Meny Stäng

“Dubbelgångare” och Sveriges mest eftertraktade campingar

Idag är det måndag, vilket förstås betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Som vanligt presenterar vi korta utdrag ur pressmeddelanden från veckan, inom området resor, äventyr och camping. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Finnlines erbjuder nattlig genväg till Lübecks julmarknader

I år bjuder Lübeck, som har en julmarknadstradition sedan 1648, in till elva olika tematiska julmarknader. Finnlines tidtabell mellan Malmö och Travemünde gör att bilister och fotgängare kan resa på kvällen från Malmö och vakna upp i Travemünde morgonen därpå. Från hamnen i Travemünde tar det en halvtimme till Lübeck, med bil, tåg eller buss. Välj att stanna någon natt eller res tillbaka samma kväll. Finnlines erbjuder 2–3 dagliga avgångar i båda riktningar. De flesta av julmarknaderna startar runt den 27 november och flera pågår till cirka 30 december, medan vissa avslutas lite tidigare.

Foto: Finnlines

Nu dukar Viking Line upp Svenska Kocklandslagets julbord

Varje år äter cirka 200 000 resenärer Viking Lines julbord. De 75 rätterna signerade Svenska Kocklandslaget skapas till stor del av råvaror från rederiets närområde, det vill säga Sverige, Finland och Estland, och hela 21 rätter på julbordet är vegetariska. Julbordet serveras 16 november -26 december 2023 på fartygen Viking Glory, Viking Grace, Gabriella och XPRS. På Viking Cinderella pågår julbordsperioden 20 november – 26 december 2023.

Succéshowen Från Aladdin till Elsa sätts upp på Oscarsteatern

Från Aladdin till Elsa är en spektakulär musikalisk resa genom den tecknade och animerade filmens värld. Den färgsprakande showen, som tidigare gjort succé på scener runtom i landet, sätts nu upp på Oscarsteatern i Stockholm med premiär den 27 december. I musikalen framförs superhits från älskade filmer som Frost, Lejonkungen, Djungelboken, Aladdin, Encanto, Dumma mej och många fler.

Norwegian lanserar 40 nya linjer från Norden

Norwegian utvecklar linjenätet med fler attraktiva destinationer. Totalt lanserar bolaget 40 nya linjer från Norden till destinationer i Europa för sommarsäsongen 2024. Från Sverige lanseras nio nya linjer:

 • Från Stockholm Arlanda: Bari (Italien) och Billund (Danmark)
 • Från Stockholm Skavsta: Palma/Mallorca (Spanien)
 • Från Göteborg Landvetter: London (Storbritannien), Nice (Frankrike), Palma/Mallorca (Spanien) och Pristina (Kosovo)
 • Från Växjö Småland: Alicante (Spanien) och Palma/Mallorca (Spanien)
Bari, Italien

Sweden Rock fördubblar sin camping

Den stora musikfestivalen Sweden Rock i blekingska Norje samarbetar med tio andra campingar, men sedan i somras finns också en egen campingplats. Till nästa sommar mer än fördubblas den egna campingplatsen – från årets 350 platser till 750. “Att bo i husvagn eller husbil har blivit en stor del i själva festivalupplevelsen. Det är inte ovanligt att våra besökare behåller samma plats, med samma grannar, år efter år”, säger Hannes Emeus, marknadschef på Sweden Rock.

Hotels.com lanserar reseguide över skandinaviska “dubbelgångare”

Tre fjärdedelar av svenskar har bokat eller skulle boka en dubbelgångare till berömda resmål. Hotels.com lanserar därför reseguiden Dupes of Scandi. I reseguiden presenteras skandinaviska resmål som är dubbelgångare till kända resmål från hela världen. Guiden syftar till att inspirera resenärer att prova nya destinationer som i vissa fall kan vara billigare, mindre överbelastade och till och med ligga precis runt hörnet. Dubbelgångare:

 • Drottningholms slott (Versailles)
 • Högakustenbron (Golden Gate Bridge)
 • Visby (Dubrovnik)
 • Kullaberg (Mallorca)
 • Nyhavn (Amsterdam)
 • Råbjerg Mile (Saharaöknen)
 • Kronborgs slott (Castillo San Felipe del Morro)
 • Ålesund (Venedig)
 • Geirangerfjorden (Milford Sound)
 • Nidarosdomen (Westminster Abbey)  
Milford Sound till vänster och Geirangerfjorden till höger

Recharge har invigt Nordens största laddpark för elbilar i Mariestad

Recharge har invigt Nordens största laddpark för elbilar vid en McDonald’s-restaurang i Mariestad. Laddparken är med sina 16 supersnabbladdare även en av McDonald’s kraftfullaste globalt. De ny supersnabbladdarna ger 200kW i maximal laddeffekt, vilket innebär att bilar som Volkswagen ID.4, Polestar 2 eller Audi Etron kan laddas till 80 procent på 30 minuter.

Dessa är Sveriges mest eftertraktade campingar

PiNCAMP, ADAC´s campingportal med över 12 000 campingplatser i 40 länder, har analyserat sin statistik för 2023 och fått fram vilka de 10 mest eftertraktade campingplatserna i Sverige är. Anläggningen som toppar listan är Daftö Resort i Strömstad följt av Destination Apelviken i Varberg och First Camp Sibbarb-Malmö. De 10 mest eftertraktade campingarna i Sverige:

 1. Daftö Resort
 2. Destination Apelviken
 3. First Camp Sibbarp-Malmö
 4. Västervik Resort
 5. Tingsryd Resort
 6. Böda Sand Beach Resort
 7. Mötesplats Borstahusen
 8. Swecamp Flottsbro
 9. Falsterbo Camping Resort
 10. First Camp Oknö-Mönsterås
Daftö Resort

Veckans reflektion

Det där med “dubbelgångare” är lite kul. Nu tycker vi visserligen att dessa destinationer kan vara värda att upptäcka i sig själva ändå, men kanske kan detta vara ett sätt att lägga märke till fina platser på mer nära håll.

Missade du förra resenyheterna? Läs Ny resemässa och stor reseundersökning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev