rooman keisari Diocletianuksen 3. vuosisadalla rakennuttama, keskeisellä paikalla sijaitseva palatsi. Se on yksi maailman suurimmista säilyneistä roomalaisista rakennuksista, ja se on Unescon maailmanperintökohde.

Matkailusesonki kestää pääsiäisestä lokakuuhun. Tässä annetut vinkit ovat vain pieni osa alueen rikkaasta kulttuuri-, taide- ja historiatarjonnasta, ja Split on kohde uteliaille, eikä ehkä niille, jotka haluavat vain ottaa aurinkoa playalla, vaikka toki täälläkin on sellainen.  

Split tunnetaan myös porttina kauniiseen, kirkkaansiniseen Adrianmereen. Kaupungin sijainti meren rannalla näkyy kaupungin laitureissa, satamissa ja kävelykaduilla, mutta myös sen ravintoloiden ruokalistoilla. Meren hedelmiä tarjoillaan kaikessa muodossa ja koossa, ja monissa niistä noudatetaan perinteisiä reseptejä, jotka juontavat juurensa roomalaisilta ajoilta. Yksi alueen häissä tarjoiltavista epätavallisimmista ruokalajeista on Crni Rizot, risotto, joka on värjätty mustekalan mustalla musteella, joka tunnetaan myös nimellä Sepia.  

Kaikkien merenelävien ohella kannattaa kokeilla myös heidän kuuluisia tryffelipastojaan tai tuoksuvia grillattuja lammasruokia ja täyteläisen makuisia vartaita.  

Ruotsin instituutin tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osuus Ruotsia myönteisesti arvioivista ihmisistä on Kroatiassa.

Vanha viinimaa

Myös dalmatialaisilla viineillä on pitkä ja perinteinen historia. Kuuluisin viini on alueen dalmatialaiskoirien mukaan nimetty punaviini. Ennen koirat olivat nopeita ja vahvoja hevoskärryjen suojelijoita, jotka vastasivat tulipaloihin.

Dalmatialaiskoira, koira, joka antoi kroatialaiselle viinillemme kasvot hyllyillä.

Dalmatian koira on viinin nimi, ja se on peräisin myös ensimmäiseltä ruotsalaisomisteiselta viinitarhalta Kroatiassa. Heidän tavoitteenaan on tehdä Kroatiasta jälleen kerran hieno viinimaa, jonka se niin hyvin ansaitsee hyvien kotimaisten rypälelajikkeiden ja hedelmällisen maaperän ansiosta. Monet lähialueiden uudet nuoret viinintekijät saavat nyt hyviä ja ansaittuja arvosteluja ympäri viinimaailmaa. Useat viinitilat toivottavat vierailijat tervetulleiksi.  

Viinien lisäksi myös niiden erinomaiset oliiviöljyt ovat erittäin suosittuja. Juuri viime toukokuussa New Yorkin kansainvälisessä oliiviöljykilpailussa Kroatia sijoittui kolmanneksi Italian ja Espanjan jälkeen. Toinen hieno paikallinen tuote, jota ei usein näe Kroatian ulkopuolella, on oliivipuun lehdistä valmistettu tee. Lehtiuutteella sanotaan olevan parantava vaikutus tiettyihin sairauksiin, kuten diabetekseen.  

Viininmaistiaiset

Hieman ylhäällä rinteessä Splitin yläpuolella on perheomisteinen viinitila nimeltä linna Sikuli. He tarjoavat viininmaistiaisia pienille ja suurille ryhmille, he tarjoavat myös "paritusta". Maukkaita välipaloja, jotka sopivat yhteen viinien kanssa. Näkymä viiniköynnöksille ja kuohuvalle lahdelle on henkeäsalpaava. 

Kastel Sikuli on uusi perheomisteinen viinitila aivan Splitin ulkopuolella, jossa voit käydä maistelemassa heidän viinejään viinintekijä Ivica Kovacevicin ystävällisessä ohjauksessa.

Sinj - museoiden kaupunki

Toinen mielenkiintoinen historiallinen kohde on Sinjin pikkukaupunki, noin tunnin ajomatkan päässä Splitistä. Siellä voit oppia paljon Kroatian perinteistä ja historiasta vierailemalla museoissa ja gallerioissa.

Kolme museota, jotka kertovat erilaisia tarinoita hallitsijoistaan, pyhimyksistään ja arkeologisista löydöistä roomalaiskaudelta lähtien, ovat fransiskaaniluostarin arkeologinen kokoelma, arkeologisten löytöjen korvaamaton aarre. Sinjin Cetinska Krajinan alueen museo, arkeologinen matka alueen historiaan, ja Sinjska Alkan museo., vuorovaikutteinen matka Alkariddarin elämään.

WIFI.se

Museo kertoo tarinan ylpeistä ritarikilpailuista, jotka järjestetään joka vuosi elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Turnausten keskipisteenä on kuuluisa rautarengas Alka, jossa on kaksi sisempää kehää, joihin lyödään keihäällä. Museossa ratsastavat ratsut aidoissa kaapuissaan istuvat hevosen selässä valmiina kilpailemaan keihäillään. 

Sinjin ihmeellinen nainen. Se on hyvin säilynyt maalaus laupeuden äidistä, joka pitkästä matkastaan yli vuorten ja merien ja kovien taistelujen huolimatta pääsi lopulta vahingoittumattomana lopulliseen määränpäähänsä Sinjiin. Maalaus on nähtävillä heidän kirkossaan, ja pyhimystä kuvataan ympäri kaupunkia. Pyhimyksen kuvaa on juhlittu kaupungissa kulkueilla joka vuosi 1700-luvun alusta lähtien. 

Sinj tarjoaa monia legendoja ja historiallisia dokumentteja, mutta kaikkien näiden paikallisten aarteiden lisäksi voit pysähtyä ostoksille ja syödä jossakin viihtyisistä kahviloista ja ravintoloista. 

Sinjska Alkan museo, vuorovaikutteinen matka Alkariddarin elämään.

Dalmatialainen jalkapalloilija

Nykyään Kroatia on ylpeä jalkapallokansa. Sen jälkeen kun maajoukkue aloitti pelaamisen vuonna 1994, se on saavuttanut paljon menestystä. Kroatian tärkein pelaaja ja kapteeni on Luka Modrić, joka on kotoisin Zadarista Adrianmeren rannalta Pohjois-Dalmatiasta. Hän on yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vielä 36-vuotiaana hän mahtuu keskikenttäpelaajaksi Real Madridiin, yhteen maailman parhaista jalkapalloseuroista.

Kroatian maajoukkueen kotistadion on Maksimir Stadium Zagrebissa. Vuoden 2018 MM-kisoissa Kroatia voitti hopeaa ja Ranska kultaa. Ja hiljattain Kroatia voitti hallitsevan maailmanmestarin Ranskan 1-0 Ranskan kotikentällä. Joukkueen kapteeni Luka Modrić sinetöi Kroatian voiton maalillaan. Hän on näin entisestään vahvistanut Kroatian asemaa johtavana jalkapallomaana. 

Kolme saaret

Splitissä voit vierailla kolmella saarella aivan rannikon edustalla. Saari Missä, on ylellisempi saari, joka lupaa aurinkoa, uintia ja baareissa käyntiä saarella viljellyn laventelin tuoksussa. Brac, Saari tunnetaan historiallisista louhoksistaan ja sen pitkästä, kauniista pikkukivirannasta karussa ympäristössä. Kalauloimmalla saarella on kaunis, vilkas satama ja pyörätiet, jotka mutkittelevat viinitarhojen ja kauniiden lahtien halki. Splitistä lähtee laivoja kaikille saarille.  

Portti kauniiseen siniseen Adrianmereen.

Ravintolaelämä

Splitin laitureilla ja aukioilla jättimäisen ja historiallisen Diocletianuksen palatsin ympärillä on monia viihtyisiä ulkoilmakahviloita, jotka tarjoavat klassisia kansallisia ruokia sesongin mukaan. Myös torilla ja kalamarkkinoilla on mukava käydä. Tässä muutama vinkki suosituista ravintoloista, joiden ruokalistalla on sekä innovatiivisia että klassisia ruokia, kuten nämä kolme, Bokerian, Fantazija ja Konoba Varos. 

Tunnettu Konoba Varos Inn tarjoaa kaikkea grillatusta lihasta tuoreisiin äyriäisruokiin, ja keittiö käsittelee ruokia samalla rakkaudella kuin niiden pitkät perinteet alkuperäisen dalmatialaisen keittiön osalta. 

Hienostuneempia gastronomisia kokemuksia etsiville muutamat ravintolat tarjoilevat myös hienoa ruokaa korkealla kansainvälisellä tasolla! Dalmatialaiseen gastronomiaan suuntautuville nämä kaksi ravintolaa, Zrno Soli ja ZOI, ovat erottuneet gastro-kartalla hienostuneilla, makunystyröitä miellyttävillä mauilla. 

Ravintola Zrno Soli, joka tarkoittaa suolanjyvää, tarjoilee tätä kuuluisaa Sepiarisotton Crni Rizot -juustoa, jota tarjoillaan perinteisesti esimerkiksi häissä. Kuva: Zrno Soli

Dobar teak! 

Teksti ja kuvat: Mary of Lakaisukenttä  

Maria von Gegerfelt

Follow Maria here:

Maria von Gegerfelt

Maria työskentelee nykyään freelance-toimittajana ja valokuvaajana. Viimeksi hän työskenteli Kids&Family-lehdessä, ja sitä ennen hän oli päätoimittajana Piazza Magazine -alan lehdessä, joka oli hotelli- ja ravintola-alan inspiraatiolehti, joka oli täynnä matka-artikkeleita muista maista ja keskittyi suosituimpien hotellien ja ravintoloiden konsepteihin sisustuksen sekä ruoka- ja juomakulttuurien ympärillä. Hän on toiminut seitsemän vuoden ajan Ruotsin matkailutoimittajien yhdistyksen (STJ) puheenjohtajana.

Tilaa uutiskirjeemme