Meny Stäng

Tågresor till Tyskland och världsrekord i födelsedagsfika

Vi befinner oss i norra Tjeckien, bland alla fantastiska bergsformationer, men på måndagar kör vi ändå resenyheter som vanligt. Denna vecka är det stort fokus på Sverige!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ökat intresse för tågresor till Tyskland

Enligt Tyska Turistbyrån har andelen svenska resenärer till Tyskland med tåg ökat från 1 procent (2020) till 8 procent (2021). Även detta år tror man att andelen kommer att stiga. En tydlig indikator på detta är att många av Snälltågets avgångar på sträckan Stockholm – Berlin (med flera stopp på vägen) redan är fullbokade i sommar. Årets nyhet är direkta avgångar från Stockholm till Dresden under utvalda datum i september. Den 1 september börjat dessutom SJ:s nattåg rulla från Stockholm till Hamburg.

Göra i Hamburg

Göta kanal slår världsrekord i födelsedagsfika

Göta kanal fyller 200 år och firar med ett 19 mil långt födelsedagsfika den 9–10 juli. Under dagarna gästas kanalen av tusentals besökare som får ta del av kungaparets välkomnande samt uppträdanden av flera kända artister. Världens längsta födelsedagsfika går ut på att alla av kanalens caféer längs kanalen ska sälja sin version av ”kanalbullen”. Under kanaldagen 10 juli sker den officiella invigningen av 200 års jubileet i Sjötorp.

Bron till Skuleskogens Entré Syd har öppnat och Nationalparksbussen börjar

Nu är bron till Entré Syd vid Skuleskogens nationalpark klar att tas i trafik, samtidigt som Nationalparksbussen börjar rulla. Inpasseringen till nationalparken kan nu göras på ett miljövänligt sätt, genom gratisbussen till Entré Väst och Entré Syd, samt genom en elminibuss till Entré Nord. Prins Nicolas, hertig av Ångermanland, har också invigt sin dopgåva i form av en upptäckarpark vid Skulebergets fot.

Fler avgångar med Snälltåget till Jämtland i sommar

I förra veckan rullade säsongens första nattåg från Malmö till Jämtlandsfjällen. Tåget avgår från Malmö via Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala. Snälltåget börjar säsongen tidigare i år och kör nattågstrafik fram till den 2 oktober två gånger i veckan. ”Vi ser ett stort ökat intresse av att ta tåget till fjällen i sommar och har utökat både antal avgångar och platser på tågen”, säger Marco Andersson, Försäljningschef för Snälltåget.

Sverigepodden lanseras

Poddhuset, som redan driver Trygghetspodden, lanserar nu Sverigepodden.
Det är en feel good-podd som handlar om resmål, kultur, historia, idrott och näringsliv. Sverigepodden görs enligt Poddhusets unika koncept, att vara ute i verkligheten. Detta innebär levande innehåll i poddarna, som att de genom video och bilder kopplas ihop med sociala medier. Sverigepodden utkommer till en början varannan vecka. En ny hemsida har lanserats och där har det första avsnittet publicerats: sverigepodden.se.

Viking Line gör åtgärder med anledning av den ryska invasionen i Ukraina

Viking Line fördömer det ryska anfallskriget i Ukraina och arbetar med att fasa ut alla ryska produkter. Till exempel har alla ryska produkter i taxfreesortimentet tagits bort. Dessutom har samarbetet med samtliga ryska leverantörer avslutats. Flera av fartygen körs på naturgas från Norge eller bränsle från finska leverantörer. Gällande Viking XPRS i trafik mellan Tallinn och Helsingfors arbetar Viking Line med att fasa ut ryskt bränsle.

Viking Line

Veckans reflektion

I Sverige har det firats midsommar, och veckans skörd av pressmeddelanden var relativt tunn. Men fokuset på Sverige, natur och hållbarhet håller i sig. Vi passar förresten på att säga grattis till Göta kanal!

Missade du förra resenyheterna? Läs Falska e-vignetter, skräp i fjällen och astronaut på besök

Prenumerera på vårt nyhetsbrev