Meny Stäng

Fantastisk öl i mysiga Bosnien och Hercegovina

Gästskribent: Jonathan Gharbi De Maré

Möt människorna, njut av den vackra naturen och inte minst ölen. Gärna allt på en och samma gång. Här finns en vänlighet och gästfrihet som gör det trevligt att besöka de utmärkta pubarna i Sarajevo, Banja Luka och Mostar som serverar lokal hantverksöl. Ni ska förstås inte missa de klassiska sevärdheterna men lägg lite extra krut på vad ni dricker och resan kommer att bli oförglömlig.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Barer och bryggerier i Sarajevo

Vi börjar med Sarajevo som är en relativt liten huvudstad men där det mesta finns och en av de billigaste att besöka i Europa. Vad är inte bättre än att kliva in på ett ställe där man får resa i tid och rum medan man varvar ned med en kall öl. 

Barerna på bilderna nedanför kallas speakeasy-barer och inspireras av 1920-talets illegala barer i USA där man just fick tala rätt tyst. Den till vänster heter Slatna Ribica och till höger Balkan Express.

Slatna Ribica upplevs nästan fransk i sin dekor men är en klassisk speakeasy bar, ganska romantisk till sin stil. Vill man fria på en pub i Sarajevo är det här man gör det. Gillar man enklare 1920-tals stil med livemusik och ett ställe att ta några öl och den lokala spriten slivovitza på, så är Balkan Express, helt perfekt. 

Föredrar man hederlig lager kan man besöka det lokala bryggeriets ölhall som ligger en liten promenad bort från platsen för skotten i Sarajevo. Lite längre bort finns linbanan som tar en upp på berget med en fantastisk utsikt över staden. 

Sarajevska Pivara brygger enbart vanlig lager. Men de välsmakande hantverksölen är på uppgång i Bosnien så man behöver egentligen inte dricka någon lager. Förutom att det är gott så är också billigt, runt 25 kr för ett glas.

Det finns en handfull bryggerier som gör utmärkt ipa, porter, veteöl och mycket annat. Vi går runt hörnet från Balkan Express till Gastropub Vucko, där vi hittar ca 140 sorters öl och en bra meny för den som blivit hungrig. Även Gastropub Fabrika ligger inom några minuters promenad och erbjuder lokal hantverksöl såväl som mat och trevlig stämning. 

Fabrika ligger längs gågatan Ferhadija . Vucko ligger nära 1920-tals baren Balkan Express.

På Fabrika och Vucko finns öl från MCB i Banja Luka och öl från något av Sarajevos egna hantverksbryggerier. De heter Gelender, Pi Brewery, Shaman Brewery, Olympic 84 (det var OS i Sarajevo 1984), Pivara Semizburg och VOPI. En bra bit från Sarajevo finns även Gorstak Craft Brewery som är duktiga bryggare och säljer sin öl både i och utanför Bosnien. 

Det mest spännande stället i Sarajevo är VOPI (namnet är pivo bakvänt) där man kan få tag på de senaste ölen och nyheter om vad som händer i ölbranschen. Baren drivs av bryggaren Damir Dizdarevic som har samlat landets alla hantverksöl i samklang med de egna.

Väldigt få turister har besökt baren eftersom den ligger lite avsides men den är den absolut bästa i Sarajevo om man tänker mycket på öl. Den ligger i bostadsområdet Dolac Malta ca fyra km från turiststråket och dit kommer man med med treans spårvagn för några kronor. 

Många av Bosniens hantverksöl serveras på VOPI och Damir är både kunnig och trevlig att prata med om man vill veta mer om bosnisk öl

Pivara semizburg drivs av bryggaren Haris som jag träffade i Hanoi 2012 i den lokala hembryggareföreningen där.  Efter en tids hemmabryggande Vietnam och sen Pakistan beslöt han sig för att öppna eget hemma i Bosnien. Ölen säljs mest på pubarna Walter Ego 1 och 2 som ligger relativt centralt i Sarajevo. De mest populära säljs som husöl och heter Walter Ego Red, Dark, Light samt iporna Babaroga och Prikaza.

WIFI.se

Är du ingen viking ? Tja det kanske går att besöka ändå, Viking Pub ligger 200 m bort från Latin Bridge och fråga om de har öl bryggd av shamaner. Att just Viking Pub säljer öl från Shaman Brewery kanske inte är en slump men för den som gillar att leka med ord finns många vitsar att plocka här. 

Bosniens pärla Mostar gör ingen besviken

Mostar ligger vackert vid floden och precis vid den kända bron ligger Imaimoze Craft Beer Garden med det egna bryggeriet Oldbridz (uttalas oldbridge, efter den kända bron intill) som är stället man ska vara på för att få kontakt med bryggare och ölentusiaster.

Mostar. Cirka 300 meter till höger om bron ligger Oldbridz pub

Att besöka en historisk plats och titta ut på murar och torn medan man dricker sin favoritdryck är en svårslagen kombination. Här serveras 5-6 öl på tapp. Förutom Oldbridz finns även bryggeriet Cooltora Pivovaras som säljer sina öl i både i både Mostar och Sarajevo.

Imaimoze Craft Beer Garden där Oldbriz serverar sina öl på tapp. Har man tur är bryggaren Arslan Mesihovic (till höger) på plats och kan berätta mer om ölen. 
Om bryggaren är upptagen så vet denna kvinna det mesta – bara att fråga

Om man är på rundresa, passa på att besöka MCB i Banja Luka samt Silvertown Brewery i Srebrenica och Laufer Craft Brewery i Brcko. 

Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev