Meny Stäng

Om fukt och fuktskador

I samverkan med Polygongroup som är experter på skadebegränsning, bland annat fuktskador

När man har ett hus (eller en husbåt för den delen) är det viktigt att ta hand om det! Nu har vi äntligen byggt klart och fått ordning på allting i husbåten – och vi kan konstatera att det har varit ett turbulent år.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

När vi köpte båten var den gammal och i akut behov av renovering. Varken värmepanna eller avloppspump fungerade som tänkt, och du kanske minns att vi fick flera ovälkomna översvämningar i pannrummet …

Vatten som sipprade in

Dessutom sipprade det in vatten så fort det regnade; vatten som på något sätt rann genom väggarna och hamnade i skrovet. Nu tror och hoppas vi att förutsättningarna för husbåten är bra, men självklart måste vi hålla koll och se över båten även i framtiden. Att ha husbåt är nog lite som att ha hus: man måste ständigt ta hand om det.

Vad har vi lärt oss?

Så vad har vi lärt oss när det gäller fukt och vatten? Först och främst måste man bygga ordentligt för att undvika att fukt och vatten kommer in, och sedan måste man regelbundet ta hand om sitt hus. Till exempel är det viktigt att träpanel har droppkanter som är ordentligt målade, samt att man målar om med jämna mellanrum. Det är också viktigt att kolla avrinning från tak samt att satsa på bra ventilation, framför allt i badrummet.

I fuktiga utrymmen är det dessutom suveränt med en avfuktare. Om man ändå drabbas av fuktskador kan det, beroende på omfattningen, vara säkrast att ta hjälp av experter. Den här typen av hjälp kan du ofta få utsänd av ditt försäkringsbolag. Ni som har hus, hur gör ni för att inte drabbas av fukt och fuktskador?

Fukt och fuktskador
I skrovet vill vi inte ha någon fukt …

Prenumerera på vårt nyhetsbrev