Meny Stäng

Vete-Katten – mysigt café i Stockholm med gamla anor

Om du vill hitta till ett riktigt mysigt café i Stockholm med gamla anor, då ska du ta dig till Vete-Katten på Kungsgatan. Vi passade på att uppleva både sightseeing och museum i Stockholm i helgen, och då behöver man förstås pausa med en fika!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En dag i Stockholm

I lördags hängde vi i Stockholm hela dagen och “turistade” lite. Väldigt roligt faktiskt! Det är så lätt att missa att se och göra saker i sin egen stad, vilket förstås är synd egentligen. I lördags hann vi både med en riktigt kul sightseeing med amfibiebuss och ett intressant besök på Medeltidsmuseet. Dessutom blev det en mysig fika, och inte på vilket ställe som helst.

Stockholm
Sergelgatan i Stockholm i lördags

Vete-katten i Stockholm

Vete-Katten, på Kungsgatan 55 i Stockholm, är en klassiker. Jag minns att vi gick hit när jag (Helena) var student, och det känns ju som en evighet sedan. I själva verket har jag bara besökt det här caféet under en väldigt kort tid under dess historia. Caféet Vete-Katten har nämligen funnits i 90 år!

Vete-katten mysigt café i Stockholm
Vete-Katten på Kungsgatan 55 har nästan “alltid” funnits och är kanske stans bästa

Café med gamla anor

Vete-Katten grundades redan 1928 av en engagerad och envis kvinna vid namn Ester Nordhammar. Esters vision var att starta ett konditori “inrett som ett prästhem”, och hon lät sig inte stoppas av petitesser som att hon var en kvinna eller att hon saknade erfarenhet av konditorverksamhet. Hon lyckades sätta sin plan i verket och drev caféet med fast hand fram till sin död 1961.

Ester testamenterade caféet till några av de anställda, och sedan dess har caféet bytt ägare ett antal gånger. Idag dag ägs caféet bland annat av mästerkonditor Johan Sandelin, som arbetat i företaget sedan 1997. Men även om caféet bytt ägare några gånger känns det fortfarande som att kliva in i ett prästhem, eller “någons mormors hem”, som jag brukar säga.

Café Vete-katten
Som ett prästhem … eller någons mormors hem?

Fika på mysigt café i Stockholm

Vi fikar ganska sällan, så när vi väl ska göra det är det väl lika bra att göra det “ordentligt”, eller hur? Vi köade en stund medan vi tittade på alla bullar och konditoribitar och försökte bestämma oss. Det slutade med en bit prinsesstårta för Peter och en bakelse med namnet “Smultron” till mig. Gott? Ja, förstås!

Vete-katten konditori
Dags att ta en fika och en bakelse på Vete-Katten

Vad finns på Vete-Katten?

Jag har oftast gått till Vete-Katten för att fika. Det finns nämligen massor av goda bullar och bakverk här. Men man kan också ta sig hit för att köpa bröd, frukost och lunch och det finns även afternoon tea (på tisdagar). Läs mer på caféets webbplats.

Vete-katten bageri och mysigt café i Stockholm
Vad ska man välja?

Ett mysigt café i Stockholm

Vete-Katten är ett riktigt mysigt café i Stockholm, och ligger dessutom bra till mitt i centrum. Missa bara inte att kliva in i de bakre rummen! Längst ut finns en stor caféyta som visserligen är trevlig, men det speciella är ändå att kliva in i “kafferummen” längre bak i lokalen. Här står de snirkliga borden – självklart med spetsdukar på – tätt och det finns gott om tavlor och prydnadssaker från mormors tid.

Har du också varit på Vete-Katten i Stockholm? Vad tycker du?

Mysigt café i Stockholm
Peter hämtar en påtår gott kaffe på Vete-Katten, ett riktigt mysigt café i Stockholm

Prenumerera på vårt nyhetsbrev