Meny Stäng

Nyårsfirande – en nyårsmeny med 8 smårätter

Det blev en nyårsmeny med 8 smårätter hemma hos våra vänner. Vilket nyårsfirande, och vilken fantastisk matupplevelse! Här kommer en bildkavalkad från kvällens rätter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nyårsfirande hos våra vänner

Vi firade in det nya året hemma hos våra vänner Lennart och Beata. De bor på lagom cykelavstånd från oss, så det passade perfekt att ta elcyklarna dit. Eftersom Peter har en stor låda bak på sin cykel kunde vi också få med oss en massa mat. Vi hade nämligen tillsammans planerat och förberett en nyårsmeny med 8 smårätter (eller egentligen ytterligare någon, men vi fick modifiera och välja bort under kvällen).

Vi träffades redan vid 15-tiden, och sedan blev det en lång kväll med både prat och gemensam matlagning. Eller nåja, det är väl mest Peter och Beata som lagar mat. Jag (Helena) och Lennart tilldelas mest enkla uppgifter som att servera vin eller hacka någon grönsak, haha.

Nyårsfirande

Nyårsmeny med 8 smårätter

När man ska laga en nyårsmeny med 8 smårätter gäller det att tänka till så att rätterna verkligen blir små. Man vill ju inte bli proppmätt efter de första två rätterna, utan fortsätta vara lite sugen under hela måltiden. Vi lyckades väl inte riktigt med detta. Ändå blev det väldigt bra, och rätterna avnjöts under många timmar. Krustaderna bjöds vid 15-tiden, och efterrätten dukades fram först efter 12-slaget … Alltså wow, vilken fantastisk matupplevelse det blev!

1. Krustader med räkröra

Beata bjöd först på små krustader med räkröra. En naggade god start! De små rågkrustaderna till vänster var en nyhet för oss. Mycket goda och krispiga!

Nyårsmeny med 8 rätter - rätt 1

2. Hummersoppa

Vi fortsatte sedan med Peters magiska hummersoppa (du hittar receptet i inlägget om förrätter till nyår). Nu gjorde han dock en liten extra touch och la i bitar av fileade tomater (utan kärnorna) och lite stekt spetskål i botten på varje skål. Det passade fint i soppan!

Hummersoppa

3. Heta räkor

Rätt nummer 3 stod Beata för: stora räkor frästa i olja och kryddor. Jag kan inte redogöra för receptet, men jag tror att det bland annat fanns vitlök, chili och fänkål i. Smarrigt!

Nyårsmeny med 8 rätter - rätt 3

4. Pilgrimsmusslor i champagnesås

Som rätt nummer fyra halstrade Peter pilgrimsmusslor. Vi serverar dem gärna i ärtpuré, men den här gången varierade vi med en ”champagnesås”. Såsen görs av lök (som sedan silas bort) samt fiskbuljong, vitt vin, grädde och maizena. Precis innan servering häller man i lite mousserande vin så det blir bubbligt, och så dekorerar man med röd rom och gräslök.

Nyårsmeny med 8 rätter - rätt 4

5. Röd rom

Nu var det Beatas tur igen! De hade blivit inspirerade av ett restaurangbesök och serverade rostat bröd med röd rom, creme fraiche, rödlök, gräslök och citron. Vilken smart och god förrätt!

Nyårsmeny med 8 rätter - rätt 5

6. Gåslever med äpple

En vecka innan jul, när vi städade skåpen i köket, hittade vi en burk gåslever som vi glömt bort att vi hade. Vad göra? Äta den på nyår förstås! Vi serverade med smörstekt bröd, stekt äpple och ett glas ungerskt tokajvin. Lyx!

Nyårsmeny med 8 rätter - rätt 6

7. Rådjursfilé med kantareller

Det skulle ju inte vara några huvudrätter i menyn, men vi får erkänna att den här rätten blev lite för stor för att kvala in som ”smårätt”. Fantastiskt gott var det i alla fall! Rådjursfilé med sparris, kantareller, Peters mumsiga viltsås och potatisgratäng smaksatt med chevre.

WIFI.se
Rådjursfilé

8. Hjortronpannacotta

Den sista rätten på menyn fick bli en hjortronpannacotta (du hittar receptet i inlägget om efterrätter till nyår). Denna serverades efter tolvslaget och satt bra som avslut, även om vi vid det här laget var väldigt mätta.

Nyårsmeny med 8 rätter - rätt 8

12-slaget

12-slaget då? Vi gick helt enkelt ut på Lennart och Beatas balkong och kollade in fyrverkerierna därifrån. Vi var faktiskt förvånade över att det var så mycket fyrverkerier i år. Ett tillfälle att skåla och hoppas på ett kommande bättre år!

12-slaget

Någon timme senare var det dags för oss att cykla hem till Pampas marina. Oj vad vi uppskattar våra cyklar! Det är en sådan frihet att kunna ta sig hem enkelt på natten, utan att vara beroende av att försöka jaga rätt på taxi eller liknande.

Pampas

Hur firade du in det nya året?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev