Meny Stäng

15 fakta om semlor + semmeltrender och semmeltest

Semlor är smarriga bakverk som ska ätas på och runt Fettisdagen. Men vad vet du om bakverket egentligen? Vi bjuder på 15 intressanta fakta om semlor samt semmeltrender och semmeltest. För ja, vi har testat några av Stockholms hetaste semlor!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om semlor

Visst vill du höra lite spännande fakta om semlor? Detta älskade bakverk har en lång historia samtidigt som det hela tiden kommer nya heta trender på semmelfronten. Här kan du läsa lite mer!

1. Kärt barn har många namn: semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle …

Det populära bakverket heter oftast semla i Sverige, men kan också heta fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svensktalande delarna av Finland säger man ofta fastlagsbulle.

Fakta om semlor

2. Ordet semla kommer från latinets “simila”

Ordet semla kommer från tyskans semel och latinets simila som betyder fint vetemjöl. Från början betydde semla helt enkelt ett bröd av fint vetemjöl. Denna betydelse av ordet förklarar varför semla betyder något helt annat på finlandssvenska än på svenska.

Mjöl och fakta om semlor

3. Semla betyder fralla på finlandssvenska

När jag (Helena) var aktiv i Föreningen Nordens ungdomsförbund för många år sedan minns jag ett lite lustigt missförstånd. Vi skulle få besök av det finska ungdomsförbundet och frågade vad vi kunde bjuda dem på när de kom fram. De tyckte att “en öl och en semla” blir bra, vilket lät lite lustigt i våra öron. I själva verket bad de om en öl och en fralla!

Fralla

4. Bakverket äts i Norden och Estland

Semlor äts inte bara i Sverige, utan i hela Norden och även i Estland. I Norge och Danmark heter bakverket fastelavnsbolle, på Island bolla, på Färöarna føstulávintsbolli och i Estland vastlakukkel. På Island äter man bakverket på dagen “Bolludagur”, som i år inträffade måndagen den 15 februari.

Fakta om semlor
Semlor på resemässa i Tallinn i februari 2020 – längst bak finns en salt variant

5. De nordiska grannarna gör ibland semlorna “fel”

I Sverige serveras semlor traditionellt med mandelmassa, grädde och kanske lite florsocker på toppen. I Norge, Danmark och Finland är det däremot vanligt att semlorna serveras med sylt, till exempel hallonsylt. Islänningarna har gärna också choklad på toppen. Men det måste väl vara “fel” … eller?

Fastlagsbulle med sylt

6. Fettisdagen var inledningen till påskfastan

Fläsksöndagen, Blå måndag och Fettisdagen var de tre fastlagsdagarna. Dessa tre dagar inledde den längre påskfastan, som hade ett katolskt ursprung. Under den här tiden hade maten en central roll, och om möjligt frossade man i sånt som kött och fläsk. Semlan påminner på flera sätt om dessa excesser. Idag är kanske de andra två dagarna mer okända, medan just Fettisdagen fortfarande är viktig och förknippas med semlorna.

Påsk i Spanien

7. Hetvägg var den första semlan

Semlans historia går sannolikt via den så kallade “hetväggen”. Namnet kommer från “heisse wecke”, som på ett ungefär betyder varma kilar och troligtvis påminner om bakverkets dåtida form. Hetvägg åts förr bland de mer välbärgade människorna i städerna, och bakverket är känt sedan 1700-talet. Hetväggen kryddades ofta med kummin och serverades gärna i en skål med varm mjölk.

kummin
På 1700-talet kryddade man tydligen hetväggen med kummin

8. Hetvägg är en semla med varm mjölk

Fortfarande idag kan semlor som äts i en djup tallrik med varm mjölk kallas för just “hetvägg”. För att laga hetvägg hettar man upp mjölk, som dock inte ska koka. Den uppvärmda mjölken serveras runt semlan, och kan eventuellt kryddas med till exempel kanel, vanilj, kardemumma eller socker.

Mjölk till hetvägg

9. Den moderna semlan blev vanlig på 1900-talet

Den semla som är populär idag blev vanlig först under 1900-talets början. Ett skäl till att den inte var vanlig innan, och att den åts sällan, var att vitt mjöl, socker och grädde var ovanligt i bondesamhället.

fakta om semlor

10. Förr fick man inte äta semlor när som helst

Idag är det fritt för vem som helst att äta semlor närhelst han eller hon önskar, men så var det inte förr. På 1950-talet var det andra bullar som gällde, då fanns det nämligen en lag som reglerade när man fick lov att mumsa i sig bakverket. Bagare som var alltför ivriga riskerade att dra på sig böter.

fakta om semlor - förr och nu

11. Idag finns nya versioner: semmeltårta, semmelwrap, chokladsemla …

Varje år i semmeltider dyker det upp nya spännande varianter på det traditionella bakverket. Du kan hitta mini-semlor, semmeltårtor, wienersemlor eller semmelwraps. Eller kanske semlor med smak av hallon, lemon curd, saffran eller choklad. Det är bara fantasin som sätter gränserna!

Rosa mini-semla

12. Svenskar äter 40 miljoner semlor per år

En intressant fakta om semlor är att svenskarna bedöms äta runt 40 miljoner semlor per år. En del tror att detta är för lågt räknat och att vi egentligen äter ännu mer. Enligt en artikel i Dagens Industri från 2017 omsätter semlor 125 miljoner kronor – bara på en dag.

Semlor (fastlagsbullar) på Thelins i Stockholm

13. Ture Sventon gillar temlor

En av världens kanske mest kända semmelätare är privatdetektiven Ture Sventon i Åke Holmbergs ungdomsböcker. Han kallar dock semlorna för “temlor”, eftersom han läspar och inte kan säga bokstaven “s”.

14. Kungen Adolf Fredrik dog efter en middag med semlor

Det berättas ibland att den svenske kungen Adolf Fredrik dog av att ha ätit alltför många hetväggar under fettisdagen den 12 februari 1771. Man kan kanske inte skylla helt på semlan, men det stämmer att han dog av slaganfall (hjärtinfarkt eller stroke) efter en mastig måltid med ostron, hummer, surkål och hetvägg. Efter detta blev många upprörda över bakverket och Johan Gabriel Oxenstierna menade att fettisdagen borde förbjudas och att hetvägg borde “drivas i landsflykt ur Sverige sedan den begått ett kungamord”.

Nobeldukningen

15. Världens största semla vägde 300 kilo

80 kilo deg, 35 kilo mandelmassa och 115 liter grädde. Det var tydligen ingredienserna till den rekordsemla som bakades av bageriet Bake My Day i februari 2020. Den slutliga vikten på semlan blev 300 kilo. Intressant fakta om semlor, eller vad säger du?

fakta om semlor
Semlan på bilden har ingenting med världens största semla att göra. Detta är bara en … semla

Semmeltrender och semmelnyheter 2021

Vilka är då semmeltrenderna 2021? En av de hetaste trenderna tycks vara att mandelmassan ska innehålla grovhackad mandel. En del erbjuder också veganskt eller glutenfritt alternativ, eller kanske någon lite udda variant på semla. Några speciella semlor som vi hört talas om i år:

 • Croissant-semla – Semmelfyllning i en croissant. Andra varianter kan inkludera en munk eller en munk/croissant (vad det nu är).
 • Semlor med spännande smaker – Vad sägs om pekannöt, pistage, hallon, choklad eller kanske lakrits?
 • Semmelgröt och semmelglass – Jodå, i våra sociala medieflöden har vi sett både gröt och glass med semmelsmak. Ingen brist på fantasi!
 • Semmeldrinkar – Semmelcocktail eller Semley (en blandning av semla och Baileys). Sa vi att det inte fanns brist på fantasi?
 • Löjromssemla – Själva har vi ätit löjromssemlor på Clarion Sign Hotel. Dessa små godsaker serverades med kalixlöjrom, crème fraîche, picklad rödlök och dill. Sååå gott!
Fakta om semlor - Löjromssemla på Hotel Clarion Sign
Löjromssemla på Hotel Clarion Sign för några dagar sedan – grymt gott!

Semmeltest – vi jämför semlor från fem bagerier i Stockholm

Vi bestämde oss för att gå all in på ett semmeltest. Vi tog en promenad förbi fem bagerier i Stockholm och köpte på varje ställe en semla av klassisk variant. Vi börjar med att presentera de fem bagerierna – sedan får du veta hur det gick!

Semmeltest och fakta om semlor
Peter gör semmeltest

Lillebror

Lillebror är ett litet “hål i väggen”-bageri i Vasastan. Vi har upptäckt stället eftersom vi ofta promenerar förbi och eftersom kön brukar ringla sig vansinnigt lång utanför. Vi har köpt bröd här en gång. Inte direkt billigt, men helt fantastiskt gott!

 • Adress: Rörstrandsgatan 12
 • Semmelfakta: Vaniljkräm i fyllningen. Toppad med saltad, hackad, rostad mandel. Ekologisk grädde från Wapnö.
 • Semmelpris: 46 kr

Bröd & Salt

Bröd & Salt är ett bageri som funnits sedan 2011, och som fått ett bra rykte. Det finns flera butiker runt om i Stockholm och vi besökte den som ligger på St Eriksplan.

 • Adress: St Eriksplan 6b (och flera andra runt om i Stockholm)
 • Semmelfakta: Mandelmassa med grovhackad mandel. Finns också en semla med kardemumma.
 • Semmelpris: 47 kr
Bröd&Salt serverar semlor

Thelins

Thelins är ett klassiskt konditori som grundades vid förra sekelskiftet. Det finns sammanlagt 18 butiker i Stockholm och jag (Helena) besökte ibland caféet vid Fridhemsplan när jag i min ungdom bodde på St Eriksplan. Alltid en lyxig känsla att gå hit!

 • Adress: St Eriksgatan 43 (samt 17 andra butiker)
 • Semmelfakta: Klassisk semla med trekantigt lock. För närvarande erbjuds också en “veckans semla”, vilket just nu var en rosa variant.
 • Semmelpris: 44 kr

Vete-Katten

Vete-Katten grundades 1928 och caféet på Kungsgatan är kanske ett av Stockholms allra mest klassiska. Läs gärna vårt reportage om när vi besökte Vete-Katten för något år sedan. Den här gången handlade vi på det fik Vete-Katten har vid Nya Karolinska sjukhuset.

 • Adress: Kungsgatan 55 (samt flera andra adresser i Stockholm)
 • Semmelfakta: Traditionell semla med trekantigt lock.
 • Semmelpris: 46 kr
Vete-katten

Ritorno

Ritorno är ett klassiskt fik med en historia sedan 1959. Idag finns utöver caféet också två butiker. När jag var student brukade jag ofta hänga på caféet med mina klasskompisar, så det väckte lite minnen att komma tillbaka!

 • Adress: Odengatan 80-82 (samt ytterligare två butiker)
 • Semmelfakta: Mandelmassa med grovt hackad mandel. Vid vårt besök fanns även en mini-semlor samt veganska semlor.
 • Semmelpris: 49 kr
Semlor på Ritorno

Godaste semlorna i Stockholm – här är vinnarna!

Till slut var det dags att testa semlorna. Oj vad spännande! Vi gick all in på uppgiften. Vi började med att syna utseendet på lådorna och semlorna. Sedan testade vi grädden, brödet, mandelmassan och … helheten!

Semmelaskar
1 Lillebror, 2 Bröd & Salt, 3 Thelins, 4 Vete-Katten, 5 Ritorno
Semmeltest
1 Lillebror, 2 Bröd & Salt, 3 Thelins, 4 Vete-Katten, 5 Ritorno

Finaste låda: Vete-Katten

Spelar lådan som semlan levereras i någon roll? Ja, om man ska ta med sig semlan tycker vi att det är viktigt. Varje gång vi fick en fin ask kändes det hela lite extra lyxigt. Vinnaren blev Vete-Katten som levererade i en superfin liten låda med exklusiva snören.

Vete-katten semla

Snyggast semla: Vete-Katten

Snyggast semla då? Även här gick vårt förstapris till Vete-katten. Semlan hade fin och jämn form, grädden var snyggt spritsad och vi gillade också det snygga pudrade trekantiga locket.

Vete-katten semla

Godast grädde: Bröd & Salt

När det kom till att smaka grädden var vi båda rörande överens. Gräddens hos Bröd & Salt var ojämförligt godare. Mums!

Bröd och salt semla

Godast bröd: Lillebror

När det var dags att prova brödet var vi också helt överens. Brödet på semlan från Lillebror var mjukt, saftigt och hade överlägset bäst smak.

Lillebror semla

Godast mandelmassa: Ritorno

Mandelmasseutmaningen vanns av semlan från Ritorno. Riktigt god och smakrik mandelmassa med grovt mandelhack.

Godast semla: Ritorno

Vinnare i vår semmeltest blev … trumvirvel … semlan från Ritorno. Oj, vad god! Missa inte!

Ritorno semla

Fler tips eller fakta om semlor?

Hade du koll på dessa fakta om semlor? Eller kan du kanske berätta ännu mer? Gillar du bakverket, och vilken variant är i så fall din favorit?

Faktakällor: Nordiska museet, Wikipedia, Thatsup och receptsajter. Bildkällor: FREEDOMtravel, Unsplash och Pixabay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev