Meny Stäng

6-rätters middag med tre förrätter

Annons

När vi kom hem från Uzbekistan arrangerade vi en 6-rätters middag med tre förrätter. Sådär spontant bara? Nejdå, vi hade börjat förbereda redan innan resan … Vi fick nämligen en helt ”ny” släkting på besök!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

6-rätters middag – med släktingar

För inte så längesedan gick Peters mamma bort, och en kort tid därefter gick också hans morbror bort. Båda jordfästes samtidigt, och då träffade vi morbroderns dotter Nathalie, som vi aldrig haft kontakt med tidigare. Tänk att något så sorgligt som en begravning kan leda vidare till något så positivt som ”ny” familj!

Vi bjöd in Nathalie och hennes sambo på middag, tillsammans med Peters son Robin och hans fru Alexandra. Det blev en väldigt trevlig kväll, med bland annat prat om vårt gemensamma reseintresse.

Vi hade naturligtvis inte behövt fixa en 6-rätters middag med tre förrätter, men Peter älskar att planera och fixa middagar, och gick all in. Det blev otroligt gott, så här bjuder vi på lite matinspiration!

Rätt 1: Hamlagad räksoppa

Räksoppa är en favorit i vårt hem, och Peter brukar laga soppan på räkskal. Receptet på räksoppa hittar du här. Den här gången serverade vi den i pyttesmå skålar, fyllda med färska räkor, snabbstekt spetskål och fileade tomater.

Rätt 2: Carpaccio på hälleflundra

Förrätt nummer två blev en carpaccio på hälleflundra. Hälleflundran, som varit fryst i sex dagar, skars i bitar och marinerades i limejuice. Peter serverade den sedan med hemlagad wasabikräm, dillkräm och dillolja samt löjrom. Det hela dekorerades med några ärtskott. Spännande och gott!

Rätt 3: Carpaccio på oxfilé

Den tredje rätten var också carpaccio, men denna gång på oxfilé. Vi hade beställt den utbankade oxfilén på vår närmaste ICA, och hämtade den samma dag som det var dags.

Peter bankade in hackade pistagenötter och färska basilikablad i köttet. Sedan dekorerade han med rikligt med riven parmesanost och basilikablad. Slutligen smaksatte han med salt och peppar samt droppade över olivolja och citron. Vilka goda smaker!

Rätt 4: Kalkonfilé med plommonkompott och citrussås

Till huvudrätt blev det kalkonfilé som både stekts snabbt med timjan och vitlök för att få stekyta och tillagats i sous viden till 62 grader. Denna serverades med två såser: en hemlagad plommonkompott som fått koka tillsammans med rosmarin, salvia och konjak samt en hemlagad citrussås på rivet citronskal, apelsinjuice, balsamvinäger, kycklingfond och ingefära.

Huvudrätten serverades med potatismos på mandelpotatis, som gratinerats i ugn i portionsformar, med lite västerbottensost på toppen. Dessutom serverades en citrussallad med filead apelsin och grapefrukt. Oj så gott detta blev!

Rätt 5 och 6: Glass med rabarber och en sommardrink

Avslutningsvis blev det vaniljglass, som serverades i små glas tillsammans med krossade havrekakor och rabarber stekt i socker. Peter gjorde också i ordning en ”sommardrink” med smak av jordgubb.

Drinken innehöll gin och Likör 43 samt mixade färska jordgubbar, jordgubbssyrup, limejuice och lite strösocker. På toppen adderades lätt vispad grädde och en kvist citronmeliss. Vilken avslutning!

Hur fixar man en 6-rätters middag med tre förrätter?

Så, hur fixar man en 6-rätters middag med tre förrätter hemma? Vi har ett relativt litet kök (det är precis på håret att man får plats att sitta 6 personer) och vi har begränsat med arbetsyta. Tricket är att förbereda massor.

Vi (läs Peter) hade lagat allt i förväg, så att det bara var att värma och lägga upp när det var dags. Vi hade till och med lagt upp så mycket som möjligt i skålar, så att vi kunde ta ut det färdigt från kylen. En hel del pyssel, men roligt och, förstås, väldigt gott!

Gillar du att laga mat?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev