Meny Stäng

Restauranger i Prag – och en food tour

Annons

Restauranger i Prag ska det handla om idag. Vi har nyligen besökt Tjeckiens huvudstad där vi ätit oss igenom några olika restauranger, samt hängt med på en spännande food tour. Här samlar vi våra restaurangtips från både denna och en tidigare resa till Prag.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Restauranger i Prag

Det finns förstås massor av restauranger av Prag. Om du söker traditionell tjeckisk mat behöver du inte leta länge, utan hittar snabbt något ställe som serverar soppa, knödel, gulash, anka och olika kötträtter. Om du vill ha några tips kan du kika igenom vår lilla lista – eller varför inte boka in en food tour!?

Restauranger i Prag

1. Lokál

Det går inte att prata om restauranger i Prag utan att nämna Lokál. Det finns faktiskt ett gäng restauranger med namnet Lokál, så detta kan sägas vara en kedja. Som vi förstod det via vår guide tar Lókal över tidigare restauranger och sätter sin prägel, i form av traditionell tjeckisk mat och öl till bra priser. Vi har varit här under två olika resor, båda gångerna på den restaurang som ligger på Dlouhá 33 i Gamla stan.

Under vår förra resa åt vi anka med knödel och två sorters kål här. Den här gången besökte vi restaurangen under en guidad food tour, och vi fick då chansen att prova flera traditionella rätter: Pragskinka med pepparrotsgrädde, friterad ost med tartarsås, korv med senap eller grädde samt marinerad ost med olja, paprika och vitlök. Båda gångerna vi varit här har vi varit mycket nöjda med maten. En pålitlig restaurang när man vill ha en klassisk tjeckisk måltid med en god öl.

Adress: Dlouhá 33, Staré Město

Restauranger i Prag - Lokál

2. Kuchyň

Kuchyň är en trevlig restaurang som ligger strax intill Pragborgen, med helt fantastisk utsikt över Prag från uteserveringen. Här ligger fokus också på traditionell tjeckisk husmanskost, men med en lite mer modern touch när det gäller både tillagning och servering. Vi åt köttfärslimpa med potatismos respektive kycklinglår med potatiskaka här. En trevlig paus i härlig miljö!

Adress: Salmovský palác, Hradčanské nám. 186/1

3. Oblaca

Restaurang Oblaca ligger nästan högst upp i det spektakulära TV-tornet Zizkov i Prag. Själva tornet ser som något från yttre rymden, där det sticker upp som en hög pinne med rundade klumpar på. Här kan du åka upp och beskåda den svindlande utsikten över hela Prag. Zizkov är 216 meter högt med 360 graders panoramautsikt. Tornet är också känt för sina tio jättebebisar som klättrar på pelarna, skapade av konstnären David Černý.

Om du vill kan du också njuta av en riktigt lyxig god mat på restaurang Oblaca, uppe i tornet. Här får du betala lite mer än på en vanlig tjeckisk restaurang, men om du vill uppleva en lyxig restaurangkväll är det betydligt mer prisvärt att göra det här än i Sverige.

Restauranger i Prag - Oblaca
teryakimarinerade grönsaker, sötpotatismos och kokosnötsskum

Maten på Oblaca håller riktigt hög kvalitet och servicen fick högsta betyg av oss. Vi var här under vår förra resa till Prag då vi beställde in tonfisk med grönsaker i teriyakisås, sötpotatismos och kokosnötsskum till huvudrätt. Detta var det godaste vi ätit på mycket länge! Inte var det något fel på efterrätten heller: getostkräm med kaksmulor, marinerade fikon och rödbetspulver.

Adress: Mahlerovy sady 1, Žižkov

getostkräm med kaksmulor, marinerade fikon och rödbetspulver
Härlig efterrätt på Oblaca, en av alla trevliga restauranger i Prag

4. Eska

Eska är en restaurang med en modern känsla, där traditionella råvaror mixas med nya influenser. På menyn finns sånt som bifftartar, fermenterade grönsaker och dagens soppa, men också en lunchmeny som varierar samt en avsmakningsmeny med fem olika rätter. Vi var här under en guidad tur och fick prova en rätt som ungefär kan beskrivas som rostade potatisar med rökt karp, torkad äggula och kefir. Annorlunda men gott!

Det kan också vara värt att nämna att restaurangen har ett eget bageri, vilket bidrar till att brödet som serveras är fantastiskt gott. Vi fick också smaka två riktigt smarriga bakverk här!

Adress: Pernerova 49, Karlín

5. Kro Kitchen

Kro Kitchen är en modern bistro och bar med rätter som pulled chicken med jasminris, en fjärdedels kyckling samt sallader och mackor. Det finns också bageri och många drinkar att välja på. Grillad kyckling med pommes frites smakar ju som grillad kyckling med pommes frites gör, men kimchin (fermenterade grönsaker) och potatispannkakan var ett mycket gott tilltugg. Ett trevligt och avslappnat ställe!

Adress: Sokolovská 79, Karlín

Restauranger i Prag

6. Malostransky Hostinec

Malostransky Hostinec är en restaurang som serverar traditionell tjeckisk mat. Här kan du till exempel hitta rätter som biffgulash, grillad anka, fläsklägg eller wienerschnitzel. Vi slog denna dag istället till på en hamburgare med cheddarost, bacon och grönsaker. Smakade alldeles utmärkt med en kall tjeckisk öl. Vi hade dessutom tur med vädret och kunde sitta i de fina vita korgmöblerna på uteserveringen.

Adress: Malostranské nám. 260/11, Malá Strana

Restauranger i Prag

7. U Císařů

U Císařů är en restaurang som ligger nära Pragborgen. Denna restaurang serverar både traditionella tjeckiska rätter och mer allmänna ”europeiska” rätter. Du hittar sånt som fläskkotlett och biffstek, men också till exempel fisk och risotto. Vi trillade in här eftersom vi tyckte att uteserveringen såg trevlig ut. Eftersom vi bara ville ha en lättare lunch blev det ”dagens soppa”, vilket den här dagen var pumpasoppa. En mycket god soppa!

Restauranger i Prag

8. U Krále Brabantského

Vi avslutar med att nämna restaurangen och puben U Krále Brabantského, trots att vi faktiskt inte ätit här. Vi gick förbi det här stället flera gånger på vägen till och från vårt hotell, och efter att ha sett en skylt om att detta ska vara Prags äldsta pub tänkte vi att det kunde vara kul att kika in. Sedan var hösten på strålande solskenshumör, och eftersom den här medeltida krogen inte kunde skryta med någon uteservering blev det inget besök.

Restaurangen, som slog upp portarna året 1375, skriver på sin webbplats att de redan då tog emot allt från törstiga kungar till ölsugna smugglare. Idag kan man sitta ner i samma medeltida valv och ta en öl tillsammans med tjeckisk mat eller rätter såsom grillad öring eller ”köttplatta”.

Adress: Thunovská 198/15

Fler restauranger i Prag

Naturligtvis finns det många fler restauranger i Prag. Precis som i andra storstäder hittar du allt från exklusiv fine dining till hamburgerhak, pizzerior, salladsbarer och sushiställen. Dessutom finns det, som sagt, gott om ställen som serverar traditionell tjeckisk husmanskost.

Restauranger i Prag - kebabställe
En snabb lunch på Istanbul kebab i Prag

Kan man äta vegetariskt på restauranger i Prag?

Naturligtvis finns det i Prag, liksom i andra europeiska huvudstäder, massor av alternativ för vegetarianer. På de restauranger där det serveras traditionell tjeckisk mat kan utbudet av vegetariska rätter kanske ibland kännas lite begränsat. En rätt som ofta finns är friterad ost med tartarsås. Det är också vanligt att man hittar olika vegetariska grönsakssoppor, och vi såg ibland förrätter eller sallader med rödbetor.

Friterad ost med tartarsås (serveras med pommes frites, kokt potatis eller valfritt annat tillbehör)

Bryndzové Halušky (Slovakiens nationalrätt som också är vanlig i Tjeckien) är potatisdumplings som vanligtvis serveras med fårost och bacon, men om man har tur kan man hitta en vegetarisk variant. Ytterligare ett alternativ är tjeckiska blåbärsdumplings, som visserligen är en söt rätt, men en stabbig sådan som ibland äts som huvudrätt.

Tjeckiska blåbärsdumplings – enkel lunch eller stabbig efterrätt

Food tour i Prag

Om du har begränsad tid, men vill uppleva flera sorters restauranger i Prag kan du med fördel testa en food tour. Vi gick en tur med företaget Taste of Prague, vilket var väldigt trevligt. Under sammanlagt 4 timmar hinner man, tillsammans med en mindre grupp, med fyra ställen. Vi besöktre tre av restaurangerna vi beskrivit ovan samt den mysiga vinkällaren Bokovka (Dlouhá 729/37, Staré Město).

Under turen kan man smaka tjeckisk mat – både traditionell och modern sådan – och får samtidigt möjlighet att prata med en lokalbo om både matkultur och andra kulturella företeelser.

Har du fler tips på restauranger i Prag?

Har du fler tips på restauranger i Prag? Dela gärna med dig av dina tips i kommentarsfältet, så kommer de flera läsare till godo!

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev