Meny Stäng

Ny resemässa och stor reseundersökning

Annons

Då var det måndag igen, vilket som vanligt betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka kan vi bland annat berätta om en ny resemässa samt om en stor reseundersökning. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varmare weekendresor i höst

Svenska resenärer har nya favoriter när det kommer till weekendresor, enligt färsk bokningsstatistik från resebyrån Ticket. Amsterdam, som tidigare varit en stark favorit, har förvånansvärt försvunnit helt från topp tio-listan. Nu är det framför allt varma destinationer som gäller för svenskarna, även om favoriten London är kvar i topp. Hit åker vi på weekendresor under hösten:

  1. London
  2. Barcelona
  3. Rom
  4. Paris
  5. Berlin
Fontana di Trevi
Rom är ett populärt resmål

TUI utökar destinationsutbudet från regionala flygplatser

Efter en sommar med höga bokningsnivåer i nästan hela landet storsatsar TUI på destinationsutbudet från regionala flygplatser inför kommande säsong. I sommarprogrammet 2024 lanserar TUI nya destinationer från elva regionala flygplatser. Här är TUI:s charternyheter från regionala flygplatser sommaren 2024

  • Halmstad: Turkiet (Antalya), Kreta, Kos, Cypern, Mallorca, Rhodos
  • Jönköping: Turkiet (Antalya), Kos, Cypern, Mallorca, Rhodos
  • Kalmar: Turkiet (Antalya), Kos, Cypern, Mallorca, Rhodos
  • Karlstad: Turkiet (Antalya), Kreta, Kos, Cypern, Mallorca, Rhodos
  • Luleå: Bulgarien (Burgas), Sicilien (Catania), Kos, Kroatien (Split)
  • Malmö: Turkiet (Antalya), Kos, Mallorca, Rhodos
  • Norrköping: Kos
  • Skellefteå: Bulgarien (Burgas), Kreta, Sicilien (Catania), Kos, Cypern, Mallorca, Kroatien (Split)
  • Växjö: Kos
  • Umeå: Bulgarien (Burgas), Sicilien (Catania), Kos, Cypern, Mallorca, Kroatien (Split)
  • Örebro: Kos
Antalya i Turkiet

Seniormässan utökar med Resemässan 2024

Den 1-3 oktober 2024 arrangeras för första gången Resemässan som en del av Seniormässan Stockholm. Det kommer att vara en blandning av internationella och inhemska destinationer, turistbyråer, hotell, kryssningsbolag, researrangörer, bussbolag, aktivitetsbolag med fler som ställer ut på mässan. ”Sammanfattat är hela reseindustrin välkommen” låter projektledaren Leon Giannaridis hälsa. På mässan kommer också finnas en scen, full med reseberättelser.

Bo på Lantgårds medlemmar certifierade som ”Hållbar Gård”

”Bo på lantgård” har utvecklat ett system som ger en tydlig hållbarhetsprofil. Vid årsslut 2023 kommer alla anslutna gårdar vara certifierade som ”Hållbar Gård”, vilket stöds av Jordbruksverket och Europeiska Jordbruksfonden. Bo på Lantgård är ett varumärke för semesterboende i gårdsmiljö, med cirka 75 unika gårdar. Ser du som gäst utmärkelsen ”Hållbar Gård” vet du att boendet uppfyller hållbarhetskraven på olika punkter såsom energi, mat, personal, lokalsamhälle, vatten, avfallshantering, transporter, kem/städ.

Stor reseundersökning summerar resandet 2023

När onlinereseföretaget eDreams ODIGEO, där varumärket Travellink ingår, summerar 2023 års resande visar det sig att resor till kontinenten lockar svenskar allra mest, och i topp ligger städer som London, Stockholm, Paris, Barcelona och Amsterdam. Statistiken visar även att spontanresandet är stort, och 42 procent bokar max 15 dagar innan avresan. Här är några resetrender för 2023:

  • Kortare resor: 6 av 10 stannar upp till en vecka och 36 procent nöjer sig med 3-4 dagar.
  • Soloresor: För att bestämma själv och lära känna sig själv.
  • Wellnessresor: 73 procent planerar en resa för att öka välbefinnandet, t.ex. träning, mental avkoppling eller detox från jobb eller alkohol.
  • TV och film som reseinspiratör: Många är nyfikna på platser de har kommit att älska på skärmen.
  • Sociala medier som reseinspiratör: Sociala medier är viktiga och TikTok förväntas bli mest inflytelserikt för resenärer.
Barcelona är ett populärt resmål

SkiStar Åre öppnar för skidåkning från Åreskutan den 17 november

Skidsverige kan se fram emot en tidig start på vintersäsongen då SkiStar Åre meddelar att de kommer öppna för skidåkning från toppen med hela 890 fallhöjdsmeter redan från start. SkiStar, marknadsledande inom alpin fjällturism i Skandinavien, öppnade för skidåkning i Vemdalen och Sälen den gångna höstlovshelgen. 17 november öppnar även dessa destinationer fler skidbackar och liftar bland annat öppnas Gustavbacken i Lindvallen, Sälen.

Vy över Vemdalsskalet

Winter Lights öppnar på Gunnebo Slott och Trädgårdar

Det unika konceptet Winter Lights öppnar på Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal den 17 november. Genom ljusinstallationer kan du nu uppleva de mäktiga sfinxer som en gång vaktade slottet. Utöver ljusinstallationer och dekorationer erbjuder Winter Lights ett ljudlandskap för en sensorisk helhetsupplevelse. Promenaden är 1,5 kilometer lång och tar ungefär 90 minuter. Gästerna, som bokar i förväg, går i 20-minutersintervaller för att undvika trängsel. Längs leden finns mat- och dryckesstånd.

Veckans reflektion

Seniormässan har alltid haft ett stort fokus på resor – du kan läsa om vår medverkan på Seniormässan 2023 här – så det blir intressant att se utvecklingen mot en mer definierad resemässa. När det gäller reseundersökningen funderar vi över detta med TikTok. Är det fortfarande mest populärt bland yngre eller har det börjat användas mer också bland de som är något äldre?

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Nytt världsarv – och hit flyger svenskarna i vinter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev